Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cat platim pentru invatamantul privat?

Marti, 31 August 2010, ora 14:54
4919 citiri
Cat platim pentru invatamantul privat?
Foto: fultonschools.org

Aproape 65.000 de copii au fugit din invatamantul de stat catre sutele de gradinite, scoli si licee private. Taxele de admitere pleaca de la cateva mii de lei si ajung la mii de euro pe an.

Taxele de admitere pentru gradinitele, scolile si liceele private pornesc de la cateva mii de lei si ajung la catea mii de euro pe an.

In Romania functioneaza, cu acreditare sau doat cu autorizare provizorie, peste 500 de gradinite, aproape 80 de scoli primare, 35 de scoli gimnaziale si aproape 125 de licee, toate in sistem privat. Pana acum, peste 65.000 de copii au optat pentru invatamantul privat, arata cea mai recenta statistica a Ministerului Educatiei, citata de Romania Libera.

Costurile de scolarizare pentru unele scoli si licee private ajung, lunar, cat salariul mediu pe economie.

Astfel, ciclcul gimazial al Liceul International de Informatica din Bucuresti scoate, din buzunarele parintilor, 2.350 de euro anul, in timp ce, pentru ciclul liceal, acestia platesc 3.250 de euro pe an.

Complexul educational Lauder-Reut isi ofera serviciile educationale contra 500 de euro/luna la gradinita, 550 euro/luna la scoala primara, 600 euro/luna la gimnaziu si 650 euro/luna la liceu.

The International School of Bucharest, a Fundatiei "Lumina", taxeaza 5.450 de euro anual pentru gradinita si pana la 8.950 de euro/an la ciclul liceal.

Cea mai ieftina oferta este cea a liceului Hyperion din Bucuresti: de 2.500 de lei pe an pentru invatamantul de zi si de 1.700 de lei pe an pentru seral sau frecventa redusa. La pol opus se afla scolile cu predare in limba engleza. Astfel, Scoala Internationala Americana din Bucuresti costa 13.300 euro/an pentru scoala primara, 17.420 euro/an la gimnaziu si 18.605 euro/an la liceu.

Inspectorul scolar Corina Pascale, responsabila de scolile private din Bucuresti, a explicat ca "in unele locuri a gasit lucruri bune, in altele mai putin bune", chiar daca "profesorii sunt mai implicati, pentru ca au alte salarii".

Totusi, scolile private se straduiesc sa aiba rezultate cat mai bune la calitatea educatiei, arata inspectoarea: "Pentru publicitate si pentru a-si putea continua afacerea, trebuie sa aiba rezultate".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#invatamant particulat costa, #Cambridge School licee gradinite , #invatamant