5 cele mai importante lucruri pe care un student trebuie sa le caute atunci cand isi alege facultatea

Joi, 21 Martie 2019, ora 17:09
2647 citiri
5 cele mai importante lucruri pe care un student trebuie sa le caute atunci cand isi alege facultatea

Modul in care un student isi alege universitatea sau domeniul pe care vrea sa il studieze are implicatii majore pentru viitorul lui. Isi urmeaza pasiunile sau nu, alege o universitate aproape de casa sau pleaca intr-un oras mai mare, unde sunt mai multe oportunitati, care vin insa la pachet cu cheltuieli mai dificil de suportat. Prefera o facultate unde poate gasi un mentor sau un loc capabil sa tina pasul cu cele mai noi metode de predare.

Toate aceste detalii pot face diferenta intre o alegere inspirata cu o directie clara in cariera si cativa ani pierduti, fara directie. Cum cifrele furnizate atat de Eurostat, cat si de ANOSR, in 2018, aratau ca 36% dintre studenti nu isi mai termina studiile din cauza aspectelor financiare sau a alegerii gresite a specializarii, un raspuns corect in fata acestor dileme poate stabili o directie buna mai departe.

5 cele mai importante lucruri pe care un student trebuie sa le caute atunci cand isi alege facultatea:

1. Conditii la nivel european

Educatia este influentata in mod direct de conditiile de viata ale unui student. Aceasta este opinia lui Liviu Tudor, omul din spatele campusului West Gate, care explica de ce este obligatoriu ca tinerii studenti sa aiba parte de conditii de cazare la nivel european, pentru a putea performa: "Nu putem avea tineri absolventi la standarde europene care stau in camine sub nivelul cerintelor UE. Noi am incercat ca in fiecare an sa adaugam facilitati noi - o biblioteca, un spatiu expozitional, Art Cafe, o piscina - iar proiect de viitor este un teren multifunctional de sport. Vor fi piste de alergare, piste pentru role - nu este un simplu teren multifunctional - va fi un areal".

2. Perspectiva pe piata muncii

Sensul educatiei este valoarea pe care aceasta o are atunci cand este aplicata pe piata muncii. Aceasta este opinia pe care 71% dintre cei din generatia millennials si-au exprimat-o intr-un studiu amplu realizat de Sand Diego State University pe 8 milioane de studenti, in perioada 1971 - 2014 si publicat in The British Psychology Society.

Mai exact, pentru acestia, posibilitatea de a castiga mai multi bani era mai importanta decat educatia in sine, aceasta avand valoare doar daca la final exista un beneficiu financiar.

Perspectiva pe piata muncii este un obiectiv de care orice student ar trebui sa tina cont: care este salariul mediu in respectivul domeniu, cate locuri de munca apar anual, care este raportul intre cerere si oferta pe piata si care e potentialul meseriei in cauza de a genera interes, profit si dezvoltare in urmatoarele decenii.

3. Mai multa deschidere catre inovare si tehnologie

Educatia este direct influentata de accesul pe care un student il va avea la inovare si tehnologie noua. De la noi metode de a studia, la accesul catre laboratoare performante si tehnologii de ultima generatie, astfel de detalii ii ajuta pe tinerii studenti sa nu se simta depasiti imediat dupa ce isi termina ciclul universitar.

In acest fel, poate fi incetinita si si migratia tinerelor talente, un capitol la care Romania sufera. Datele furnizate de Revista Romana de Statistica indica faptul ca intre 2007 si 2017 peste 500.000 de tineri de pana in 22 de ani au plecat in strainatate.

4. Mentori

Un mentor poate stabili traiectorii in cariera, poate fi un factor motivational de impact, iar un program de mentorat poate reprezenta un mare avantaj pentru un student.

Potrivit profesorului de psihologie W. Brad Johnson, de la U.S. Naval Academy, "studiile arata faptul ca studentii care au un mentor performeaza mai bine in afara mediului academic decat cei care nu au asa ceva".

5. Flexibilitate

Cu educatia la zi, dar fara experienta pe piata muncii. Aceasta este una dintre realitatile cu care multi tineri se confrunta odata ce au iesit din universitati si reprezinta o piedica in gasirea rapida a unui loc de munca in domeniu.

De aceea, programul flexibil si posibilitatea a de acumula experienta inca din facultate sunt doi factori care ajung sa conteze foarte mult, atat in clipa in care trebuie sa isi aleaga facultatea, dar mai ales atunci cand o va termina.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: sirtravelalot

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#alege facultatea, #sfaturi studenti , #facultati