Ce vrem sa produca scoala romaneasca (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 01 Iulie 2013, ora 04:20
4476 citiri
Ce vrem sa produca scoala romaneasca (Opinii)

Rezultatele de la Bacalaureat sau de la testele de Evaluare Nationala din ultimii ani au stat, inevitabil oarecum, sub zodia sentintei pe care a rostit-o presedintele tarii in 2009, intr-o discutie cu filosoful Gabriel Liiceanu, respectiv "scoala romaneasca scoate tampiti".

Rezultatele de la Bacalaureat din ultimii ani au fost dezastruoase, iar astfel au confirmat cumva judecata generalizanta a lui Traian Basescu.

Sistemul de supraveghere introdus de fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a condus catre ideea ca asta e fata adevarata a invatamantului romanesc - rezultate de promovabilitate sub 50%, deci o educatie ineficienta chiar si dupa standardele invechite si fara aplicabilitate in practica.

Combinate cu starea economiei si pregatirea fortei de munca, rezultatele au reamintit de un alt indemn al lui Basescu: "nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregatiti in scoli. Sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie! Noi facem filosofi si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta!".

Acestea fiind datele, rezultatele proaste din ultimii ani nu au facut decat sa se incadreze intr-o mentalitate deja formata: scoala produce tineri prost pregatiti si cu o calificare inadecvata nevoilor economiei romanesti actuale.

Evident ca, in acest context, rezultatele mult mai bune din acest an de la Evaluarea Nationala au produs o singura explicatie: e un joc politic, o facatura a Guvernului lui Ponta pentru a-si face imagine si a scapa de declansarea unui nou scandal.

Intr-adevar, in acest an, peste 75% dintre elevi au luat note peste 5 la examen, ceea ce inseamna o crestere cu 10% fata de anul trecut. Dar a deduce exclusiv din acest salt ca la mijloc trebuie sa fie ceva necurat, evident un furt al propriei caciuli, inseamna sa nu luam in calcul insasi natura coercitiva a sistemului de supraveghere introdus de fostul ministru al Educatiei.

Inseamna sa negam posibilitatea ca elevii sa invete din greselile anilor trecuti, sa nu vrem sa auzim ca ar fi posibil ca pur si simplu sa fi invatat mai mult decat au facut-o colegii lor acum un an, doi sau trei.

Daca ar fi doar despre asta vorba, atunci situatia din invatamantul romanesc ar fi simpla si, relativ, usor de rezolvat: introducem Big Brother pana in ultimul catun, in fiecare sala de clasa, la toate tezele si extemporalele din toti anii de studii si asteptam sa se rezolve problema.

Politia corectitudinii exagerate si a supravegherii totalitare isi imagineaza ca doar rezultate si mai proaste, eventual tot mai proaste de la an la an, ar putea sa duca in final la insanatosirea sistemului. E o teza pe care, daca o ducem pana la capat, ajungem intr-o angoasanta fundatura.

E amuzant de constatat ca aceiasi jurnalisti, comentatori si analisti, care erau ingroziti in anii trecuti de notele de la Bacalaureat sau testele nationale, astazi sunt si mai suparati in fata unor rezultate ceva mai bune. In supararea lor refuza sa isi imagineze ca poate elevii au invatat cea mai simpla lectie din experienta anilor trecuti.

Altfel, adevaratele probleme ale scolii romanesti incep dincolo insa de rezultatele obtinute la examenele nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#note evaluare nationala 2013, #rezultate capacitate 2012, #note examene 2013 , #evaluare nationala 2013