Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Examen in Romania. Elevii de azi, somerii de maine! (Opinii)

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 12:56
4514 citiri
Examen in Romania. Elevii de azi, somerii de maine! (Opinii)

Absolventii din Romania au putine sanse sa se angajeze. Din ce in ce mai putine. Un studiu publicat in aceste zile arata ca un angajator privat prefera o persoana mai in varsta, trecuta de 50 de ani, in locul unui tanar absolvent.

Explicatia consta in adaptabilitatea mai mare a primului, capacitatea mai ridicata de a face fata la stres. In plus, persoana mai in varsta rezista mai bine la rutina impusa de un serviciu.

In afara discursurilor politice, nimeni nu face nimic pentru integrarea tinerilor. Somajul este cronic in multe tari din Uniunea Europeana. La Bruxelles se cauta solutii, iar statele membre au fonduri la dispozitie pentru a crea locuri de munca. Dar acesta e un efort general inceput in urma cu un an, iar efectele se vor vedea in timp.

Problema principala, si asta se vede si in Romania, consta in faptul ca scoala e desprinsa total de viata reala in multe state din UE. Copiii nu sunt invatati cum sa se califice intr-o profesie, cum sa se recalifice, cum sa se specializeze, cum sa interactioneze cu ceilalti, cum sa se adapteze.

Scoala din Romania, cu atat mai putin. Copiii sunt bombardati cu multe informatii, ierarhiile scolare sunt schematice si rareori incurajeaza munca in echipa, creand celor mai buni un puternic sentiment de incredere, spulberat rapid de lumea reala, iar celor mai slabi la invatatura, un sentiment al ratarii care va fi o povara suplimentara in anii de dupa scoala.

De fapt, in scoala romaneasca, mediocrii sunt cei mai adaptati pentru viata de dupa. Nu au asteptari atat de mari ca un premiant si nu sunt impovarati de esecuri.

Problema e ca un elev mediocru are capacitatea de a se adapta, dar sanse mici sa performeze intr-un domeniu.

Daca ne uitam la subiectele date la Evaluarea Nationala in aceste zile vom observa aceeasi lipsa de viziune a birocratilor ca intotdeauna. Subiectele sunt incurcate, ascund capcane, smecherii de punctare, favorizand exceptiile si incurajand meditatiile.

Carmen Stoica, profesoara la Scoala generala nr.99 din Bucuresti, a scris o scrisoare publicata de Viorel Zaicu pe contributors.ro. Observatiile domniei sale sunt punctuale si explica, in fond, de ce scoala romaneasca produce atatia someri.

"Apoi, li s-au dat sinonime... pentru 'fiindca', copilul a scris 'deoarece', dar si 'pentru ca'. Numai ca aceasta expresie nu aparea in barem si multe profesoare nu au luat raspunsul in considerare, 'pentru ca e locutiune'. Baremul ar trebui sa epuizeze toate variantele de raspuns, nu sa lase profesorul sa aleaga. Eu le-am dat punctele, altii nu.

Tema compunerii libere a fost nemaipomenita. Cat or fi stat sa se gandeasca la asta? Copilul sa prezinte o intamplare petrecuta in timpul participarii la o intalnire cu un scriitor contemporan! Cei mai multi copii n-au scris cele 10-15 randuri necesare. S-au intalnit cu scriitorul contemporan fara nume, celebru, Dan Puric, idolul mamei, Andrei Plesu/Plesa, Mircea Dinescul cu fular alb, Andreea Esca, Mircea Cartarescu, Nichita Stanescu - o ea!! -, dar si cu Mihai Eminescu, Creanga, si i-au pus intrebari si au fost emotionati.

Ce-ar fi putut spune mai mult? Am gasit o singura lucrare in care aparea un soricel la prezentarea cartii marelui scriitor, sedus de mirosul de cascaval al unei carti culinare. Vina nu e a lor ca nu stiu niciun nume de scriitor - unii mai stiu -, pentru ca cei care apar frecvent la televizor nu sunt scriitorii, oamenii de cultura etc., ci oameni de un cu totul alt gen.

E, asadar, vina noastra, a celor mari, ca toleram un astfel de sistem si suntem parte a lui, si eu imi cer iertare fata de Cristi, Alberto si toti ceilalti copii 'ai mei' ca nu i-am invatat altceva, nu stiu nici eu ce, care sa le fi adus o nota mai mare la un examen atat de important pentru ei. Imi cer iertare in fata inteligentei lor, a zambetului lor, a ochilor inlacrimati cu care vor privi notele. O sa-i privim si pe acestia plecand in alte tari, care nu-i vor considera prosti, ci buni de munca. Vor fi si doctori, si ingineri...

Si astea n-ar fi decat cateva probleme legate de acest examen. Sper ca nu v-am plictisit. Nu-mi spuneti ca nu va intereseaza, pentru ca si copiii vostri o sa creasca".

Nu o sa inteleg niciodata de ce nu reusim sa avem examene standard cum e SAT la americani, TOEFL pentru limba engleza, Cambridge sau Oxford. De cati birocrati e nevoie ca sa impui ceva simplu, functional? Bine ca elevii nostri dau aceste examene in particular, pe banii parintilor, ca sa plece cat mai repede dintr-un sistem care produce someri pe banda rulanta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rezultate Evaluare Nationala 2014, #subiecte limba romana evaluare nationala 2014 , #evaluare nationala 2014