Andronescu: Fiecare scoala ar trebui sa-si aleaga singura profesorii

Duminica, 29 Martie 2009, ora 18:36
2103 citiri
Andronescu: Fiecare scoala ar trebui sa-si aleaga singura profesorii

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat sambata seara, la Tg Mures, ca procesul de descentralizare in invatamant trebuie sa mearga pana la recrutarea dascalilor si numirea directorilor de scoli.

"Descentralizam chiar si recrutarea dascalilor, fiecare scoala trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru calitatea dascalilor pe care ii iau, desigur prin concurs. Inspectoratele trebuiesc degrevate de activitatile administrative, sa ramana numai cu monitorizarea si evaluarile", a declarat Andronescu.

Ministrul a reluat ideea ca numirea conducerii scolilor sa se faca de un Consiliu de Administratie tripartit. "Discutia se poarta acum pe cine decide cine este directorul. Noi, ministerul, am propus sa fie un Consiliu de Administratie alcatuit in parti egale din profesori, parinti si consilieri locali si ei sa decida cine este director.

Inca discutam acest proiect pentru a incerca sa gasim cea mai buna solutie. Legea trebuie sa prevada mecanismele prin care directorul sa poata fi inlocuit de acelasi consiliu daca nu performeaza", a aratat ministrul.

Ea a mai spus ca la nivel national se vor pastra doar deciziile si politica privind continutul procesului didactic, curiculum. Intrebata daca a respectat principiul descentralizarii si in 2002, cand a acceptat ca Liceul Bolyai sa devina unitate de invatamant cu predare exclusiv in limba maghiara, Ecaterina Andronescu, a pasat decizia la autoritatile locale.

"Liceul Bolyai a devenit unitate cu predare exclusiv in limba maghiara in urma unui acord facut la nivel local. Eu, intr-adevar, am venit atunci si am incercat sa-i lamuresc pe elevii de liceu sa nu se separe. Dupa ce am aflat de demersul local m-am urcat in masina si am venit sa incerc sa gasesc o solutie si singura pe care am gasit-o a fost sa determin ca cei care au intrat in liceu sa termine in acelasi liceu", a declarat Andronescu.

Raport despre copiii romani din Spania si Italia

In alta ordine de idei, ministrul Educatiei a anuntat ca la sfarsitul acestei saptamani echipele de evaluatori trimise in Spania si Italia pentru a vedea care este situatia copiiilor romani se vor intoarce in tara si vor face un raport.

"O echipa este intr-o vizita de evaluare in Italia si Spania atat in ceea ce priveste lectoratele si cursurile de limba romana pentru care ministerul a trimis profesori acolo. La sfarsitul saptamanii se vor intoarce si vom face o evaluare si un raport", a spus Andronescu.

In cazul in care se va constata ca exista segregare, Ecaterina Andronescu spune ca se va recurge la mecanismele oficiale prin MAE. "Sper ca dialogul sa ne ajute sa rezolvam situatiile pe care nu le putem accepta", a spus Andronescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#descentraliza invatamant romanesc, #Ecaterina Andronescu, #recrutare profesori, #numire directori scoli , #invatamant