Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cazarea, cosmarul studentilor

Vineri, 15 August 2008, ora 08:50
2712 citiri
Cazarea, cosmarul studentilor

Adevarata proba de foc pentru studentii din marile centre universitare romanesti este cazarea. Cel mai scump camin de stat din tara se afla la Cluj.

Variantele de cazare nu sunt foarte numeroase. Tinerii au de ales intre un camin de stat cu pret modest, dar conditii insalubre, camin particular, apartament inchiriat care costa, insa, sute de euro in fiecare luna, sau gazda, informeaza Adevarul.

Studentii care nu sunt foarte deranjati de toaletele la comun, de manelele care rasuna in miez de noapte, de mirosurile de mancare gatita pot alege caminul la stat.

Studentii care reusesc sa prinda un loc in camin mai au un test de trecut: al zugravului, al menajerei, al electricianului. Singurul avntaj este pretul scazut: 80 de lei pe luna. La aceasta suma se adauga, insa, spaga de la inceput, aproximativ 2.000 de lei pe care studentii trebuie sa ii dea administratorului pentru a avea un loc asigurat.

In caminele particulare, camera costa 900 de lei pe luna. Studentii cazati aici platesc, lunar, 200 de lei pentru pat si 100 pentru utilitati.

Studentii care prefera cazarea in oras, trebuie sa stie ca o garsoniera din Drumul Taberei, Militari sau Berceni costa intre 300-400 de euro pe luna si poate ajunge chiar si la 900 de euro, in functie de zona si de cat de modern este utilata. Avantajos este sa inchiriezi o garsoniera cu mai multi prieteni. Se pot inchiria si apartamente. Chiria unui apartament cu patru camere, din zona Drumul Taberei, poate costa 800 de euro pe luna.

O alta posibilitate ar putea fi gazda. Suma pe care o percep proprietarii este de aproximativ 200 de euro lunar. La aceasta cheltuiala se adauga, insa, banii pentru utilitati, circa 50 de euro de persoana.

Oricum, criteriile de obtinere a unui loc la un camin de stat sunt diferite, in functie de regulile universitatii. Administratorul caminului "Stoian Militaru" al Universitatii Bucuresti, Ioana Ionescu, spune ca studentul trebuie mai intai sa obtina aprobarea decanatului, imediat dupa afisarea rezultatelor finale la admitere.

"Dupa care vine la noi cu o cerere tip pe care o ridica de la secretariatul facultatii, cu doua fotografii si cu buletinul de identitat", explica Ionescu. Plata chiriei se face lunar.

Tinerii care vor sa se cazeze intr-un camin particular trebuie sa urmeze aproximativ aceeasi procedura ca la stat, diferenta este ca distribuirea se face pe criteriul "primul venit, primul servit". "Se incheie un contract valabil in intervalul 1 octombrie - 30 iunie si se plateste in avans chiria pentru primele trei luni", a declarat Silviu Ionita, administratorul celor trei camine ale universitatii particulare "Spiru Haret".

Potrivit celui mai recent raport legat de situatia studentilor din Capitala, prezentat de Prefectura Bucuresti, din totalul celor 168.583 de studenti care frecventeaza cursurile la zi ale institutiilor de invatamant superior de stat, aproximativ 70.000 de studenti sunt din provincie. Doar jumatate dintre acestia au loc in caminele de stat.

In tara, situatiile nu sunt foarte diferite. Universitatile din Cluj au stabilit preturi la cazare in camine atat in regim hotelier, cat si pentru o luna intreaga. Studentii care prezinta o adeverinta de practica beneficiaza si de o reducere de aproape 50%.

Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" din Iasi a anuntat ca inscrierile la cazare in campusul Tudor Vladimirescu se vor face intre 26 septembrie si 1 octombrie. Universitatea "Al. I. Cuza" va avea, in acest an, aproape 5.000 de locuri de cazare in caminele din campusurile Titu Maiorescu, Codrescu si Tirgusor Copou. Pe langa acestea, universitatea va avea inca 900 de locuri in caminele noi Akademos si Gaudeamus. Perioada de cazare a fost programata in intervalul 26 septembrie - 2 octombrie. Studentii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara vor avea, anul viitor, aproape 1.400 de locuri, fara cele din caminul 3, aflat in reparatii. Cazarea se va face intre 28 si 30 septembrie. Pentru anul universitar urmator, studentii medicinisti ieseni vor avea la dispozitie aproximativ 2.300 locuri de cazare in campusurile 1 Mai si 1 Decembrie. Cazarea se va face intre 26 septembrie si 1 octombrie.

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#cazare, #educatie, #studenti , #invatamant