Dar parintii copiilor din "gradinita groazei"?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 19:10
5861 citiri
Dar parintii copiilor din "gradinita groazei"?

Ca ministrii Cabinetului Ciolos evolueaza in fata microfoanelor la fel de gratios ca un elefant intr-o vitrina nu cred ca mai e un secret pentru nimeni.

Asa ca felul neinspirat in care ministrul Curaj a raspuns intrebarilor legate de "gradinita groazei", aceea in care o doamna director a fost filmata agresand repetat si destul de sever copiii, nu e o surpriza.

Nu declari usor iritat ca nu trebuie sa vezi tot ce tine de domeniul tau. Ca trebuie sa stii nu inseamna ca ai si o vinovatie pentru o speta sau alta, dar de stiut trebuie sa stii.

In mod normal, un consilier al ministrului ar fi trebuit sa anticipeze, dupa ce imaginile din gradinita fantoma Flipper Garden au rulat ore in sir mai multe zile pe toate televiziunile cu burtierele ingalbenite, ca la prima iesire publica ministrul Educatiei urmeaza sa primeasca intrebari in aceasta privinta si sa-l pregateasca.

Pe de alta parte, dl ministru nu ar trebui sa se mire de ostilitatea care-l intampina. Ce credibilitate poate avea un ministru care a lasat luni de zile impresia ca nu face decat sa traga de timp pentru a salva plagiatorii, care a ratat la mustata si doar dupa mari presiuni publice masacrarea legii Educatiei tot in interesul plagiatorilor?

Dar dincolo de comunicare si "palmares", pe fond, ministrul Curaj cred ca are dreptate cand spune ca ministerul nu prea are responsabilitati directe in aceasta speta: "Poate oricine sa-si puna o eticheta pe usa pe care scrie 'scoala'. Sunt o gramada de institutii, existand inclusiv calea instantei de judecata, unde cineva poate sa reclame in momentul in care considera ca s-a folosit o denumire pentru o institutie in mod abuziv.

Noi, din ce mi-au spus colegii mei de la ARACIP, nu am avizat, nu am acreditat acea institutie, deci ea nu exista pentru noi".

Desi formularea este, din nou, absolut nefericita, da, tehnic gradinita cu pricina nu exista din punctul de vedere al Ministerului Edcuatiei ca institutie de invatamant prescolar, pentru ca nu era autorizata de ARACIP.

Inspectorii ministerului puteau, teoretic, sa afle despre existenta gradinitei clandestine si sa sesizeze Politia. Dar nu le poti reprosa faptul ca nu au aflat, pentru ca nu este treaba lor sa faca investigatii de acest tip si se pare ca nici nu a fost inregistrata vreo reclamatie impotriva gradinitei cu pricina care sa fi fost ignorata.

Si atunci cine e de vina?

Discutam despre o "gradinita" dintr-o zona foarte buna a Bucurestiului, Cotroceni, pentru care taxa de copil nu era deloc neglijabila, in jur de 1.000 lei pe luna, deci era suportata de oameni cu o oarecare stare, despre care ar fi de presupus ca au anumite standarde, anumite exigente si un bun nivel de informare.

Si din 2009 niciunul dintre parintii probabil sutelor de copii care au trecut pe acolo, unii dintre ei sub doi ani, nu a simtit nevoia sa vada acreditarea gradinitei sau macar sa intre pe Google si sa caute "gradinite acreditate", in ipoteza ca nu stia sa intre pentru informare pe site-ul ARACIP.

La o astfel de cautare, iti apare imediat cel putin un site care cuprinde toate gradinitele acreditate, pe care poti cauta o anumita gradinita, primesti si alte informatii utile. Numai sa vrei.

Sa ne intelegem, acesti oameni isi lasau acolo copiii, nu o pereche de pantofi ramasi fara flecuri sau o haina ce trebuie stramtata. Si cand intri intr-o spalatorie te uiti pe pereti sa vezi daca e afisata autorizatia de functionare, ma gandesc.

Socant mi se pare ca, si dupa izbucnirea scandalului, o parte dintre parinti isi duceau in continuare copiii la aceeasi gradinita si spunandu-le reporterilor adunati ciorchine in fata institutiei ca nu stiu, ca nu prea cred.

Da, este grav ca odata sesizate autoritatile au fost incapabile sa decida cine trebuie sa intervina pana cand a venit Politia sa o lege pe Ioana Neagu, directorul, dar primii care ar fi trebuit sa o inchida erau chiar parintii care aflasera unde anume isi duc, de fapt, copiii.

Dar asta se intampla in tara in care cumparam mancare de pe jos sau de pe marginea soselei, alegem tot ce e mai ieftin nu neaparat de saracie, ci pentru ca sa ne simtim destepti, atat de destepti incat nu ne gandim ca pretul unui produs finit nu poate sa fie mai mic decat costul materiei prime.

Da, sigur ca ar fi fost ideal ca autoritatile sa descopere din timp inselaciunea, dar primii vinovati mi se par parintii care nu au vadit nici cea mai mica precautie, nu par sa fi incercat nici cel mai mic demers de informare.

Sigur ca autoritatile trebuie sa protejeze copiii, dar nu or fi parintii primii obligati sa isi protejeze copiii proprii?

Un copil mic care sufera agresiuni sau asista la violente da anumite semne, chiar daca nu se plange imediat acasa, ca un copil mai mare sau un adult. Un parinte nu observa aceste schimbari? Nu se intreaba care o fi cauza lor?

Nu putem astepta ca langa fiecare dintre noi sa stea un tatuc care sa nu ne lase sa gresim, sa ne indrume, sa ne pazeasca. Suntem oameni maturi in toata puterea, cu mintea in capul ei, cu mijloace multiple de informare, ca doar "fesibucarim" cu spor toata ziua.

Numai cand e vorba de locul unde ne lasam copiii sau ce bagam in gura suntem de o incredibila naivitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#gradinita groazei ministrul Educatiei , #gradinita