Ajuta-ti copilul sa aiba incredere in el

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 22:19
2931 citiri
Ajuta-ti copilul sa aiba incredere in el
Foto: sportworksuk.co.uk

Increderea in sine este foarte importanta pentru un copil, el avand nevoie de multa incurajare din partea parintilor si a celorlalti adulti care se ocupa de educatia lui pentru a face fata tuturor solicitarilor specifice varstei.

Pentru a-si dezvolta o personalitate echilibrata si puternica totodata, un copil trebuie ajutat sa isi formeze o imagine pozitiva despre sine insusi, se arata pe site-ul wikihow.com .

Aceasta presupune nu doar incredere in propriile puteri, ci si perceptia corecta asupra propriilor limite.

Un copil care are o imagine corecta despre sine insusi se descurca mai bine in situatii dificile, de aceea parintii trebuie sa sparga acest cerc vicios si sa le acorde mai intai incredere copiilor daca vor ca acestia sa treaca apoi singuri peste greutati.

Limbajul folosit este extrem de important in cresterea increderii in sine a unui copil, cuvintele de lauda, incurajarile fiind absolut necesare. Dar nu este suficient. Un gest, o privire, o anumita atitudine valoreaza uneori cat o mie de cuvinte, iar efectele, pozitive sau negative, nu sunt deloc de neglijat.

Pe de alta parte, un parinte trebuie sa isi accepte copilul asa cum este, cu defectele si calitatile sale si sa nu ii ceara mai mult decat poate. Unii copii, care ar putea sa faca performanta in anumite domenii, sunt inhibati inca de timpuriu de criticile peste masura ale parintilor, mult prea exigenti.

De aceea, laudati-va copilul ori de cate ori face un lucru bun si ajutati-l sa inteleaga unde greseste, daca vreti ca el sa progreseze si sa nu fie descurajat.

In plus, un copil trebuie lasat si incurajat sa incerce noi activitati, chiar si cu riscul unui esec. Este cea mai buna cale de a castiga experienta si de a-si spori capacitatea de a avea rabdare si a duce ceva la bun sfarsit.

Si nu in ultimul rand, parintii trebuie sa fie un model pentru copiii lor chiar si din acest punct de vedere, al increderii in sine. Un parinte nesigur, ezitant, care spune una si face alta, care se teme sa aiba initiative proprii, va fi un model prost pentru copiii sai.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#crestere incredere copii, #relatii parinti copii , #invatamant