Coruptia sfideaza meritocratia, in Romania s-au subminat valorile democratice - Interviu cu eleva admisa prima la Facultatea de Drept

Sambata, 30 Iulie 2016, ora 12:23
18791 citiri
Coruptia sfideaza meritocratia, in Romania s-au subminat valorile democratice - Interviu cu eleva admisa prima la Facultatea de Drept
Foto: Arhiva personala Ioana Macar

Intr-o perioada in care Justitia si lupta anticoruptie din Romania sunt doua dintre cele mai importante subiecte de discutie, viitorii studenti la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti au planuri mari.

Este si cazul Ioanei Macar, eleva care a obtinut cel mai mare punctaj la examenul de admitere la aceasta facultate. In plus, tanara din Campulung Moldovenesc a obtinut o medie foarte mare la Bacalaureat - 9,93 -, reusind sa ia nota 10 la Matematica si la Biologie.

Ioana Macar vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre lupta anticoruptie din tara noastra: "Coruptia este principalul dusman al liberei concurente, sfidand meritocratia, prin demobilizarea adevaratilor profesionisti". De asemenea, tanara considera ca in Romania s-a acceptat tacit "subminarea treptata a valorilor democratice", care a inceput de sus in jos.

In ce priveste invatamantul romanesc, Ioana este de parere ca memorarea informatiilor din scoala, fara trecerea lor prin filtrul gandirii, formeaza tineri "care nu sunt capabili sa-si exprime opinia si sa gandeasca in afara sabloanelor" si ca sistemul de invatamant din tara noastra are nevoie de "o reimprospatare a felului in care sunt abordati si formati elevii".

Nu in ultimul rand, viitoarea studenta la Drept la da un sfat esential elevilor - lectura, prin care ea si-a gasit unele dintre modelele in viata, evocandu-l aici pe Andrei Plesu. "Intr-o lume in care viteza accentueaza vidul launtric, trebuie sa avem rabdare, sa ne luam ragazul de a contempla 'frumusetea uitata a vietii'".

Ai obtinut o medie extrem de mare la Bacalaureat - ai fost intre primii 150 pe tara -, apoi ai obtinut cel mai bun punctaj la admiterea la Drept. Cat de usor sau de greu este sa inveti astfel incat sa obtii aceste note si punctaje?

Rezultatele examenelor din acest an au reusit sa-mi intreaca asteparile, iar un rol deosebit l-au avut profesorii mei, carora le multumesc si pe care ii apreciez pentru ambitia si incurajarile transmise.

De asemenea, munca individuala si perseverenta m-au ajutat sa fac fata rigurozitatii concursului de admitere de la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. In schimb, Bacalaureatul nu a fost deloc dificil, deoarece am incercat pe parcusul anilor de liceu sa fiu cat mai bine pregatita, astfel incat, pentru acest examen, a fost nevoie doar de o recapitulare a celor invatate.

In ceea ce priveste concursul de admitere, inainte de a incepe propriu-zis studiul, i-am ascultat cu atentie pe cei care trecusera deja prin aceasta experienta, incercand sa adaptez sfaturile primite propriului stil de invatare. Consider ca secretul consta in stabilirea unui program de studiu constant, fara a neglija insa activitatile extrascolare si pe cele recreative. Ceea ce am simtit ca, intr-adevar, m-a ajutat a fost felul in care matematica mi-a structurat gandirea, pentru a crea conexiuni logice intre notiunile asimilate.

Examenul de Bacalaureat a decurs cu scandal si anul acesta. Cum l-ai vazut tu - a fost pe undeva loc de interpretari, erau motive de nemultumire din partea elevilor, de petitii etc? Pentru ca deja este aproape o "cutuma" ca la fiecare astfel de examen sa apara sincope.

Nu, subiectele au fost clar formulate, iar eventualele nemultumiri au izbucnit, probabil, din necunoasterea continutului romanelor studiate la limba si literatura romana. Astfel, desi actiunea romanului 'Morometii' incepe in perioada interbelica, acesta este un roman postbelic, datorita viziunii scriitorului si perioadei in care a fost scris. De aici si confuzia elevilor, care, in opinia mea, este nejustificata.

Ai fost la profil de matematica-informatica, dar ai ales Dreptul. De ce preferinta asta, care a fost motivul care te-a determinat sa alegi asta? Este singura facultate pe care vrei sa o urmezi?

Inca din primii ani de scoala, matematica a fost una dintre pasiunile mele, ceea ce m-a determinat sa aleg un profil real, fiind constienta de deschiderea pe care profilul ales o poate oferi.

Desi studierea Dreptului a fost una dintre optiunile mele chiar si in scoala generala, am facut aceasta alegere abia in ultimii doi ani de liceu, cand mi-am dat seama ca imi ofera oportunitatea de a fi la curent cu orice schimbare, de a fi mereu in contact cu oamenii si de a incerca sa tind spre acel ideal de moralitate in viata sociala, care este dreptatea. Da, este singura facultate pe care vreau sa o urmez si sper ca voi aprofunda studiile juridice cat mai bine posibil.

Ce iti doresti mai departe, dupa facultate? Ma refer nu doar la cariera, ci si la studii.

Mi-as dori foarte mult ca, dupa facultate, sa obtin o bursa de studii in strainatate, mai precis, in Franta, ceea ce am inteles ca este posibil prin intermediul Colegiului Juridic de Studii Europene, dar, bineinteles, sunt la inceput de drum acum si sper deocamdata sa fac fata exigentelor acestei facultati.

Te-ai gandit si sa pleci si sa studiezi la o universitate in afara tarii? De ce ai ramas in tara?

Da, am luat in calcul aceasta posibilitate, dar am decis sa raman aici, deoarece am incredere in invatamantul universitar romanesc si mi-as dori sa profesez in Romania, pentru a incerca, cu optimism, sa fiu unul dintre promotorii schimbarilor de care are nevoie aceasta tara.

Justitia este unul dintre domeniile cele mai discutate - si cele mai importante - din Romania. Cu siguranta esti la curent cu mediatizarea anchetelor de coruptie, cu activitatile Parchetelor si ale altor institutii. Poti sa ne spui cum vede un viitor student la Drept "batalia" dusa in acest sens in tara noastra?

Coruptia este principalul dusman al liberei concurente, sfidand meritocratia, prin demobilizarea adevaratilor profesionisti, iar intensificarea luptei impotriva acesteia este un pas spre revenirea la normalitate in statul de drept.

Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca institutiile din Romania incep sa functioneze corespunzator, ci ca, pana acum, am acceptat tacit subminarea treptata a valorilor democratice, subminare inceputa, din pacate, de sus in jos.

Revenind la rezulatele tale foarte bune la examene: cum vezi tu sistemul romanesc de invatamant? In ce masura este meritul acestui sistem pentru astfel de performante, precum a ta, si cat reprezinta munca si meritul elevilor? Ce ii lipseste sistemului nostru de invatamant?

Sistemul romanesc de invatamant trebuie, bineinteles, imbunatatit, chiar daca nu am resimtit intru totul lipsurile acestuia, datorita profesorilor pe care i-am avut la clasa, profesori care au incercat sa ne arate ca notiunile transmise au aplicabilitate practica si sunt actuale. Cu toate acestea, nu toti elevii au sansa de a avea profesori care sa nu se limiteze la programa scolara, care sa-i invete sa priveasca multidirectional si sa depaseasca stereotipiile in felul de predare.

Astfel, o parte consistenta a elevilor invata sa-si valorifice doar memoria, sa reproduca fara a trece prin filtrul gandirii ceea ce prezinta autorii manualelor scolare, iar efectul este formarea unor tineri care nu sunt capabili sa-si exprime opinia si sa gandeasca in afara sabloanelor sau chiar sa inteleaga un text.

Asa cum spunea academicianul Solomon Marcus, elevii se simt agasati de cantitatea informatiilor livrate, informatii superflue deseori, care ii indeparteaza de adevaratul sens al cunoasterii. Prin urmare, sistemul nostru de invatamant are nevoie de o reimprospatare a felului in care sunt abordati si formati elevii, pentru a-i stimula sa gandeasca, sa aiba increderea de a-si exprima argumentat opinia, in scopul constituirii unei imagini ample asupra vietii.

Ce modele ai in viata? Si de ce?

Primele mele modele au fost cele din familie, parintii invatandu-ma sa fiu un om de caracter, sa multumesc neincetat pentru darurile primite, pentru ca apoi sa le valorific, sperand, intr-un final, ca rezultatele vor fi pe masura.

De asemenea, mi-am gasit modele prin lectura, deoarece fiecare contact cu un nou univers literar ne transforma sufleteste si ne determina sa ne raportam tot mai atent la realitatea inconjuratoare. Astfel, am invatat ca, intr-o lume in care viteza accentueaza vidul launtric, trebuie sa avem rabdare, sa ne luam ragazul de a contempla "frumusetea uitata a vietii" (Andrei Plesu), incercand sa cunoastem natura intima a lucrurilor si, implicit, esentele.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#eleva admitere Drept, #prima admisa Facultatea de Drept, #eleva drept coruptie Romania , #facultati