Clujul, centru universitar preferat de straini

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 10:13
3752 citiri
Clujul, centru universitar preferat de straini

In timp ce invatamantul romanesc este cunoscut in prezent mai degraba prin scandalurile pe care le genereaza, exista si universitati care reusesc sa faca performanta si sa atraga tot mai multi studenti straini.

Spre deosebire de perioada de pana in 1990, cand afluxul de studenti straini era asigurat de tarile arabe si africane, acestia fiind adusi de apropierea ideologica a regimurilor din acele state de Nicolae Ceausescu, motivele care aduc acum mii de cursanti de peste hotare sunt calitatea programelor educationale din unele institutii si pretul accesibil, scrie Romania libera.

Una dintre institutiile care a reusit sa capete o cota buna in alte tari este Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. Printr-o oferta de studii comparabila cu cea a universitatilor de prestigiu din Occident, dar la preturi mult mai mici decat cele percepute de alte institutii de invatamant superior, Medicina din Cluj a reusit sa stranga peste 1.800 de studenti straini, adica aproape o treime din totalul celor inmatriculati.

Printre acestia se numara sute de studenti din tari precum Suedia, Germania sau Franta care au ales sa devina medici cu diploma de Cluj. Dupa ce studiaza la inceput in engleza sau in franceza, tinerii isi continua studiile in limba romana si incep sa lucreze in clinicile universitare din oras, sub supravegherea profesorilor lor.

Tinerii beneficiaza de faptul ca diplomele eliberate de autoritatile din Romania le dau dreptul sa practice medicina, farmacia sau stomatologia in oricare dintre tarile Uniunii Europene.

Studentii spun ca au ales sa studieze la Cluj la recomandarea prietenilor, dar mai ales pentru ca studiile sunt mult mai ieftine decat in alte tari din Uniunea Europeana.

Cei mai multi dintre studentii straini veniti la Cluj prefera sa ia masa in cantina renovata a Universitatii de Medicina si Farmacie. "Cu mai putin de 4 euro mananc un pranz cu trei feluri. In Suedia, cu acesti bani nu poti sa-ti cumperi nici macar un sandwich in centrul orasului", spune una dintre studente.

Un alt motiv al afluentei de studenti straini este faptul ca, la Cluj, universitatea a investit masiv in dotari. Noua cladire a rectoratului e un bloc de sase etaje din sticla si otel. Cladirea e la un minut de mers pe jos fata de Biblioteca Centrala Universitara, dar si de centrul istoric al orasului.

Rectoratul gazduieste patru etaje de biblioteca intesata cu cursuri medicale. Salile de lectura sunt dotate cu calculatoare de ultima generatie, cu procesoare dual core. Un etaj este dedicat studentilor anglofoni, unul - studentilor francofoni, iar doua - studentilor care urmeaza cursuri in limba romana.

Motive si motive

Studentii francezi spun ca au ales Clujul pentru ca au sansa sa lucreze cu pacientii, si astfel sa dobandeasca o experienta practica mult mai mare decat in Franta, avand acces neingradit in spital.

Insa exista si studenti francezi care au ales Clujul pentru reputatia sa de oras al petrecaretilor. Ei spun ca gasesc aici mai multe prilejuri de distractie decat in orasele din care provin.

Un alt element ce a adus cursanti din alte tari este ca unii dintre studentii straini sunt incitati si incantati de faptul ca studiaza in Transilvania, zona despre care multi au aflat din romane ca ar fi tara vampirilor, dar despre care afla apoi ca este o regiune ce se poate compara, ca nivel de civilizatie, cu alte zone din Europa Centrala.

Insa motivul cel mai important este reprezentat de faptul ca, la Cluj, pentru studentii straini cursurile costa mult mai putin decat in alte tari din regiune. Astfel, taxa anuala este de numai 3.600 de dolari americani.

Comparativ, in Ungaria sau Ucraina, un an de scolarizare pentru un student strain costa intre 5.000 si 10.000 de euro, in functie de universitate.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#studenti straini Romania, #Universitatea Medicina Cluj, #taxe scolarizare facultati , #invatamant