Educatie pentru toate persoanele cu handicap indiferent de varsta - decizie in Senat

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 17:42
2800 citiri
Educatie pentru toate persoanele cu handicap indiferent de varsta - decizie in Senat
Foto:business-forum.ro

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege conform caruia educatia persoanelor cu handicap se realizeaza pentru nivelul postliceal si pana la absolvirea studiilor universitare la forma de invatamant ID.

Proiectul de lege, initiat de senatoarea din partea minoritatilor Oana Manolescu, a intrunit 43 voturi "pentru", 10 "impotriva" si doua abtineri.

Conform initiatorului, actul normativ are in vedere asigurarea accesului la educatie pentru persoanele cu handicap, indiferent de varsta, in conditiile in care actuala lege prevede "scolarizarea la domiciliu pana la absolvirea studiilor liceale, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 ani".

Potrivit propunerii adoptate de Senat, "educatia persoanelor cu handicap se realizeaza prin invatamant la domiciliu pana la absolvirea studiilor liceale, iar pentru nivelul postliceal, scolarizare la forma de imvatamant ID, prin grija Ministerului Educatiei".

Totodata, educatia persoanelor cu handicap se realizeaza prin "scolarizare la forma de invatamant ID pana la absolvirea studiilor universitare". "In acest sens, universitatile pot stabili perioade exceptionale pentru sustinerea evaluarilor si a examenelor de licenta", se mai arata in proiect.

Senatorii au adoptat, miercuri, si propunerea legislativa a PSD care vizeaza stabilirea anuala a sumelor necesare salarizarii asistentilor persoanelor cu handicap, prin legea bugetului de stat, prin redistribuirea sumelor neutilizate pentru plata ajutoarelor sociale sau prin completare, din fondul de rezerva al Guvernului. Proiectul a care a intrunit 35 voturi favorabile, 25 "impotriva" si doua abtineri.

Potrivit proiectului, "sumele necesare din care se suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, se vor asigura din bugetele proprii ale judetelor, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, in venituri proprii si din transferuri de la bugetul Ministerului Muncii prevazute cu aceasta destinatie, anual, in Legea bugetului de stat".

Ambele proiecte vor intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Senat educatie persoane handicap, #asigurare educatie persoane handicap , #invatamant special