Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Funeriu sesizeaza un aspect periculos al homeschooling: Parintii saraci si-ar tine copiii acasa, pentru 3.500 de lei de la stat

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 11:14
12967 citiri
Funeriu sesizeaza un aspect periculos al homeschooling: Parintii saraci si-ar tine copiii acasa, pentru 3.500 de lei de la stat
Foto: Facebook / Daniel Funeriu

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu explica de ce nu este de acord cu introducerea homeschooling-ului in Legea Educatiei si le ofera parintilor alte variante posibile pe care le pot alege in cazul in care sunt nemultumiti de scolile de stat din Romania.

In plus, fostul ministru sesizeaza un aspect periculos: Fiecare parinte ar putea primi de la stat vreo 3.500 de lei pe an, ceea ce ar fi o mana cereasca pentru cei mai saraci, care isi tin copiii acasa doar ca sa ii ajute in gospodarie.

"M-am opus introducerii homeschooling-ului in Legea 1 (din 2011 - n.red.) si imi asum acest lucru", a subliniat Daniel Funeriu pe blog, dezvaluind mai intai ca avea informatii credibile conform carora "cei care insistau pe la toate usile erau sectanti ciudati care aveau ca unic scop indoctrinarea religioasa a copiilor prin acest mijloc".

Fostul ministru precizeaza ca acestora li s-au alaturat si oameni de buna credinta, "exasperati (pe buna dreptate) de proasta calitate a invatamantului de stat", dar a reamintit ca acestia au la dispozitie si alte solutii.

"Pentru a nu cadea in capcana, acestor oameni le-am dat alternativa corecta la invatamantul obligatoriu de stat: invatamantul privat, introducand in lege principiul de bun simt 'banul urmeaza elevul', anume plata de catre stat a aceleiasi sume per elev, indiferent daca copilul este la o scoala de stat sau una privata acreditata.

Iar pentru cei cu convingeri religioase puternice, pe care ii respect foarte mult, am incurajat scolile confesionale autorizate, asa cum prevede Constitutia. Am si deschis cateva. Din pacate, abia dupa 5 ani, Guvernul Ciolos a aplicat aceasta masura. Evident, scolarizarea acasa este reglementata pentru copiii cu probleme medicale", a reamintit fostul ministru al Educatiei.

Daniel Funeriu pune insa "punctul pe i: homeschooling-ul nu este o 'alternativa educationala', ci o tentativa de inginerie sociala".

"Faptul ca esti parinte nu iti da dreptul (privilegiul) sa iti educi copilul numai cum vrei tu, ci si cum vrea societatea. In primul articol al Constitutiei scrie ca 'Romania este stat de drept, democratic si social'. Povestea cu libertatea individuala nu tine: libertatea absoluta presupune responsabilitate absoluta. Ceea ce stim ca nu poate exista.

Nu ai voie sa ii dai copilului tau droguri, nu e voie sa ii aplici pedepse corporale si multe alte interdictii. Societatea considera ca educatia trebuie sa fie si printre atributiile ei. E bine asta, e rau? Nu stiu si nici nu tine de mine sa decid asta. Societatea trebuie sa decida. (...)

Asadar: daca sunteti nemultumiti de calitatea scolilor publice, nu inlocuiti o problema cu una si mai mare, improvizatii home-made. Faceti bine si votati oameni destepti, care stiu cum sa faca scoala", mai scrie, printre altele, Daniel Funeriu.

Totodata, acesta aduce si alte argumente impotriva scolii facute acasa.

"Daca acceptam homeschooling, fiecare parinte va primi de la stat costul standard per elev, adica vreo 3.500 de lei pe an. Si atunci sa vezi ce succes o sa aiba homeschooling-ul printre cei mai saraci 10% dintre parinti, mai ales printre cei care au nevoie de o mana de ajutor in ograda din partea copiilor de 7 ani.

Traim intr-o tara in care statul abia isi poate controla prim ministrii plagiatori. Sa vezi ce misto o sa verifice educatia data de geniile nedescoperite ale pedagogiei de sufragerie. Nici nu intru in aspecte de socializare si invatarea normelor sociale, ca o sa imi sara toti razvratitii in cap, si o sa imi explice ca e dreptul lor sa faca ce ii taie capul si ca sunt un comunistoid", adauga Daniel Funeriu.

Discutia despre homeschooling a pornit dupa ce un cuplu-vedeta a anuntat ca isi retrage copilul de la scoala si il va invata acasa.

Afla ce este homeschooling-ul si cum poate un elev care a invatat acasa sa dea Bac-ul.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat ca aceasta varianta are si aspecte pozitive, dar prezinta si riscuri.

C.B.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Funeriu homeschooling, #Dana Nalbaru homeschooling , #homeschooling