Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Rezultate dezastruoase la simularea evaluarii nationale: Jumatate dintre elevi au luat sub 5

Vineri, 06 Martie 2015, ora 18:24
4162 citiri
Rezultate dezastruoase la simularea evaluarii nationale: Jumatate dintre elevi au luat sub 5
Foto: Informatia de Giurgiu

Aproape jumatate dintre elevii care au sustinut simularea examenului de evaluare nationala au obtinut sub nota de trecere.

Conform rezultatelor preliminare centralizate de Ministerul Educatiei, din 180.442 de elevi, jumatate nu au reusit sa ia note peste 5, informeaza Realitatea Tv.

Cu toate ca rezultatele sunt foarte slabe, ele sunt insa putin mai bune decat cele de anul trecut. Mai exact cu 1,46%, in conditiile in care anul acesta rata de promovare este de 50,68%.

La simularea evaluarii nationale, au fost prezenti 180.442 de elevi de clasa a VIII-a, cu 1,46 la suta mai multi decat in 2014.

Elevii de clasa a VIII-a au sustinut doua probe, la limba si literatura romana si la matematica.

Simulare Evaluarea Nationala, Limba romana: Ce subiecte au avut de rezolvat elevii

La proba de matematica au avut de rezolvat trei subiecte. Primul a avut sase cerinte, printre care adunari cu fractii, masura unui unghi in interiorul unui triunghi echilateral si lungimea muchiei unui cub.

Subiectul al doilea au avut cinci cerinte, printre care desenarea unui paralelipiped dreptunghic si calcularea numarul de pagini ale unei carti, stiind ca in prima zi un elev a citit 47 la suta din numarul total de pagini, iar a doua zi a citit cele 53 de pagini care au mai ramas.

Simulare Evaluarea Nationala, Limba romana: Ce subiecte au avut de rezolvat elevii

Al treilea subiect a avut doua cerinte, una de calculare a lungimii unei alei date dintr-un parc in forma de dreptunghi si a doua de calculare a ariei unui triunghi si a unui unghi dintr-o prisma patrulatera regulata.

La limba romana, doina populara si analiza unui fragment dintr-un articol din presa au fost cele doua subiecte pe care elevii clasei a VIII-a le-au avut de rezolvat.

Fiecare subiect a avut mai multe cerinte, notate in total cu 78 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu. Alte 12 puncte au fost acordate pentru redactarea intregii lucrari, respectiv pentru unitatea compozitiei, coerenta textului, registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului, ortografie, punctaje, vizibilitate si asezarea corecta a textului in pagina.

La primul subiect, notat in total cu 42 de puncte, elevii au primit un fragment din doina populara "Foaie verde fir mohor", legat de care au avut de indeplinit cinci cerinte: sa gaseasca pentru cuvintele din text "usor", "seara" si "sa umblu" cate un antonim; sa explice rolul cratimei in secventa "n-are"; sa transcrie o comparatie si un epitet din textul dat; sa mentioneze rima si masura primelor trei versuri ale textului; sa prezinte, in 30-50 de cuvinte, semnificatia versurilor "Cine n-are dor pe lume/ Sa vina seara la mine/ Sa vina sa-l imprumut/ Ca la mine e dor mult".

La al doilea punct al primului subiect, elevii trebuiau sa redacteze o compunere din 150-250 de cuvinte, in care sa motiveze apartenenta la specie a doinei populare "Foaie verde fir mohor", respectiv sa prezinte patru trasaturi ale doinei populare, sa ilustreze doua trasaturi ale acesteia valorificand textul dat, sa aiba un continut adecvat cerintei si sa respecte precizarea privind numarul de cuvinte.

La subiectul al doilea, notat cu 36 de puncte, elevii au primit un text dintr-un articol publicat in presa, cu titul "Cum se pastreaza printre vilele din comuna bistriteana Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sanziene".

Elevii au avut de formulat cate un enunt in care sa precizeze, din text, data la care se merge la cules de sanziene si persoanele care impletesc coronitele, precum si de scris numele autoarei si titlul articolului. Totodata, li s-a cerut sa mentioneze ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secventa "Seara, tinerii satului, acum imbracati in blugi si trening si nu in straie populare cum se intampla acum 50 de ani se aduna pe ulite unde fac focuri", respectiv "seara", "satului", "populare", "fac".

De asemenea, elevilor li s-a cerut sa precizeze functia sintactica a cuvintelor "preferintele" si "fiecareia". O alta cerinta viza transcrierea propozitiei principale si a celei subordonate din fraza: "Baza coronitelor este din flori de sanziene, aceasta fiind completata cu papadii, trandafiri si alte plante care transforma coronitele intr-o pata de culoare". In plus, elevii au avut de construit o fraza alcatuita din doua propozitii in care sa existe o propozitie subordonata subiectiva, avand ca termen regent un adverb predicativ.

Ultimul punct al subiectului al doilea a avut ca cerinta redactarea unei scurte naratiuni de 80-150 de cuvinte, in care sa fie relatata o intamplare reala sau imaginara petrecuta in timpul unei zile de vara.

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#rezultate evaluare nationala simulare, #subiecte evaluare nationala simulare , #evaluare nationala 2015