Ce se va intampla cu elevii si examenele? Intre "suprareactia ilogica" si solutiile reale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Martie 2020, ora 08:37
23716 citiri
Ce se va intampla cu elevii si examenele? Intre "suprareactia ilogica" si solutiile reale
Foto: Arhiva Ziare.com

De parca nu ar fi fost suficiente motive de ingrijorare si nesiguranta, vicepremierul Raluca Turcan a lansat luni dimineata o ipoteza soc pentru elevi, parinti si profesori: repetarea anului scolar.

Este foarte adevarat ca dna Turcan a raspuns unei intrebari primita la RFI Romania cu trei variante: mentinerea calendarului actual, putin probabila intr-adevar, decalarea examenelor si abia in cele din urma repetarea anului.

Dar era firesc ca intreaga atentie sa fie atrasa de varianta maximala, cu efecte pe care dna Turcan ar fi avut ocazia sa le invete dupa ce a aprins alt foc in urma cu cateva luni, privind cresterea optionala a varstei de pensionare.

Dupa ce parintii si profesorii au sarit pana la tavan, ministrul Educatiei, Monica Anisie, aparent neconsultat inainte de emiterea acestei declaratii de catre dna Turcan, a infirmat categoric posibilitatea repetarii anului, care nu ar fi in acest moment nici macar o ipoteza de lucru.

Cei mai suspiciosi vor considera ca nu iese fum de unde nu e foc si mai mereu ipoteze maximale au fost lansate mai intai ca baloane de incercare. Cei mai putin suspiciosi au inteles ca dna Turcan a comis o declaratie neinspirata.

Dar problema anului scolar ramane, cu atat mai mult cu cat exista riscul major ca el sa nu fie reluat nici macar dupa vacanta de Paste, daca estimarea infectionistilor se va adeveri si atunci vom fi pe varf de epidemie.

Ce e de facut?

Opinii in favoarea inghetarii nu am intalnit printre specialisti. Dimpotriva, critica e severa si argumentata.

"Trebuie exclus orice scenariu de inghetare a anului scolar. Faci un

deserviciu major elevilor tinandu-i inca un an din viata lor in aceeasi clasa. Motivatia si dezvoltarea lor cognitiva ar avea de suferit.

Materia se poate recupera, eventual se poate lungi cu cateva saptamani anul scolar, daca va fi cazul. Pana atunci, orice scenariu de inghetare a anului arata o suprareactie, ilogica, dar tipica pentru cei care nu sunt capabili de un adevarat leadership", afirma fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea.

La randul sau, Oana Moraru, consultant educational, fondatoarea scolii private Helikon si a platformei Vocea Parintilor, considera ca efectul cel mai greu de cuantificat al repetarii anului se va simti la nivelul psihicului elevilor: "copilul s-a straduit o jumatate de an si totusi sa fie nevoit sa o ia de la zero? Iar la 19-20 de ani, cine o sa mai stea in banci 6 ore?"

Dar sunt si impedimente practice: "Cine sa preia clasele pregatitoare, daca nu exista invatatori care sa termine ciclul cu clasa a IV-a? De unde sa scoti oameni in plus? Unde ii pui in scolile mai aglomerate? Sau nu mai faci inscrieri pentru pregatitoare? Nu se poate!"

Pe de alta parte, spune un alt expert in educatie pe care l-am consultat, de-abia incepusera profesorii si elevii sa se mobilizeze pe zona online, sa caute formule, platforme, solutii. Cand e oricum nevoie de dezvoltarea acestei directii, tu vii si ii demotivezi in loc sa ii incurajezi?

Ministrul Educatiei din R. Moldova a emis pe 19 martie Ordinul cu privire la continuarea la distanta a procesului educational pentru perioada in care epidemia COVID a obligat la inchiderea scolilor. Noi nu parem in stare de asa ceva.

Si care ar fi totusi solutia de incheiere a anului scolar, cu examene cu tot?

Cea mai mare presiune este in privinta anilor terminali. Modele externe ar fi, spune Oana Moraru, dar iar ne impiedicam de hibele sistemului romanesc. Germania, de exemplu, nu ingheata anul, dar anuleaza bacalaureatul si le da copiilor nota "previzibila". Asa fac si in Australia, si in SUA. Le incheie mediile conform evolutiei lor din notele de pana acum.

"Dar in Romania nu se poate recurge la aceasta solutie rezonabila pentru ca nu avem un sistem unitar de notare, notarea profesorilor e haotica, asa ca nu se poate anticipa nota copilului la bacalaureat. Si multi ar fi dezavantajati".

In aceste conditii, in opinia Oanei Moraru, bacaluareatul ar trebui dat din materia parcursa pana acum, asa cum se face la simulari: "Hai sa punem mana sa concepem deja modele de subiecte pe materia asta, ca sa aiba copiii din ce sa se pregateasca!

Iar examenul il organizezi, eventual prin luna august, intr-o formula controlata. Ii aduci in transe mici la scoala, ii pui cate 5 intr-o clasa, la mare distanta unul de altul. Sigur ca si facultatile ar trebui sa-si mute admiterea mai tarziu".

Pentru clasele care nu sunt terminale, trebuie reajustate programele pentru anul viitor. "Integram ce s-a pierdut in materiile din anii urmatori. Nici nu e nevoie sa recuperezi intr-un singur an".

Si nici macar nu trebuie cine stie ce munca, spune Oana Moraru: "La invatamantul primar noi suntem pe o programa care a inghestuit in clasa pregatitoare fosta clasa I. Se poate reveni la programele vechi, care parcurgeau materia mai la pas. De exemplu, inmultirea si impartirea erau predate in clasa a 3-a, nu in clasa a 2-a ca acum.

Si la gimnaziu se pot reorganiza dupa modelul vechi al programelor, ca nici asa nu au facut manuale dupa cele noi. Programele sunt relative, conventionale. Nu conteaza atat continuturile, ci cata gandire formezi cu acel continut".

Oricare vor fi solutiile finale, este esential ca acest an si asa greu, haotic, pe alocuri terifiant, sa nu sacrifice dezvoltarea copiilor intr-o tara unde, oricum, educatia nu este punctul forte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#repetare an scolar coronavirus , #examene