Ziare.com

Religiile minoritare, discriminate in scolile romanesti - Autoritatile invoca "majoritatea"

de Silviu Reut
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 08:27

   

Religiile minoritare, discriminate in scolile romanesti - Autoritatile invoca "majoritatea"
Dupa numeroase polemici, scandaluri si reclamatii ale parintilor, religia a fost indepartata din programa scoala ca materie obligatorie, ramanand doar sub forma de optional.

Astfel, una dintre probleme, obligativitatea, a fost rezolvata. Totusi, ne confruntam cu o a doua, discriminarea.

Discriminarea religioasa, intre ortodoxism, majoritatea, si celelalte culte religioase, minoritatea. Singura culta religioasa predata in scolile din Romania este ortodoxismul.

Intr-adevar, cei de alte credinte pot opta sa nu participe la predarea religiei, dar discriminarea ramane prezenta, de ce se preda doar ortodoxismul? De ce nu se ofera optiunea, celorlalte culte, sa invete la scoala despre propria lor religie?

Ortodoxismul este un monopol care nu respecta egalitatea dintre toate cultele religioase.

In Legea Educatiei se arata la Articolul 18, Alineatul 1, faptul ca "elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".

De asemenea, statul roman, reprezentat de Ministerul Educatiei, gaseste in acelasi Articol 18, Alineatul 2, portita de scapare vis-a-vis de lipsa de sanse egale pentru toate religiile.

"La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal
instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina", se arata in Alineatul 2, Articolul 18 din Legea Educatiei.

Astfel, statul roman se disculpa de lipsa conditiilor, motive obiective, preferand, ca toti cei apartinand din alte culte religioase sa nu beneficieze de predarea religiei lor in scolile din Romania.

"Pentru situatiile rare nu lasam deoparte majoritatea"

Fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, considera ca majoritatea romanilor, de religie ortodocsa, nu poate fi lasata deoparte pentru minoritatea de alta religie.

"Pentru situatiile rare nu lasam deoparte majoritatea. Pentru acestea exista cadru stabilit in care sa aiba dreptul sa participe la o astfel de ora. Cei care apartin anumitor culte, care sunt rare sau putin extinse, au posibilitatea sa vina cu un certificat in care se probeaza nota si faptul ca au participat, nu trebuie neaparat sa fie la scoala desfasurata ora", a spus Oana Badea pentru Ziare.com.

Aceasta a precizat ca Ministerul Educatiei nu face altceva decat sa respecte cadrul legal, care a fost votat de parlamentari, acestia din urma fiind rezultatul alegerilor facute de catre populatie.

"Este un cadru legal, predarea legii in scoli se face intr-un cadru legal deja stabilit, exista o prevedere constitutionala care cere ca predarea religiei sa fie apoi reglementata prin lege specifica, respectiv Legea Educatiei. In consecinta, in legislatia specifica educatiei sunt prevazute elementele, cadrul de predare a religiei conform optiunii pe care o are fiecare dintre cei care opteaza. Aici este un element pe care trebuie sa-l luam in calcul, acela ca religia este predata doar celor care opteaza pentru acest lucru, exista posibilitatea ca in baza unei cereri a parintelui, copilul sa nu participe.

Deocamdata suntem intr-un cadru legal pe care parlamentarii l-au votat, plecati de la cei care stabilesc legea in tara aceasta. Parlamentarii sunt rezultatul alegerilor pe care cetatenii Romaniei le fac, cand s-a discutat articolul predarea religiei, majoritar daca nu in unanimitate, a fost trebuie sa se predea religia in scoli", a spus Badea.

Fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei a mai spus ca institutia nu a fost pusa in alta situatie in fara de cea a cadrului legal.

"Au fost si cateva procese intentate Ministerului Educatiei pe aceasta tema, a fost si acel proces legat de prezenta icoanelor in scoala. Eu nu imi amintesc ca Ministerul Educatiei sa fi fost pus intr-o alta situatie a cadrului legal. Ortodocsii sunt totusi majoritari in Romania, dar fiecare dintre cei care au optat pentru o credinta sau alta sau pentru a fi atei au libertatea sa se manifeste", a incheiat Oana Badea.

Romania versus restul lumii

Practic, in Romania, ortodocsii au posibilitatea de a alege daca sa participe la predarea religiei sau nu. Adeptii celorlalte religii au doar optiunea de nu participa.

Celelalte religii nu au optiunea de a-si vedea credintele predate in salile de curs din Romania.

Un aspect demn de luat in calcul este ca Ministerul Educatiei, cel mai probabil, nu dispune de profesori in religiile protestante, in Islam, in Martorii lui Iehova sau in alte culte religioase. Ministerul Educatiei dispune doar de resursele predarii ortodoxismului.

In acest sens ar fi poate oportuna, pentru a stopa discriminarea dintre religii, scoaterea oricarei religii din scoli, asa cum ar fi si normal, ori predarea istoriei religiilor, asa cum se intampla in tarile civilizate. Un curs in care elevii pot invata despre principalele religii ale lumii, de la Iudaism la Budism si Ortodoxism.

In acest sens, discriminarea dintre religiile prezente in Romania cade in principal pe umerii statului roman, in ceea ce e prevede predarea religiei, care nu reuseste sa ofere sanse egale diversitatii.

Libertatea manifestarii propriei religii este garantata in Romania, insa optiunea oferita in scolile din tara este cum dicteaza si numarul substantivului folosit "optiunea", este singulara.

De altfel, cooperarea din Biserica Ortodoxa Romana si statul roman, presupus laic, este pusa, iar, sub semnul intrebarii. Cam in acelasi fel ca in cazul cedarii gratuite de catre statul roman a terenului pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, cat si in privinta preotilor sau a absolventilor de teologie care predau in unitatile de invatamant publice, aflate in subordonarea structurilor statului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4497 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Majoritarii discriminati

Fortati sa invete religia ateista denumita evolutie mascata in cadrul orelor de biologie.
Nu exista demosntartie stiintifica a evolutiei fiind si un premiu pentru cel ce poate demonstra .

 

clasificarea religiilor

Ce a pierdut Adam?

Adam a pierdut intrarea in rai si viata vesnica.

intrarea in rai:

Intrarea in rai sau intrarea in imparatatia lui Dumnezeu
Ioan 3:3. Răspuns-a Iisus si i-a zis: Adevărat, adevărat zic tie: De nu se va naste cineva de sus, nu va putea să vadă impărătia lui Dumnezeu.
Ioan 3:5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic tie: De nu se va naste cineva din apă si din Duh, nu va putea să intre in impărătia lui Dumnezeu.
Marcu 16:16. Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi.
Deci s-ar parea in intelegerea mea ca nu botez, nu rai dar intelegerea completa e la Dumnezeu. Cine vrea sa o afle sa se roage la Dumnezeu.Minunea Raului Iordanului care se intoarce spre matca
In locul in care Iisus s-a botezat, aproape in fiecare an , la raul Iordanului are loc o minune si anume cand are loc slujba ortodoxa de sfintire a apelor, raul Iordan se intoartce spre matca pentru cateva minute, cat timp crucea este lasata in apa. Intr-un an, guvernul nu a lasat lumea sa se boteze si asa nu s-a mai intamplat minunea. Se spune ca aceasta minune dateaza din anul in care Iisus s-a botezat si ca atunci cand Iisus s-a botezat, raul Iordan s-a intors spre matca sa arate lumii ca Iisus e fiul lui Dumnezeu. Aici este filmul: http://www.youtube.com/watch?v=CfmrqZwUjCQ

clasificarea religiilor dupa botez
1.Biserica Ortodoxa cu denominatiunile care dau botezul
2.Religiile necrestine impreuna cu denominatiunile Protestante crestine care au renuntat la botez.

VIATA VESNICA:
53. Si le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viată in voi.
54. Cel ce mănancă trupul Meu si bea sangele Meu are viată vesnică, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi.

Deci s-ar parea in intelegerea mea ca fara Sfanta Impartasanie omul nu primeste inapoi imortalitatea pierduta de Adam. Minunea Euharistica de la Lanciano pe cand orasul era ortodox http://www.youtube.com/watch?v=HbcL4mkNfzM O alta minune , in poza de jos: http://www.monachos.net/forum/showthrea ... city/page5

CLASIFICAREA RELIGIILOR DUPA VIATA VESNICA
1.Biserica Ortodoxa care da Sfanta Impartasanie dupa Biserica Primara
2.Denominatiunile crestine care accepta si lipsa vinului si cele ce dau simboluri adica Protestantii in general. A se observa lipsa cuvantului simbol in Ioan 6:53 si Ioan 6:54
3.Religiile necrestine impreuna cu denominatiunile Protestante crestine care au renuntat la Sfanta Impartasanie.

 

Istoria religiilor

Este o disciplină care educă tinerii in spiritul unor valori universale si actuale. Tinerii trebuie orientați spre cunoaștere și respect pentru valori. Nu ne pierdem identitatea dacă tinerii noștrii vor studia in școli și universități despre Dumnezeu așa cum se studiază oriunde in lumea civilizată. Prin ceea ce se continuă de 22 de ani nu facem decat să arătăm lumii cat de limitați suntem. Puteți să mă contraziceți?

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor