Luni incepe scoala, dar nu pentru toti: Am intalnit copii care nu aveau niciun vis, nu isi doreau nimic

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 22:42
6588 citiri
Luni incepe scoala, dar nu pentru toti: Am intalnit copii care nu aveau niciun vis, nu isi doreau nimic
Foto: Ziare.com

Luni incepe scoala pentru aproximativ 200.000 de copii in clasa pregatitoare si pentru aproximativ 1,7 milioane in invatamantul primar si gimnazial.

Aproape o treime dintre cei de la tara si aproape 10% dintre cei din mediul urban nu ajung insa sa faca mai mult de opt clase. Altii nu sunt inscrisi la scoala niciodata.

Potrivit reprezentantilor Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, care deruleaza o campanie de strangere de fonduri pentru a incuraja accesul la educatie in fiecare an, zeci de mii de copii abandoneaza scoala pentru ca se confrunta cu lipsuri majore si sunt nevoiti sa isi castige existenta, cu instabilitatea familiei sau a unui camin, cu rezultate slabe la invatatura si lipsa ajutorului la lectii.

Insa tocmai pentru acesti copii, aflati in situatii dificile de viata, scoala este locul unde pot uita pentru cateva ore de problemele de oameni mari si sa se bucure de temele si prieteniile copilariei.

In plus, scoala este singura lor sansa de a iesi din cercul vicios al saraciei.

Am stat de vorba cu Luminita Costache, specialist UNICEF in educatie, despre copiii care nu vor fi in curtea scolii pe 12 septembrie.

Organizatia a facut studii in 2014 si 2015 privind situatia scolarizarii copiilor din Romania si a constatat ca sunt patru categorii ce raman sau risca sa ramana in afara sistemului de invatamant: copiii care provind din familii sarace, copiii cu dizabilitati, cei de etnie rroma si cei din mediul rural.

"Evident ca toate aceste criterii de multe ori se suprapun, si atunci sunt dezavantaje multiple. Ca sa dau un exemplu, nu etnia este cea care face ca un copil sa fie plasat in afara sistemului de educatie. Multi rromi sunt in familii sarace si, de aceea, sunt mai expusi riscului de a se afla in afara sistemului de invatamant", explica ea.

1 din 5 tineri au doar opt clase

In Romania, rata de parasire timpurie a scolii (adica a tinerilor de 18 - 24 de ani care au opt clase sau mai putin) este de 19,1%, conform datelor Eurostat.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, 1,3% dintre elevi abandoneaza in fiecare an scoala. Unii revin, insa cumulat se ajunge ca aproape 1 din 5 tineri sa nu aiba mai mult de opt clase.

Intre urban si rural este o diferenta uriasa in ceea ce priveste rata de parasire timpurie - de la 9% la 30%.

Iar pana in 2020 Romania s-a angajat sa reduca rata de parasire timpurie a scolii la 11,3%, in contextul in care UE si-a fixat tinta de 10%.

Numai ca numarul tinerilor cu cel mult opt clase este in crestere. In 2013, ponderea era de 17,4% si de atunci urca.

N-ai bani, n-ai carte, n-ai parte

Abandonul este principala problema, nu faptul ca sunt copii pe care parintii nu ii inscriu niciodata la scoala, ponderea acestora din urma fiind sub 10% din totalul copiilor cu varsta potrivita, potrivit Luminitei Costache.

Iar abandonul incepe cu absenteismul. Cauzele sunt multiple si se suprapun, nu e niciodata una singura, arata Costache.

Principala cauza este insa saracia, la care Romania ocupa unul dintre locurile fruntase si de care cei mai afectati sunt copiii. Pentru cei din familiile sarace, nu numai ca nu sunt bani pentru rechizite, dar nu sunt nici pentru o hrana adecvata. Acesti copii nu se pot concentra la scoala si nu se pot integra.

Daca rezista si termina clasa a 8-a, trecerea la liceu pune alte probleme: naveta la oras, bani de internat...

Dincolo de problema saraciei, sunt si cauze care tin de sistemul de educatie.

Si sistemul de educatie alunga elevii

In rural, ajung cadre didactice foarte putin calificate, stau acolo putin pana prind post la oras, fac naveta de multe ori ca sa ajunga la scoala. In plus, scolile de la tara sunt prea putin dotate cu carti sau calculatoare.

Insa mai exista o cauza tot mai prezenta in ultima vreme, spune Costache. Este vorba despre faptul ca educatia nu mai este vazuta ca utila. Pe de-o parte, sunt modele de oameni care au realizat ceva fara sa stea prea mult la scoala, iar pe de alta parte in familiile sarace se pune problema ce va fi a doua zi pe masa, si atunci nu vad "beneficiile pe termen lung ale educatiei".

Ce se poate face pentru acesti copii?

Specialistul UNICEF arata ca fiecare membru al comunitatii ar trebui sa faca ceva, pentru ca este vorba despre viitorul acelei comunitati.

"Incercam sa ii facem pe toti sa constientizeze ca nu e vorba doar de un copil, undeva, al cuiva, si nu-l cunoastem, deci de ce ne-ar interesa. Pana la urma, e vorba de viitorul comunitatii. Am vazut un sat care aproape disparuse, mai erau doua familii. Una dintre ele isi facuse o gradina de zarzavaturi pe terenul unde fusese candva scoala din sat.

Pentru ca oamenii nu au inteles ca trebuie sa investeasca in viitorul comunitatii, la un moment dat, n-a mai existat niciun fel de oportunitate si evident toti oamenii s-au mutat de acolo", povesteste ea.

Inclusiv serviciile sociale si medicale ar trebui sa isi joace rolul lor pentru a aduce copiii la scoala.

Activitatea UNICEF merge pe mai multe planuri.

Se discuta cu directorii scolilor, dar si cu profesorii sa isi adapteze metodele de predare, sa dea informatia pe intelesul copiilor si in asa fel incat sa se vada utilitatea ei practica.

Rolul parintilor

La randul lor, parintii trebuie sa aiba o mai buna comunicare cu copilul, sa ii inteleaga nevoile la fiecare varsta.

Si in primul rand copilul trebuie sa fie motivat.

"De multe ori, am intalnit copii care nu aveau niciun vis, nu isi doreau nimic, pentru ca nu aveau niciun model. In primul rand, trebuie sa indraznesti sa visezi si incercam sa ii motivam pe copii si in felul asta", ne-a mai spus Luminita Costache.

In ceea ce priveste initiativele care ar trebui luate la nivel inalt, reprezentanta UNICEF arata ca este nevoie de investitii in educatie si trebuie pus accentul pe programe de preventie, nu pe programe de tipul "A doua sansa" prin care se incearca aducerea inapoi la scoala a celor care au abandonat.

"De 'A doua sansa' beneficiaza mai mult adultii. Sansa de reusita la a doua sansa e mult mai mica decat la prima sansa. Readaptarea la conditiile de invatare e mult mai dificila", arata Costache.

Un alt aspect important este incurajarea parintilor sa isi inscrie copiii la gradinita, pentru ca s-a dovedit ca acestia din urma au apoi sanse de reusita mult mai mari la scoala.

"Ne dorim ca treptat gradinita sa devina parte a invatamantului obligatoriu, incepand cu ultimul an", spune ea.

Nu in ultimul rand, este nevoie si de o scoala adaptata nevoilor de astazi.

Costache isi aminteste ca si de la parlamentarii din Comisia de Educatie a auzit ca educatia pe vremea lor era foarte buna si ar trebui sa se revina la acel sistem.

Nu se intelege, arata ea, ca nu mai e util un volum mare de informatie care sa fie memorata, pentru ca toata informatia e la un click distanta, ci copiii trebuie invatati sa foloseasca informatia.

"Trebuie sa iesim din zona de confort - e un efort pentru fiecare, si pentru profesori, si pentru parlamentari", arata Costache.

In plus, ar trebui schimbat inclusiv modul de recompensare a profesorilor.

"Credem ca e mai valoroasa munca unui profesor care a luat un copil de nota 5 si a reusit sa il duca la nota 7 decat a unui profesor care a dus un copil de la 9,50 la 9,60", spune Costache, aratand ca sistemul actual pune mare accent pe rezultatele la olimpiade.

"E mirajul liceelor bune, unde se intra cu peste 9,50. Acolo nu este neaparat meritul liceului, ci al copilului, al familiei, al scolii de unde a venit. E mult mai importanta si trebuie recunoscuta munca profesorilor de la licee unde copiii au intrat si cu 2 si au reusit sa ii duca la 5. Progresul inregistrat este mult mai mare acolo", completeaza ea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#inceput an scolar abandon UNICEF , #invatamant primar