Cum pot fi platiti profesorii in functie de performanta

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 13:04
5119 citiri
Cum pot fi platiti profesorii in functie de performanta
Foto: Evenimentul Zilei

Un profesor bacauan a inventat o formula matematica de salarizare a dascalilor in functie de performanta lor la catedra.

Astfel, in contextul in care Guvernul a propus luni disponibilizarea a 20.000 de cadre didactice sau inghetarea salariilor in invatamant, iar sindicatele au refuzat oferta, anuntand declansarea protestelor, profesorul de matematica Ioan Ursu, din Bacau, a inventat o metoda care, in opinia sa, ar rezolva problema recompensei materiale a dascalilor, scrie Evenimentul Zilei.

Potrivit calculelor sale, un profesor bun de liceu ar putea castiga 4.500 de lei, inspectoratele s-ar desfiinta si singurii care ar supraveghea activitatea colegilor de la catedre ar fi profesorii merituosi.

In schimb, ministrul Andronescu si liderii de sindicat caracterizeaza formula de calcul a profesorului Ursu drept utopie.

Formula de calcul a video-profesorului

Nu este pentru prima oara cand Ioan Ursu incearca sa revolutioneze invatamantul romanesc. Inca din 2002 el a venit cu ideea ca fiecare profesor sa-si filmeze lectiile de la clasa.

"Orele ar putea fi stocate, elevii ar putea relua explicatiile acasa cand nu inteleg ceva la clasa. La sfarsit de an, lectiile s-ar aduna intr-un video-manual reprezentand 'dovada' si obiectul evaluarii profesorului", explica bacauanul, care crede ca filmatul orelor i-ar responsabiliza pe profesori si pe copii deopotriva.

In proiectul lui Ursu, Guvernul ar stabili un coeficient de multiplicare diferit in functie de ciclul de invatamant si de studiile necesare ale celui care ocupa un anumit post in invatamant. S-ar tine cont de media anilor din ultima scoala absolvita de dascal, vechimea in munca si, in mod special, de performanta la locul de munca.

Printr-o ecuatie simpla, fiecare profesor ar primi un salariu diferit de al colegului sau, la care ar cantari greu in primul rand valoarea si pregatirea sa. Performanta didactica va fi evaluata anual de o comisie formata la nivel judetean din profesorii cei mai buni in materia respectiva.

In plus, la salariu va conta si corectitudinea notarii elevilor. Elevul e notat la clasa de profesorul lui, dar si la teza unica de un alt profesor. Diferenta dintre cele doua note va reprezenta eroarea de notare si va cantari negativ la salarizare.

"Dispar inspectoratele, profesorii se intorc la catedre, dispar examenele de definitivat, gradele didactice, titularizarile care sunt sursa traficului de influenta si o bisnita pentru inspectorate. Descentralizarea e maxima, pana la nivelul celui care sta 50 de minute in fata elevului", conchide profesorul Ursu.

Ministrul si sindicatele se opun

"Am analizat propunerea domnului Ursu, dar, la o prima evaluare, concluziile nu sunt incurajatoare. Propunerea poate fi, teoretic, fezabila la o scara foarte mica, eventual la nivelul unei scoli, dar in nici un caz la nivel national. Asta nu inseamna ca domnul Ursu trebuie sa fie descurajat", a comentat ministrul Ecaterina Andronescu pentru Evenimentul Zilei.

De aceeasi parere e si liderul sindical Gheorghe Isvoranu, de asemenea matematician: "O salarizare pe individ ar fi total neproductiva. Va dati seama ce ar insemna sa avem 400.000 de state de plata, cu tot cu personalul TESA? Apoi, ce fac cu profesorul de la Coarnele Caprei, unde performanta cea mare e ca l-a adus pe un copil la scoala? Ar insemna un talmes-balmes in salarizare. Si apoi, ar aparea criteriile subiective, pentru ca sunt profesori de pe aceeasi ramura didactica care nu se apreciaza intre ei".

Formula salariului pe merit

S = Pb x q; Pb = Pa + Pd; Pd = Nvd + Ppo + V / 10 - 4 x Dnp.

In concluzie, salariul unui profesor va putea fi aflat prin formula: S = (Pa + Nvd + Ppo + V / 10 - 4xDnp) x q

De exemplu: Ionel Popescu e profesor de matematica la liceu, cu 17 ani vechime si Pa = 8,75. La evaluarea inspectorilor a primit nota 9,20, defectul sau de notare e 4,17, punctajul la olimpiade e 0,47. Coeficientul de multiplicare stabilit de guvern pentru invatamantul liceal este 210.

Deci S = (8,75 + 9,20 + 4,17 + 17 / 10 - 4 x 0,47) x 210 = 4605,3.

Ionel Popescu va avea salariul de 4.605,3 lei pe luna timp de un an, pana la urmatoarea evaluare.

Legenda:

Pa = punctajul de absolvire

Pb = punctajul bugetarului

Pd = punctajul performantei didactice

S = salariu bugetar q a coeficientul de multiplicare (fix, stabilit de guvern)

V = vechime Nvd a nota data de inspectori pentru performanta didactica

Ppo = punctajul pentru performanta la olimpiade

Dnp = defectul de notare al profesorului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#formula calcul salarii, #salarii profesori ecuatie, #Ioan Ursu matematica , #invatamant