Subiecte schimbate dupa ce elevii s-au apucat de rezolvari: Cum explica Ministerul Educatiei "eroarea in premiera"

Vineri, 06 Martie 2015, ora 15:14
3179 citiri
Subiecte schimbate dupa ce elevii s-au apucat de rezolvari: Cum explica Ministerul Educatiei "eroarea in premiera"

Subiectele de la proba de Limba germana din cadrul simularii Evaluarii Nationale, pe care elevii au sustinut-o pe 25 februarie, au fost retrase si inlocuite cu altele.

Initial nu s-a cunoscut motivul pentru care Ministerul Educatiei a schimbat subiectele, chiar dupa ce elevii din unele institutii de invatamant s-au apucat de rezolvat cerintele initiale.

Elevii de clasa a VIII-a care au dat examen la limba materna au primit la ora 9.00 subiectele, insa profesorii supraveghetori le-au luat inapoi la scurt timp si au impartit ulterior fise cu noi cerinte.

Ziare.com i-a contactat pe reprezentantii Ministerului Educatiei, care au lamurit problema produsa in timpul examenului la Limba germana.

Simulare Evaluarea Nationala, Limba romana: Ce subiecte au avut de rezolvat elevii

Astfel, Centrul Natioanal de Evaluare si Examinare (CNEE), de unde au plecat subiectele in format electronic, a observat ulterior ca acestea continueau o eroare.

Mai exact, datele scolilor in care s-a sustinut proba erau suprapuse peste continutul variantei, astfel incat aceasta era ilizibila.

"Avand in vedere ca in momentul verificarii sistemului de back-up (a transmiterii arhivelor de subiecte) specialistii CNEE au observat ilizibilitatea variantei de subiecte pentru proba de limba si literatura germana materna, din cauza suprascrierii informatiilor de identificare a centrelor de sustinere a probei (watermark), aceasta a fost retransmisa centrelor de comunicare, astfel incat varianta lizibila de subiect a fost inmanata elevilor la ora 9:30", a explicat Biroul de Presa al ministerului.

Inspectoratele scolare judetene si unitatile de invatamant au fost anuntate prin sms sa nu imparta fisele initiale sau sa le stranga in caz ca acestea au ajuns deja la elevii care au sustinut proba la germana, in numar de aproape 1.200.

Eroare in premiera

Un reprezentant al Biroului de presa a declarat ca a fost vorba despre "o eroare materiala a cuiva", care nu a putut fi remediata. Acesta a explicat ca asa se procedeaza si la examene propriu-zise, nu doar la simulari: orice fel de problema exista, fie ca varianta contine o eroare in formatul electronic, fie ca nu este xeroxata cum trebuie in scoli, aceasta este retrasa si trimisa o alta varianta.

Desi reprezentatii Biroului de Presa au sustinut ca nu s-a inregistrat niciun incident in urma disfunctionalitatii, profesorii de la unele scoli au spus ca elevii se apucasera deja de rezolvari.

Oficialii ministerului au aratat ca scolarii nu aveau cum sa scrie foarte mult, pentru ca timpul a fost scurt, de "cel mult 30 de minute".

Simulare evaluare nationala 2015: Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la matematica

Noile subiecte au fost alese aleatoriu dintr-o baza de variante existenta la nivelul Centrului de Evaluare, "care poate fi accesata in situatii speciale, astfel incat sa nu fie necesara elaborarea 'in regim de urgenta' a unor noi subiecte".

Biroul de presa a aratat ca eroare a reprezentat o premiera la nivelul Ministerului Educatiei: "Este prima eroare de genul acesta, cu suprapunerea watermark-ului peste variantele de subiect, de cand se organizeaza aceste examene".

Elevii clasei a VIII-a au sustinut, din 23 pana in 25 februarie, simularea Evaluarii Nationale, prima proba fiind la Limba romana, urmata de Matematica si Limba materna.

Proba la Limba materna a fost sustinuta de sapte minoritati nationale, la germana, maghiara, ucraineana, turca, sarba, slovaca si croata.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#subiecte schimbate germana, #subiecte schimbate Evaluare Nationala, #subiecte inlocuite eroare , #evaluare nationala 2015
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
oficialii ministerului ieducatiei ieducatiei nationale condus....