Scandal la Evaluarea Nationala: Este contestat unul dintre subiectele la matematica (Video)

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 20:02
19007 citiri
Scandal la Evaluarea Nationala: Este contestat unul dintre subiectele la matematica (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

O petitie prin care se solicita sa fie acceptate doua raspunsuri corecte la un subiect de la proba de matematica a Evaluarii Nationale, pe motiv ca acesta ar fi fost ambiguu, a fost semnata de peste 28.500 de persoane.

Este vorba despre un subiect care continea o diagrama si, potrivit contestatarilor, era reprezentata gresit. Ei spun ca exercitiul avea doua rezolvari corecte, nu una singura, cum apare in barem.

Desi petitia cere ca ambele raspunsuri ale elevilor sa fie punctate ca fiind corecte, Ministerul Educatiei sustine ca exercitiul a fost clar formulat si nu permitea decat un singur raspuns bun.

"Din cauza faptului ca Ministerul Educatiei a derutat elevii la Subiectul I exercitiul 6 prin diagrama reprezentata gresit, propunem o reevaluare a tuturor lucrarilor din sesiunea iunie 2016, astfel incat ambele variante (3 si 8 elevi) sa fie punctate ca fiind corecte", se arata petitia online.

Subiectul 1 de la proba Matematica a Evaluarii Nationale are sase puncte. La punctul sase este prezentata o diagrama, pe orizontala fiind numere de la 1 la 10, iar pe verticala numere de la 0 la 8.

Cerinta exercitiului: "In diagrama de mai jos este prezentata repartitia notelor obtinute la un test la matematica, de elevii unei clase a VIII-a dintr-o scoala. Conform diagramei, numarul elevilor care au obtinut nota 5, la acest test este egal cu...".

Vezi subiectele la matematica

Legenda care indica numarul de elevi apare in partea dreapta a diagramei, fapt care i-a derutat pe elevi, dupa cum spun semnatarii petitiei.

Unii elevi au inteles ca linia orizontala care contine numere de la 1 la 10 reprezinta notele, iar linia verticala cu numere de la 0 la 8 reprezinta elevii. In acest caz raspunsul este: 3 elevi au obtinut nota 5.

Alti elevi au considerat ca linia orizontala, cu numere de la 1 la 10, reprezinta elevii, iar cea verticala, cu numere de la 0 la 8 notele. In acest context au raspuns ca 8 elevi au obtinut nota 5.

"Ne-a derutat specificand ca numarul de elevi este notat cu gri", a spus un semnatar al petitiei.

"Sa se ia in considerare ambele raspunsuri! Grafic gresit! Am semnat aceasta petitie deoarece, dupa cum ati spus, ei ne-au dus in eroare prin acea diagrama incorecta si majoritatea au scris ca raspuns 8", s-a plans altul.

Totusi, Centrul National de Evaluare si Examinare din cadrul Ministerului Educatiei sustine ca "itemul este complet formulat, enuntul este clar, fara ambiguitati si permite un singur raspuns corect".

Raspunsul corect, din punct de vedere matematic, la acest exercitiu, este cel prevazut in baremul de evaluare si de notare, respectiv "3 elevi au obtinut nota 5", potrivit ministerului. Ramane de vazut daca petitia va avea vreun rezultat si va duce la reevaluarea lucrarilor la matematica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#subiect gresit matematica, #barem lucrari Evaluare Nationala , #evaluare nationala 2016