Facultatea: Greu de intrat, si mai greu de terminat - Examen de admitere si doua probe de licenta

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 15:51
10974 citiri
Facultatea: Greu de intrat, si mai greu de terminat - Examen de admitere si doua probe de licenta
Foto: Arhiva

Dupa un proiect esuat, care prevedea ca absolventii de liceu care nu si-au luat examenul de Bacalaureat pot deveni totusi studenti si dupa ce mai multe voci avizate au acuzat ca invatamantul romanesc scoate absolventi pe banda rulanta, Ministerul Educatiei inaspreste regulile jocului.

Nu orice absolvent de liceu va calca in sala de curs a unei universitati de stat si nu orice student obtine o diploma de licenta.

Locurile in universitati sunt mai putine, taxele mai mari, iar tinerii trebuie sa sustina examen atat pentru admiterea la facultate, cat si pentru obtinerea unei diplome de licenta.

Locuri mai putine

Tanarul trebuie sa fie, inca de pe bancile scolii, extrem de competitiv. In acest an, trebuie sa dovedeasca ca isi merite locul in facultate si sa demonstreze ca e mai bun decat alti zece (plus sau minus) absolventi de liceu care ravnesc la acelasi loc.

Dupa rezultatele extrem de slabe de la Bac-ul de anul trecut, acum Ministerul Educatiei scoate la concurs mai putine locuri in facultati. Daca in 2011, 60.000 de tineri puteau deveni studenti, in acest an MECTS a solicitat doar 45.887 de locuri in facultatile de stat.

Decizia a fost luata si pentru ca universitatile sa nu mai fie in situatia in care sunt obligate sa organizeze o a doua sesiune de admitere, pentru ca locurile nu au fost ocupate.

Admiterea la facultate nu e chiar admitere

Dupa ce s-au inscris la facultate, tinerii trebuie sa sustina o proba de admitere. Ordinul emis de oficialii MECTS si interpretat incorect in prima instanta i-a facut pe liceeni sa-si revizuiasca toate planurile de studentie.

Ulterior, ministrul a dat lamuri: admiterea la facultate nu e chiar admitere, insa dosarul pe baza notelor din liceu ramane doar amintirea anilor trecuti.

Probele de admitere vor consta in proba orala sau scrisa, pentru testarea cunostintelor si a capacitatilor cognitive si, in functie de optiunea facultatilor, pot fi luate in considerare notele de la probele de Bacalaureat sau media de la Bacalaureat. Totusi, admiterea pe baza unui dosar si a notelor din liceu ramane amintirea anilor trecuti.

Admiterea la facultate: dosar sau examen? - Sondaj Ziare.com

Acum, universitatile isi regandesc sistemul de admitere, fie ca se pregatesc sa introduca examene, fie ca isi schimba algoritmul de stabilire a mediei finale.

Taxe mai mari

Dupa ce tanarul s-a vazut totusi admis la facultate, dar nu a reusit sa ocupe un loc bugetat, acum va trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-si acoperi taxele de scolarizare.

Ministerul Educatiei a marit finantarea pentru fiecare elev de la 2.600 de lei, cat era pana acum, la 4.000 de lei, precizeaza reprezentantii MECTS.

Cresc taxele la facultate

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a aratat ca, daca statul finanteaza cu aceasta suma un student, tot atat ar trebui sa fie si taxele la universitati. In acest context, instutiile ar putea mari taxele pentru anul universitar 2012-2013.

Greu de intrat, si mai greu de iesit din facultate

Ordinul 3271 din 14 februarie 2012, privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior schimba regulile jocului si pentru examenul de licenta.

Finalizarea studiilor se incheie cu examen de licenta sau cu examen de diploma, numai la universitati acreditate. Din acest an, studentii vor munci mai mult pentru a obtine o diploma, pentru ca sunt obligati sa sustina doua probe la examenul de licenta.

Examenul de licenta are cate doua probe, decise de Senatul fiecarei universitati: prima consta in evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate, in timp ce a doua proba consta in prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta. Cel putin una dintre cele doua probe se desfasoara in fata unei comisii de examen, precizeaza documentul MECTS.

Studentii care nu isi iau examenul de licenta din prima incercare mai au o sansa, pentru ca ordinul de ministru precizeaza ca pot fi (cel mult) doua sesiuni intr-un an.

De asemenea, in cazul nepromovarii examenelor, acestea pot fi sustinute intr-o sesiune ulterioara, insa cu plata unei taxe. Absolventii nepromovati pot cere totusi un certificat de studii universitare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#admitere facultate examen, #taxe mari facultate 2012, #locuri universitati 2012, #doua probe examen licenta , #facultati