Homeschooling, inca o toana periculoasa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 13:31
12927 citiri
Homeschooling, inca o toana periculoasa

Vad un mare freamat dupa ce familia Dragos Bucur - Dana Nalbaru a anuntat ca si-a retras copilul de la scoala pentru a-l educa in sistem homeschooling, adica invatamant acasa.

Trecand peste faptul ca ceea ce fac cei doi este cumva la limita legii si ar putea fi incadrat, la o rigoare, la rele tratamente aplicate minorului prin ingradirea dreptului la educatie, pana la urma este problema celor doi parinti, pe care nu as comenta-o in niciun fel daca nu as vedea ca ideea starneste un mare interes, felicitari, deci pare a avea un potential de a face pui.

Pentru ca una e sa faca asa ceva persoane anonime, si inteleg ca mai sunt cateva sute, si alta e sa lanseze moda niste vedete.

Sunt cu totul de acord ca scoala romaneasca este in acest moment foarte proasta. Si prin asta eu inteleg ca nu motiveaza elevul, nu-i cultiva curiozitatea si aptitudinile specifice, nu incurajeaza performanta, nu genereaza modele si, poate cel mai grav, nu pregateste adulti care gandesc, creativi si dornici sa experimenteze, ci, in majoritate, analfabeti functional.

Cauzele sunt multiple, insa mie doua mi se par esentiale. In primul rand, programele scolare extrem de invechite si care pleaca de la premisa indoparii copilului cu informatii necorelate intre ele si in buna masura inutile. Iar noile planuri-cadru nu corecteaza aceste metehne, ci doar cosmetizeaza pe ici pe colo.

Cand un copil destept, care citeste foarte mult, vine acasa si spune "scoala ma plictiseste, nu invat mai nimic interesant", nu copilul, ci scoala are o imensa problema.

Si a doua tine de calitatea tot mai slaba a formatorilor. Profesorii cu vocatie au devenit raritati, cei mai multi sunt cei fortati sa faca aceasta meserie pentru ca nu au reusit ceva mai bine platit. Si sigur ca explicatia acestei lipse de calitate o gasim si in salariile mici, dar nu numai. Profesorii tineri sunt, la randul lor, produsele scolii romanesti slabe. Deja ne aflam, probabil, intr-un cerc vicios.

Deci inteleg teama parintilor de efectele asupra copilului ale acestui tip de invatamant. Dar nu cred ca iesirea este homeschooling-ul. Si nu numai din cauza dificultatilor pe care le presupune ulterior reintegrarea copilului in sistemul de invatamant pentru a face studii superioare. Asta, la o adica, se poate corecta legislativ, se pot gasi proceduri.

Problema mi se pare alta: scoala nu are un rol educativ numai in sensul materiei parcurse si informatiilor asimilate. Aspectul de socializare, de integrare este cel putin la fel de important, daca nu chiar mai important.

La gradinita, apoi la scoala, copilul isi incepe integrarea in societatea din care face parte cu bunele si relele ei. Pentru ca nici gradinita si nici scoala nu pot fi mai bune decat societatea in ansamblu. Sunt, in general, esantioane reprezentative.

La gradinita, apoi la scoala, copilul incepe sa dea nas cu lumea reala, ceea ce, da, inseamna si frustrare, si nedreptate, si lupta, si greseala. Incepe, de la un nivel mai jos, mai protejat inca, antrenamentul pentru viata.

Si de multe ori sanctiunile, adeseori crude, foarte dureroase, pe care colectivitatea le aplica unui comportament deviant, sa zicem egoism sau minciuna, sunt mai eficiente decat toate predicile moralizatoare ale parintelui.

Copilul care nu trece prin acest antrenament, ramas sub clopotul de sticla al familiei, cand in final tot ajunge sa se loveasca de lumea reala se poate trezi in situatia unui inadaptat sau, chiar mai rau, a unui inadaptabil.

De aceea, eu nu cred ca extragand copilul din mediul scolar ii facem vreun serviciu. Poate pe moment asa pare, dar pe termen lung ma indoiesc. Daca nu va fi pregatit pentru lumea reala din care va face parte, fix asa cum e ea, nu are cum sa-i fie bine.

Asa ca, in opinia mea, solutia spre binele real al copilului este sa pretindem o reformare a scolii pe toate palierele. Dar ma tem ca despre optiunea Danei Nalbaru sau despre crizele lui Cristian Boureanu, ca sa nu mai vorbim de copiii lui Borcea, s-a vorbit cat nu se vorbeste despre situatia reala a invatamantului intr-un deceniu. Avem un invatamant pe masura interesului pe care i-l aratam in mod real.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Nalbaru copil homeschooling , #homeschooling