TV Ziare.com: Romania are de doua ori mai multi copii supradotati ca media globala

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 11:37
7202 citiri
TV Ziare.com: Romania are de doua ori mai multi copii supradotati ca media globala

Romania sta mai bine la capitolul tineri supradotati decat alte tari: daca la noi 4% din copii au capacitati speciale, media la nivel mondial este de 2%, si doar China are 6%, a declarat, pentru TV Ziare.com, Florian Colceag, presedinte al organizatiei IRSCA Gifted Education.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie: mediul haotic in care traim face ca mai multi tineri sa aiba o inteligenta deosebita, arata Colceag. Ai mai multe motive sa iti dezvolti abilitatile si sa te mobilizezi pentru a schimba ceva.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Florian Colceag, presedinte al organizatiei IRSCA Gifted Education.

Chiar si atunci cand copiii supradotati pleaca din tara, pentru ca nu exista o piata a muncii care sa ii absoarba, in Romania tot raman foarte multi copii cu abilitati extraordinare, sustine profesorul Colceag.

"Daca ei nu au o piata interna care sa ii absoarba sunt obligati sa plece, pentru ca sunt valori internationale, nu locale. Noi nu avem o piata de matematicieni, dar creem valori in matematica. Ei, ramanand pe loc, isi rateaza potentialul si trebuie sa plece", a declarat profesorul Colceag.

Atunci cand valorile pleaca din tara, exista un sentiment de mandrie, desi este o mare pierdere: aceasta "mandreala" a mamei care isi vede copilul realizat in alta tara trebuie sa fie eliminata, explica profesorul.

"Mandria sau mandreala e tipic taraneasca, noi avem o traditie in a fi mandri de tinerii nostri care au plecat si s-au realizat in alta parte, deoarece compenseaza, intr-o anumita masura, neimplicarea lor pe plan local", spune Colceag.

De ce sa nu plecam din tara? Pentru ca e foarte usor sa pleci si sa pierzi o tara decat sa o recastigi, explica profesorul. Daca impresia generala este ca nu avem nevoie de oameni valorosi, ci numai de smecheri, este o mare eroare: am ajuns aici tocmai fiindca avem nevoie de oameni inteligenti, spune Colceag.

"In urma evenimentelor politico-economice avem o prabusire economica in timp ce tarile din jur au crestere si un milion de tineri vor mai pleca din tara. Vom avea unul care munceste la patru care sunt tinuti in spate. Suntem in prag de colaps, daca nu intelegem ca avem nevoie sa folosim oameni inteligenti. E usor sa pleci din tara, au plecat si evreii si au umblat 2.000 de ani si altii inca umbla sa aiba o tara. (...) E usor sa o pierdem, dar foarte greu o recastigam", a declarat Colceag.

Cati oameni liberi suporta o societate plata?

Un copil isi poate dezvolta abilitati speciale care pot ramane stabile de-a lungul vietii inca de la varsta de la cinci ani. "Insa cati oameni liberi suporta o societate plata?", se intreaba profesorul Colceag.

"Exodul creierelor" a fost unul fortat: tinerilor inteligenti nu li s-au oferit posibilitati de dezvoltare pentru ca niste "nulitati" care sunt acum la putere sa conduca, spune Colceag. Exista insa modalitati prin care poate fi oprit exodul, si anume programele de educatie.

Programele de sprijinire a tinerilor pot fi pornite dupa ce legile educatiei vor fi adoptate. "Pana in momentul actual toata lupta cu oficialitatile ca sa dam drumul programelor s-a lovit de intoleranta", spune Florian Colceag, adaugand ca saptamana viitoare centrul IRSCA Gifted Education va lansa platforma "Edux", care va ajuta la generalizarea unor programe puse in aplicare doar pe plan local.

Romania trebuie, deasemenea, sa recunoasca diplomele obtinute in strainatate, in conditiile in care tineri romani se intorc in tara cu diplome de la MIT si nu le sunt recunoscute studiile.

Ce motive au tinerii sa ramana in tara si sa nu plece in strainatate, unde sunt mai bine platiti? Exista motive serioase, explica profesorul. Chiar mediul haotic din Romania poate sa constea intr-o provocare.

"Exista posiblitatea aici sa dezvolte orice, este un teren virgin pentru dezvoltare", spune Colceag.

In ceea ce priveste posibilitatile de dezvoltare pe care le ofera noile pachete de legi pentru educatie, profesorul spune ca pachetul de legi elaborat de echipa lui Mircea Miclea ofera mai multe sanse copiilor supradotati, desi ramane prioritara punerea in aplicare a legislatiei pentru ca programele de educatie sa fie initiate.

Cele doua programe sunt insa clar superficial adresate, spune Colceag. In ceea ce priveste obligativitatea clasei pregatitoare, aceasta este riscanta, adauga profesorul. Daca majoritatea copiilor pot fi instruiti de mici, iar la nivel international cele mai de succes programe sunt cele de "early learning" (invatare la varste mici), fara profesori instruiti perfect si cunoscatori in psihologia copilului, programul poate "malforma" copiii de la varste fragede.

Problema in invatamant consta lipsa de traditie in aplicarea programelor educative, sustine Florian Colgeac. Acolo unde insa, lucrurile au inceput sa miste, "invatamantul nu e cazut".

Supradotatii nu sunt niste extraterestri

Exista si probleme legate de modul in care vad parintii posibilitatile de dezvoltare a copiilor, spune Colceag. Daca tinerii care au abilitati extraordinare nu sunt incurajati sa isi dezvolte capacitatile, ei si le pierd sau le folosesc in scopuri reprobabile, spune Colceag.

Colceag a reiterat opinia sa despre Sorin Ovidiu Vantu, pe care il considera o persoana supradotata. Acesta si-a folosit insa abilitatile impotriva societatii, pentru ca nu a fost tratat in mod "uman".

Problema este insa ca un copil "supradotat" este vazut ca fiind anormal, explica profesorul. Dezvoltarea abilitatilor pana la un nivel maximal este vazuta ca fiind o anormalitate, motiv pentru care majoritatea copiilor nu au sansa de a se dezvolta.

"Supradotatii sunt niste oameni ca toti oamenii, ei sunt de fapt o normalitate, nu o supranormalitate sau o anormalitate. Ei sunt niste oameni care au reusit sa-si valorifice potentialele poate in masura mai mare decat alti oameni care nu au avut forta sau forta sufleteasca sa treaca peste realitati. Ei nu sunt niste extraterestri", a declarat Colceag.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Florin Colceag, #copii romani supradotati, #Romania copii supradotati , #invatamant special