Craiova era candva "Citadela electrotehnicii romanesti". Dar acum?

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:19
5521 citiri
Craiova era candva "Citadela electrotehnicii romanesti". Dar acum?
Foto: Arhiva personala a decanului

Nenumarate intreprinderi industriale romanesti au fost privatizate pe genunchi sau pur si simplu vandute la fier vechi, unde altadata functionau fabricile Laromet si Electroputere, astazi sclipeste poleiala unor mall-uri, fosti maistri fac taximetrie sau vand ziare, iar inginerii romani sunt mai apreciati in strainatate decat in Romania.

Desi, inainte de 1990, Craiova si, mai ales, uzina Electroputere erau cunoscute drept "Citadela electrotehnicii romanesti", acum in mare parte sufla vantul. Cu toate acestea, exista sperante, mai ales in primele stadii ale revirimentului tehnic: facultatile de profil.

Decanul Facultatii de Inginerie Electrica din Craiova, prof. univ. dr. ing. Marian Ciontu, a declarat, pentru Ziare.com, ca, in ultimii doi-trei ani, interesul studentilor se vede inca de la deschiderea anului universitar.

"M-a surprins placut, la noi la facultate, interesul mai crescut decat in anii trecuti. Daca atunci aveam cate 30-40 de studenti, anul asta toata aula a fost plina de studenti. Se arata ceva mai interesati decat ceilalti de scoala, cel putin la inceput", a spus decanul.

Profesorul a pus acest lucru pe seama bacalaureatului riguros din ultimii doi ani, care a ajutat, astfel, la cernerea studentilor.

"Incepand de anul trecut, totusi, faptul ca bacalaureatul a fost ceva mai dur, sunt ceva mai bine pregatiti, dar inainte de asta s-a constatat o scadere permanenta a nivelului de pregatire, in special in ceea ce ne priveste pe noi, la fizica. Noi suntem interesati de fizica si faptul ca din ce in ce mai putini elevi de liceu dau bacalaureatul la fizica s-a simtit pana acum", a explicat Marian Ciontu.

"Sunt pareri si pro, si contra. Avem si niste avantaje care se leaga de cresterea nivelului de pregatire. De exemplu: daca noi am introduce examen la fizica, automat ar mai citi suplimentar pentru fizica, dar se pune si o problema de interes al candidatilor. Ar fi posibil ca ei sa se orienteze spre alte universitati, spre alte facultati, care nu dau examen de admitere, si mai apare si problema unui stres suplimentar al elevilor, care nu stiu daca se justifica in conditiile actuale.

Deci daca numarul de locuri in facultati este foarte mare in comparatie cu numarul absolventilor de liceu, nu stiu daca se justifica, intr-adevar, introducerea examenului de admitere", este de parere Ciontu.

Ceva-ceva tot se misca

In privinta dotarilor tehnice, desi anii '90 au fost nu tocmai roz sub acest aspect, primul deceniu din secolul al XXI-lea a adus mai multe raze de speranta, in principal multumita granturilor de cercetare.

"Acum cativa ani, a fost o perioada (un an sau doi) in care s-au primit niste fonduri ceva mai mari pentru dotari. In restul timpului, marea majoritate a dotarilor au fost facute pe baza activitatii de cercetare a cadrelor didactice. Tot ceea ce s-a achizitionat a fost pe granturi", a detaliat decanul Facultatii de Inginerie Electrica, nascuta in 2012 prin unirea a doua institutii de invatamant superior: Facultatea de Electrotehnica si cea de Electromecanica.

Iar dotarile tehnice nu sunt vizibile doar in facultati, ci si in intreprinderile industriale cu care ele au contract de practica. Incepand din 2012, Ingineria Electrica are un program POSDRU prin care studentii fac practica la unitati precum: Electroputere (sectiile care au ramas), Uzinele Popeci (care au cumparat fosta Intreprindere de Utilaj Greu), CEZ, Transelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Pirelli si, nu in ultimul rand, Renault Technologie, cu sediul in Bucuresti, adresata masteranzilor.

Elementul de noutate fata de anii trecuti il reprezinta tutorii de practica: cadrele didactice nu mai sunt obligate sa insoteasca si sa supravegheze studentii in intreprinderi, ci doar ii predau tutorelui, desemnat de fiecare fabrica in parte din randurile propriului personal.

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) acopera financiar toate cheltuielile, inclusiv plata tutorilor si, unde este cazul, deplasarea si cazarea studentilor. Alt element de noutate este caietul de practica, personalizat pentru fiecare unitate industriala, acordat gratuit studentului.

Mai exista industrie craioveana?

In ciuda inchiderilor masive din sectorul industrial, au existat si exista oameni care sa repuna in miscare ce se mai poate, spune profesorul Marian Ciontu. De exemplu, din Electroputere s-au pastrat fostul AVK, preluat de Cummins Technologies (partea de productie a motoarelor electrice), sectia Transformatoare Electrice si, mai ales, ICMET (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica) - laboratoare de mare putere si inalta tensiune.

Totusi, uzina Ford din oras inca nu a incheiat contracte de practica decat cu Institutul de Studii Economice, pentru a le arata studentilor structura firmei.

"Cu Fordul, noi, ca facultate, nu avem, pentru ca ei sunt ceva mai in urma - partea de productie propriu-zisa este putin intarziata. Ei sunt inca in perioada in care isi pregatesc productia. Pe masura ce se va dezvolta firma, vom desfasura alte activitati de colaborare, in ceea ce priveste formarea electricienilor sau a personalului care se ocupa de masinile de comanda din interiorul fabricii respective", este de parere decanul Marian Ciontu.

Sustinere internationala: programele Erasmus-Socrates

Toata mobilitatea studentilor la nivel international se desfasoara prin programele Erasmus-Socrates, pentru stagiile de practica in strainatate. Exista conventii de colaborare cu universitati din Franta, Germania, Italia, dar relatiile nu depasesc granitele continentului.

"In America, e mai dificil de realizat. Distantele si preturile sunt mult mai mari. Programul Erasmus este un program la nivel european. Dar chiar si in cadrul programului Erasmus bursele nu sunt suficiente ca sa asigure totul, si familiile mai trebuie sa sprijine studentii care pleaca si, in acest fel, costurile de deplasare ar fi mult mai mari", a explicat profesorul.

Practica si angajari

Toate acestea se reflecta in piata muncii: decanul si-a amintit de multe situatii in care studentii au facut o impresie deosebita in timpul practicii, iar firmele respective si-au aratat interesul sa ii angajeze.

"Totusi, universitatea nu se implica sub aceasta forma, sa aiba contracte de angajare, pentru ca este imposibil: acolo sunt cu totul alte reguli, se fac interviuri... Firmele isi asigura recrutarea personalului. Firmele, cand sunt interesate si cauta sa recruteze angajati, ne anunta si noi afisam, la randul nostru, catre studentii de la masterat sau catre cei din ultimul an", a explicat Ciontu, adaugand ca, uneori, firmele solicita fostilor profesori recomandari despre studenti.

Evolutia invatamantului tehnic?

Invatamantul tehnic a fost, o anumita perioada, pe o panta descrescatoare, legata, in primul rand, de situatia industriei din Romania.

"Atata timp cat nu este nevoie sau nu este cautat personal cu inalta calificare in domeniul industrial, sigur ca si invatamantul sau interesul pe care absolventii de liceu il acorda invatamantului superior tehnic este mai scazut", a declarat decanul Facultatii de Inginerie Electrica.

Desigur, exista anumite exceptii, precum domeniul IT, cautat pe scara larga, dar, in ultima perioada, inginerii electrotehnisti sunt din ce in ce mai ceruti pe piata muncii: parte datorita nevoilor la nivel european, parte ca efect al ciclurilor profesionale: vechile generatii ies la pensie, iar locurile nu pot ramane neocupate.

In atare context, nu doar timpul le rezolva pe toate, ci si oamenii. Iar oamenii se pare ca, usor-usor, se trezesc si isi dau seama ca au trecut anii imbogatirilor rapide, iar dezvoltarea durabila nu este doar o pereche de cuvinte goale, ca doua vagonete care scartaie prelung pe sina unei mine parasite - de la capatul sinei, se vede din ce in ce mai aproape farul unei locomotive.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#interviu invatamant superior tehnic, #invatamant superior tehnic Craiova Romania, #studenti facultati tehnice practica, #perspective crestere industrie romaneasca, #angajari studenti industrie electrotehnica , #facultati