Ziare.com

4 din 5 absolventi de facultate raman someri dupa absolvire

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 11:36

   

4 din 5 absolventi de facultate raman someri dupa absolvire
Doar 21 de procente dintre absolventii universitatilor din Romania reusesc sa-si gaseasca un loc de munca.

Potrivit unui raport inaintat Uniunii Europene, citat de Evenimentul Zilei, chiar si cei care reusesc sa gaseasca un job, o fac dupa un an sau chiar 18 luni de la absolvire. Studiul a fost efectuat pe anul trecut, inainte de inceperea crizei si blocarii pietei muncii.

Unul dintre motivele principale este inadaptabilitatea ofertelor educationale la cererile venite din piata muncii. Din aceasta cauza, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii Invatamantului Superior (ARACIS) a prezentat un program ce se va finaliza cu implementarea unui model de adaptare, desfasurat in 20 de facultati.

Programul se va desfasura doar in patru domenii de studiu, inginerie mecanica, drept, tehnologia informatiei si stiintele comunicarii, considerate a fi primordiale, pentru ca au numarul de cereri cel mai ridicat.

Proiectul, numit "Adaptarea activa a educatiei universitare la cerintele pietei muncii", va costa 950.000 de euro si va fi finantat din fonduri PHARE. Programul are doua componente: evaluarea ofertei educationale pe fiecare domeniu de studiu si anchete sociologice pentru identificarea cerintelor pietei muncii.

Citeste mai multe despre studenti universitati piata muncii Somaj
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4621 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este mult mai util un top al facultatilor care au cea mai buna rata de angajare a absolventilor !

.

 

nu cred ca-i cam asa (are dreptate @Bobi23)

ori 4/5 din absolventzi is cu "Milca"
ori 4/5 din "educatori" is cu "Ferdinand"

ZIARISTU' CARE-A SCRIS ASTA AR FI TREBUIT SA FIE PRINTRE SOMERI

DACA "Doar 21 de procente dintre absolventii universitatilor din Romania reusesc sa-si gaseasca un loc de munca"? DE CE NU SCRII CATE PROCENTE REPREZINTA CEI CARE PLEACA SA LUCREZE LA UNIVERSITATI, CENTRE DE CERCETARE SAU MARI SOMPANII DIN VEST SI CARE ADUC PARAI SI PRESTIGIU, PARAI SI PRESTIGIU DE CARE, PAN-LA URMA, PROFITATI TOTI? LASATI-VA DE GAINARII, CEI CORUPTI SA FIE BA GA TI IN PUSCARII, DATI PENSII DECENTE, SA NU MAII UMBLE TOTI BOS OR OGII CU MORCOVU-N CU R SI CU PU LA SCULA TA DUPA CUMULAREA SALARULUI CU PENSIA.

-

CRED CA MAI USOR AR FI CA 4 DIN 5 FACULTATI SA DISPARA!!! Asta ar insemna ca vor ramine,exact atitea facultati de cite avem nevoie!! Va dati seama cita rispa se face in acest moment??? Si... cita economie s-ar face prin inchiderea acestor facultati....

pacatul ii altu

la ce profesori sunt in romania nu ma mira...toti angajatorii seriosi isi re-scolarizeaza oamenii caci is tufa... directorul de la Dacia a zis asta de n ori...
A sa nu uit stiti ce salarii au unii prof univ ... stiti ce venituri ajung sa aiba...stiti ce... orgolii au fara a avea nimic de a face cu stiinta...- imi cer scuze celor poate 10 % din ei care se simt insultati.... dar sunteti in neta inferioritate....trebuie schimbata ierarhia introdusa o noua metoda de clasare in stiinta romaneasca...poate ceva gen Germania cu habilitatus etc... si inca ceva ati vazut ce plagiatori confera titluri de profesor universitar???? sa vedeti ce fain ii cand ajung romanii sa momeasca oameni valorosi sa publice in revistele lor in speranta de a fi cotate ISI.... hahaha

Foarte corect!

In plus, ar trebui limitat numarul posturilor de profesor. Exista catedre in Romania (in special in domeniile unde publicatiile in reviste cotate ISI nu se iau in considerare) in care mai mult de jumatate dintre membri sint profesori. La nemti in fiecare facultate exista un numar bine stabilit de profesori, care sint conducatori de doctorat si grupuri de cercetare. Pe un post de profesor devenit vacant concureaza zeci sau chiar sute de candidati.

....

N-AR STRICA DESFINTAREA FACULTATILOR CODASE....NU AVEM NEVOIE DE UN NR UMFLAT DE STUDENTI DOAR DE DRAGUL DE A AVEA STUDENTI.... UN TOP CHIAR AR TREBUI!!!NU ODATA M-AM GANDIT LA NECESITATEA ACESTUI LUCRU. CEI CU BANI CARE CHIAR VOR SA FACA FACULTATE POT MERGE LA UNIVERSITATILE MAI BUNE SI SA TREACA PRIN EXAMENE, SA FIE PUTIN SORTATI...

PENTRU PARINTI

Dragi parinti, stiu ca toti am vrea ca fiii si fiicele noastre sa fie "oameni titrati", dar trebuie sa tinem cont si de capacitatile lor intelectuale, de cit pot si ce pot face...Nu mai cheltuiti zeci de mii de euro pt.facultatile particulare-care au devenit fabrici de dat diplome pe banda rulanta...Dati copiii la facultati de Stat, acolo sa dea examen, sa fie 10-15 pe un loc..Acolo este selectia...Daca nu pot, este buna orice meserie.Meseria este bratara de aur...Fac facultate si-i tineti tot voi !

 

IN ATENTIA GUVERNULUI

POATE CA TREBUIE SCHIMBATA DEFINITIA SI PERCEPTIA CUVANTULUI "SOMAJ". NU DE ALTA, DAR PROGRESELE TEHNOLOGICE RECENTE ARATA CA UN NUMAR TOT MAI SCAZUT DE PERSOANE DIRECT PRODUCTIVE POT ASIGURA CELE NECESARE UNEI ECONOMII MONDIALE IN CRESTERE. DE AIA AU SI FOST REALIZATE ACESTE PROGRESE, NU CA SA NE OTRAVIM CONCETATENII CU MASINILE, PRETINZAND CA MERGEM LA LUCRU, CU CHIMICALELE PUSE IN ALIMENTE, ETC, ETC, CI CA SA POATA OMU' SA CITEASCA O CARTE, SA MEARGA LA TEATRU, SA PICTEZE, SA FACA SPORT, SA SE OCUPE DE CRESTEREA COPIILOR, SA SE BUCURE DE VIATA. NUMARUL TINERILOR CARE VOR SA SE AFIRME PRIN MUNCA E SUFICIENT DE MARE PENTRU A REDUCE VARSTA DE PENSIONARE LA 50 SAU CHIAR 40 ANI. IN AFARA FAPTULUI CA RECENT, CATIVA ECONOMISTI AU ARATAT CA SE POATE OBTINE O CRESTERE A ECONOMIEI MONDIALE, CHIAR IN CONDITIILE DIMINUARII NUMARULUI DE PERSOANE DIRECT PRODUCTIVE, DANDU-SE FIECARUI INDIVID DE PE PAMANT, INCLUSIV COPIILOR, BATRANILOR SI SOMERILOR, O MIE DE EURO PE LUNA, UN ARGUMENT FOARTE SIMPLU SI FOARTE PUTERNIC E FAPTUL CA DELFINII "MUNCESC" DOAR DOUA ORE PE ZI. SANTEM CEL PUTIN LA FEL DE INTELIGENTI CA DELFINII? CE CRED ALESII NOSTRI?

observatie corecta

Felicitari.si cand ma gandesc ca nu demult in parlamentul european se discuta o lege de marire a orelor de munca obligatorii.Toate astea ma duc cu gandul ca se vrea indobitocirea oamenilor.sa nu avem timp sa gandim!!!!!!!!!!!!!!!!!

pai cum sa nu,dar mai nou,parintii fac liceul la ff,apoi facultate cu bani la ff,dar tot o natie de inculti devenim pe zi ce trece!

mi se pare normal...

In conditiile in care invatamintul superior (vorbesc despre facultatile de stat, pentru ca restul sint doar ateliere de fabricat diplome) este finantat in functie de numarul de studenti, selectia este practic inexistenta: aproape toti cei care incep o facultate o vor termina. Profesorii n-au niciun interes pentru a fi exigenti: mai multi studenti aduc bani mai multi de la buget si (evident) mai multe spagi la examene. Bani cheltuiti inutil, pentru a produce pe banda rulanta absolventi prost pregatiti. In alte tari (Franta si Germania de exemplu) doar o treime dintre studentii care incep o facultate reusesc sa promoveze primul an, iar in final isi definitiveaza studiile 10-20% dintre cei ce s-au inscris la facultate. Nu de proiecte finantate din fonduri Phare e nevoie, ci de schimbarea din temelii a legii invatamintului.

 

Daca va luati dupa cerintele pietei romanesti o sa vedeti ca nici nu mai este

nevoie in Romania de studii superioare !!!...Romania este o piata pentru forta de munca necalificata si medie , bazata mai mult pe constructii , comert , agenti de paza , transportatori cat cuprinde ,servicii si functionarime cu studii medii cat cuprinde...Practic romanii , subventioneaza invatamantul superior pentru alte state , fara sa primeasca nimic in schimb...Cei mai multi absolventi cu studii superioare provin din institutele politehnice si economice...Acesti absolventi ar trebui sa fie forta de tractiune a unei economii...Cele mai bogate tari ale lumii , sunt cele sapte , asa zis puternic industrializate...Intrebarea care se pune este : Suntem capabili noi romanii sa facem ceva cu inginerii si economistii pentru care cheltuim atatia bani ?...Daca DA , guvernul sa vina cu programe serioase...Daca NU , sa reduca locurile in invatamantul superior de stat , sa-l performeze , pentru a putea "vinde absolventi" in afara pe bani , asa ca-n fotbal sau sa privatizeze tot invatamantul superior...De ce sa platesc eu contribuabil producerea unui "absolvent pe stoc ", sau care sa presteze o munca sub nivelul lui de pregatire , ineficient la scara nationala..

 

Eu cotizez

Pai eu, am absolvit Politehnica si trimit bani acasa pentru familie si prieteni. Acesti bani sunt medicamente, intretinere, piata, zugravit+gresie, etc. adica o viata mai buna. Toate astea sunt TVA si ceva bani care boc-boc trec prin banci de ne isareste economia. In plus mai iau un ban si pensionarii-profesori care daca ar sta dupa taxele platite de industriile locale ar fii platiti ca in Congo! Eu am adus bani in Ro, nu am jumulit economia. Cam ca un fotbalist la scara mult mai mica.

Domnule ,

esti un bun roman care n-a uitat de unde a plecat...Toata stima pentru acesti romani...Dar cati sunt ca dumneata ?...Marea majoritate nu se mai uita in urma chiar se dezic de Romania , e problema lor si nu ma intereseaza...In orice caz eu aici ca roman vreau sa am si un profit de pe urma "banului investit "...

Corect pana la un punct

Dar nimeni la acest subiect ca si statul ar mai putea face cate ceva:
1-Legea cumulul pensiei-salariu. Cate locuri ocupate de pensionari (cu pile serioase, ca nu orice pensionar pupa aceste locuri de munca) s-ar elibera?
2-Interzicerea cumulului de functii (sunt destui la stat care ca-n banc:el centreaza, el baga gol, el apara etc si ia o gramada de bani)
3- Nu in ultimul rand,restrictionarea acordarii de permise de munca strainilor in Romania, chiar daca acestea se adreseaza la forta de munca mai putin calificata
Mai sunt multe masuri care pot fi luate pentru tineret
Sa nu aruncam numai cu noroi in facultatile noastre si in profesori si in studenti, poate se mai umbla si in alte parti.

ttttt

5000 de turci au avut permis de lucru in 2008 in Romania! Se apreciaza ca inca 8000 lucreaza ilegal! Ce pazesc politia si garda financiara?

ciocu' mic

vrei sa te bage astia la parnaie? ca ioropa nu-ti da voe sa te iei de venetici; asta-n cazu-n care nu s-o lua v-unu' cu cersaf pe cap, de tine.

IN ATENTIA GUVERNULUI

POATE CA TREBUIE SCHIMBATA DEFINITIA SI PERCEPTIA CUVANTULUI "SOMAJ". NU DE ALTA, DAR PROGRESELE TEHNOLOGICE RECENTE ARATA CA UN NUMAR TOT MAI SCAZUT DE PERSOANE DIRECT PRODUCTIVE POT ASIGURA CELE NECESARE UNEI ECONOMII MONDIALE IN CRESTERE. DE AIA AU SI FOST REALIZATE ACESTE PROGRESE, NU CA SA NE OTRAVIM CONCETATENII CU MASINILE, PRETINZAND CA MERGEM LA LUCRU, CU CHIMICALELE PUSE IN ALIMENTE, ETC, ETC, CI CA SA POATA OMU' SA CITEASCA O CARTE, SA MEARGA LA TEATRU, SA PICTEZE, SA FACA SPORT, SA SE OCUPE DE CRESTEREA COPIILOR, SA SE BUCURE DE VIATA. NUMARUL TINERILOR CARE VOR SA SE AFIRME PRIN MUNCA E SUFICIENT DE MARE PENTRU A REDUCE VARSTA DE PENSIONARE LA 50 SAU CHIAR 40 ANI. IN AFARA FAPTULUI CA RECENT, CATIVA ECONOMISTI AU ARATAT CA SE POATE OBTINE O CRESTERE A ECONOMIEI MONDIALE, CHIAR IN CONDITIILE DIMINUARII NUMARULUI DE PERSOANE DIRECT PRODUCTIVE, DANDU-SE FIECARUI INDIVID DE PE PAMANT, INCLUSIV COPIILOR, BATRANILOR SI SOMERILOR, CATE O MIE DE EURO PE LUNA, UN ARGUMENT FOARTE SIMPLU SI FOARTE PUTERNIC E FAPTUL CA DELFINII "MUNCESC" DOAR DOUA ORE PE ZI. SANTEM CEL PUTIN LA FEL DE INTELIGENTI CA DELFINII? CE CRED ALESII NOSTRI?

 

Probleme?

Care este problema?

Si in strainatate conteaza enorm la ce Universitate ai terminat studiile. Nu este obligat nimeni sa creada ca diploma este o garatie. Ea este, cel mult, un atu!

Dar este adevarat si faptul ca invatamantul romanesc nu urmareste selectarea si invatarea unor zone cheie solicitate de angajatori.

 

observatii

1. Somerii provin din randul salariatilor cu contract de munca.Asa ca un absolvent de facultate care n-a fost salariat nu poate fi somer.
2. Propunere titlu: 4 din 5 Universitati trebuie urgent desfiintate. Motivul? Simplu: sunt exemple elocvente de discreditare a invatamantului superior, focare de anticultura , putreziciune morala si coruptie, fabrici de diplome pentru analfabeti si impotenti intelectuali, haznale pestilentiale care ingroapa invatamantul romanesc.
3.Ce firma de stat sau privata isi permite sa angajeze "absolventi" ai unor "universitati" fantoma, unde in schimbul unor sume de bani facultatea este absolvita in maximum 2 ani, fara ca "studentul" sa treaca pa acolo, dar el nu stie nici macar sa scrie corect romaneste..? UN EXEMPLU STRIGATOR LA CER IN ACEST CONTEXT ESTE " BIOTERA". Cei interesati pot sa se convinga singuri...

 

Da' ai impresia ca "la stat" e altfel? In Ro, obiectivul nr. 1 al universitatilor e sa aiba cat mai multe fonduri! Si nu din cercetare cum ar fi normal, ci din taxele platite de studebti. Asadar, ce interes ar avea sa-si ridice stacheta la admitere??? Niciunul! Ah, si daca tot intra oricine, ce ros mai are sa-si puna problema ce fac cei care intra, dupa absolvire? Cat despre ARCIS...sa fim seriosi...Am cunoscut cativa asa-zisi evaluatri ARCIS - studenti ce-i drept - care nu aveau habar de facultate, de cursuri, de materiile care profesorii pe care chipurile ii evaluau o predau. Vreti educatie? Vreti sanse mai bune pentru copiii? Vreti ca dupa terminarea facultatii sa nu ramana doar cu o bucata de hartie fara valoare (diploma)? Atunci faceti tot posibilul sa studieze afara! Sunt o multime de burse, o multime de oportunitati! Si nu le iau in calcul pe cele oferite de statul roman, gen Bursele "Guvernul Romaniei" sau alte "tzepe" similare.

 

nici nu-i de mirare

cu atitea facultati particulare care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, ce apartin altor "baieti destepti" !
Sunt mana cereasca pentru te miri cine vrea o ..."diploma". Multe dintre specializari nu mai sunt demult pe piata muncii... dar fiinteaza pentru unii profesori care, altfel, nu ar mai avea slujbe ...
Mai este si alt aspect : cind iti alegi o profesie, te orientezi ; ai,. nu ai "chemare" pt. asa ceva, "se cere"?...

 

La cate cunostinte acumuleaza[mai ales in facultatile particulare care se uita la bani si nu la produsul ,,muncii" facute doar pentru bani si nu meserie]cine sa-i angajeze!??-doar tata la firma personala ca directori si multi alti absolventi [mai ales de la facultatile serioase cu concurenta si profesori capabili]care sa munceasca pentru odrasla si patron.In ROMANIA,toate au luat-o razna!Invatamantul[prioritate nationala pe hartie,cu dorinta de majorare permanenta,dar nu pe criterii de performanta ci la gramada]a ajuns de rasul,,curcilor"!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor