Admiterea in liceu va decurge normal; trebuie rezolvate neregulile la Evaluarea nationala

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 08:52
1172 citiri
Admiterea in liceu va decurge normal; trebuie rezolvate neregulile la Evaluarea nationala
Foto: Arhiva

Admiterea in liceu va decurge normal, dar mai inainte trebuie rezolvate neregulile de la Evaluarea nationala pentru ca niciun candidat care a invatat sa nu sufere din cauza celor care au incercat sa fraudeze examenul, sustin oficiali din Ministerul Educatiei.

Precizarile vin dupa ce, joi, pe site-ul Ministerului Educatiei, la sectiunea Admiterea in licee 2013, a fost postat urmatorul mesaj: "Stimati parinti. Facem eforturi sa publicam informatiile care va intereseaza in cel mai scurt timp".

Vineri, absolventii de clasa a VIII-a ar trebui sa inceapa sa completeze fisele de inscriere la liceu, exprimandu-si optiunile pentru anumite unitati de invatamant.

Evaluare Nationala 2013: Rezultate finale - cum s-a schimbat promovabilitatea dupa contestatii

Conform Metodologiei de admitere in liceu 2013, joi, Comisia nationala de admitere trebuia sa transmita catre comisiile judetene baza de date cu mediile de admitere si ierarhia pe judet, iar vineri ar trebui afisata, in fiecare unitate de invatamant gimnazial, lista candidatilor, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere.

Insa, o serie de neregului a intrat, joi, in atentia autoritatilor.

Directoarea Scolii Gimnaziale nr. 115 din Capitala a fost demisa, dupa ce corpul de control al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a descoperit neconcordante intre notele puse pe lucrari la Evaluarea nationala si cele afisate la unitatile de invatamant in 18 cazuri.

Dintre cele 18 lucrari, in opt cazuri nota afisata era mai mica decat cea de pe teza, iar in 10 cazuri nota afisata era mai mare decat cea de pe teza. Unul dintre candidati a avut notele marite la ambele probe, respectiv Limba si literatura romana si Matematica.

Scandal si la Evaluarea Nationala: Notele din lucrari, diferite de cele afisate

Diferente foarte mari intre nota de pe lucrare si cea afisata la unitatile de invatamant au fost depistate, intial, la cinci dintre lucrari, din lotul celor 18, in urma contestatiilor depuse de elevi. Inspectorii ISMB s-au autosesizat si au declansat procedura de verificare a tuturor lucrarilor evaluate la centrul de la Scoala Generala nr. 115.

Tot joi, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti a anuntat ca va declansa o ancheta dupa ce trei elevi de la Scoala nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, care au depus contestatii la Matematica la Evaluarea nationala, au obtinut note mai mari chiar si cu cinci puncte.

Inspectorul scolar general al ISJ Mehedinti, Marian Suta, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca in acest caz va fi declansata o ancheta dupa afisarea rezultatelor la examenul de bacalaureat.

Repartizare computerizata in trei etape

Media de admitere in liceu va fi calculata ca medie aritmetica dintre media notelor de la Evaluarea nationala si media generala a anilor de gimnaziu.

Repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape. In prima etapa de admitere se pot inscrie candidatii din seria curenta, precum si cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013 - 2014.

Potrivit metodologiei, din 5 pana in 10 iulie vor fi completate optiunile in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de diriginti, si vor fi verificate fisele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greseli. In 16 iulie va avea loc repartizarea computerizata a absolventilor inscrisi in prima etapa. Listele cu candidatii vor fi afisate in 17 iulie la scolile in care elevii au invatat si la liceele la care au fost repartizati, iar pana in 26 iulie pot fi depuse dosarele de inscriere.

A doua etapa de admitere va avea loc in perioada 17 iulie - 1 august, pentru candidatii din seria curenta, precum si pentru cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013 - 2014.

In perioada 17-22 iulie vor fi completate fisele de optiuni de catre candidatii care nu au participat la prima repartizare si de catre cei care au ramas nerepartizati. Repartizarea computerizata a candidatilor din etapa a doua de admitere va avea loc in 25 iulie, in aceeasi zi urmand sa fie afisate listele la scoli si licee. Candidatii repartizati vor putea depune dosarele de inscriere la licee in perioada 25-26 iulie.

In 26 iulie, liceele vor transmite situatia locurilor ramase libere in urma neinscrierii candidatilor admisi in cele doua etape, iar in perioada 29 iulie - 1 august vor fi rezolvate, de catre comisia judeteana de admitere, situatiile speciale, respectiv cele privind candidatii care nu si-au depus dosarele de inscriere in termen si cei care nu au participat la primele doua etape.

In etapa a treia de admitere in licee, repartizarea computerizata va avea loc in 5 - 6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizati in etapele anterioare, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara mai tarziu.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Evaluare Nationala 2013, #repartizata computerizata liceu, #rezultate evaluare nationala , #evaluare nationala 2013