Scolile si liceele vor primi atestate privind nivelul calitatii educatiei

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 21:56
2138 citiri
Scolile si liceele vor primi atestate privind nivelul calitatii educatiei

Unitatile de invatamant de stat si private acreditate vor primi, in urma evaluarilor externe periodice, atestate privind nivelul calitatii educatiei acestora, potrivit unei metodologii care a fost aprobata de Ministerul Educatiei si care a fost publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit metodologiei de evaluare a calitatii educatiei in invatamantul preuniversitar care a fost elaborata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), atestatul va fi eliberat la sfarsitul procedurii de evaluare externa a educatiei care trebuie sa aiba loc o data la cinci ani.

Din atestat va reiesi nivelul de calitate existent in cadrul unitatii de invatamant respective, raportat la indicatorii de performanta din standardele de referinta evaluate.

Astfel, atestatul va mentiona nivelul rezultatelor obtinute de unitatea scolara fata de rezultatele asteptate, avand in vedere indicii de eficienta stabiliti pe baza Hartii nationale a riscului educational.

In situatia in care in raportul de evaluare externa a calitatii, care de asemenea va fi redactat la sfarsitul evaluarii, exista indicatori de performanta apreciati cu calificativul "Nesatisfacator", atestatul nu va fi eliberat, iar unitatile de invatamant vor avea la dispozitie un an pentru corectarea deficientelor. Atestatele vor fi valabile pentru o perioada de cinci ani.

Potrivit reprezentantilor ARACIP, metodologia de evaluare externa a calitatii educatiei in invatamantul preuniversitar completeaza cadrul legislativ existent. Astfel, prin aceasta metodologie este asigurat cadrul legal pentru evaluarea calitatii educatiei oferita de unitatile de invatamant preuniversitar acreditate.

Metodologia a fost pilotata la 1.023 unitati de invatamant preuniversitar, dintre care 1.007 au primit astestate privind nivelul calitatii educatiei oferite.

Scopul evaluarii externe periodice a calitatii educatiei este imbunatatirea continua a proceselor si rezultatelor unitatilor de invatamant. Concluziile evaluarii externe periodice a calitatii educatiei, sintetizate anual de catre ARACIP, vor fi inaintate Ministerului Educatiei, insotite de propuneri de masuri de asigurare si imbunatatire a calitatii in invatamantul preuniversitar.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#scoli evaluare educatie, #scoli atestare calitate educatie , #evaluare educatie