Cat te costa sa inveti in Europa?

Joi, 05 Februarie 2009, ora 10:28
10325 citiri
Cat te costa sa inveti in Europa?

Tinerii care nu mai au incredere in sistemul de educatie din Romania pot sa opteze pentru studii la universitati cunoscute din Europa contra unor taxe care variaza de la 350 la 3.500 de euro pe an, plus cheltuielile de intretinere.

Astfel ca cele mai mari taxe le au universitatile din Marea Britanie, mai exact Oxford si Cambridge, unde taxele de scolarizare pentru un an de zile ajung la 3.500 de euro, informeaza Ziarul de Iasi.

Daca urmezi cursuri la o universitate de prestigiu din Europa sansele de angajare la companii cunoscute sunt mult mai mari. Pentru a-si realiza visul de a studia in Occident, tinerii pot accesa programele internationale de schimburi academice, creditele pentru studii la banci din strainatate sau pot incheia asigurari pentru burse de studii la companiile de profil.

Ce taxe platim pentru studii in Europa

Cei care vor sa studieze la Oxford vor plati 3.580 de euro pe an plus costurile de intretinere care se ridica la 7.200 de euro pe an, pentru un nivel de trai mediu. Pentru cazare veti plati 3.500 de euro/an, la care se adauga 1.660 de euro/an pentru mancare si 2000 euro/an cheltuieli generale pentru imbracaminte, carti sau iesiri in oras.

La Universitatea Cambridge taxele de scolarizare pentru un an de zile sunt de 3.491 euro/an, iar costurile de intretinere variaza intre 6.660 si 8.000 de euro/an. Cei care nu au un buget atat de ridicat pot opta pentru Universitatea de la Poitiers unde taxa de scolarizare pentru un an de zile este de 364 de euro. Taxa anuala de scolarizare in institutiile de invatamant superior de stat variaza in Franta intre 150 si 900 de euro, in timp ce intr-o institutie privata taxele sunt cuprinse intre 3.000 si 7.000 de euro. Pentru cheltuieli veti scoate peste 400 de euro pe luna.

Pentru o camera de camin sau un apartament, chiria este cuprinsa intre 150 si 300 de euro, la care se adauga 230 de euro pe mancare, 31 de euro pe transport, 92 de euro - taxele studentesti, 30 de euro - pentru telefon.

La Universitatea Geneva, din Elvetia taxa de scolarizare este de 672 de euro/an. Cheltuielile de intretinere sunt de aproximativ 1.500 de euro/an. La Universitatea din Viena, taxa pentru un an de studiu este de 756 de euro.

In Olanda, la Universitatea din Amsterdam un student trebuie sa plateasca 1.565 euro - taxa de scolarizare pentru un an de licenta si pentru taxele suplimentare aproximativ 600 de euro/an. La Universitatea Tehnica din Eindhoven taxa pentru un an de studiu este tot de 1.565 de euro/an. Tot aproximativ 1.600 de euro/an costa si studiile la Universitatea Groningen pentru un an de zile. Cheltuielile de intretinere se ridica cam la 400 de euro pe luna.

La Universitatea Tehnica din Hamburg, Germania, taxa pentru un an de studiu este de 750 de euro/an. Insa costurile de intretinere in Hamburg sunt destul de ridicate, minim 500 de euro/luna, suma ce include cazarea, asigurarile si cheltuielile personale.

La Universitatea Freiburg pentru un an de scolarizare trebui sa platesti 1.000 euro/an. Costurile de intretinere variaza intre 500 si 700 de euro/luna, ce includ: cazarea- intre 170 si 250 de euro, alimentatia- intre 150 si 200 de euro si alte cheltuieli.

Studentii isi pot acoperi o parte din chetuielile de scolarizare sau de intretinere prin obtinerea unor burse. Acestea pot fi oferite de guvernele tarilor respective, de institutii ale Uniunii Europene ori de diverse fundatii. De asemena exista si asigurari de studii pentru cei care vor sa invete in strainatate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#preturi studii strainatate, #burse asigurari credit, #Oxford Cambridge Poitiers , #invatamant