Cum ii educam pe copii sa iubeasca lectura?

Duminica, 19 Octombrie 2008, ora 15:42
4405 citiri
Cum ii educam pe copii sa iubeasca lectura?

Cum desprinzi un prichindel de ecranul televizorului si il convingi sa ia o carte in mana ca sa citeasca? Sau, si mai mult, cum il faci sa lase controllerul de la jocul video care il poarta pe taramuri nemaivazute si il bombardeaza cu imagini fantastice si sunete suieratoare, ca sa descifreze tainele incuiate intre paginile aparent anoste ale unei carti?

O imagine face cat o mie de cuvinte, se spune. Dar o mie de cuvinte pot genera o mie de imagini diferite, in functie de creativitatea si fantezia celui care le citeste. Cum le explici celor mici ce bogatie incredibila asteapta sa fie descoperita intre cele doua coperte?

Pedagogii spun ca cel mai bine este sa incepeti prin a introduce cititul in programul zilnic, la fel ca spalatul pe dinti sau ora fixa de culcare.

Niciuna din aceste rutine nu pare atractiva dar este absolut necesara pentru copii, care invata cu usurinta sa le respecte. La fel si cititul povestilor sau al cartilor si revistelor de orice gen. Cel mai bine este sa fixati in programul zilnic o perioada destinata lecturii.

Si nu doar ora este importanta, ci si locul. Alegeti un spatiu confortabil, bine luminat, fie pe canapeaua din sufragerie, fie in camera copilului. Organizati un mic cuib linistit in care acesta sa se poata concentra asupra lecturii, sa nu fie deranjat in niciun fel de forfota din jur si nici atras de alte activitati.

Prezenta televizorului se exclude bineinteles, in schimb, un fond muzical adecvat este chiar recomandat.

Alegeti o carte potrivita

Acest pas este cel mai dificil din cauza numarului mic de scriitori contemporani preocupati sa creeze opere pentru copii sau adolescenti. Consultati-va cu copilul dumneavoastra inainte de a alege o carte pentru lectura.

Tineti cont de interesul lui particular pentru un domeniu sau altul. Unii copii sunt pasionati de istorie, altii de sport sau de natura. Pentru a-i incuraja sa citeasca trebuie sa ii ajutam sa aiba acces la carti care le trezesc interesul real.

Nu ii obligati sa inghita fara nicio placere zeci de pagini din cartile copilariei dumneavoastra, pentru ca s-ar putea sa obtineti efecte contrare celor pe care vi le propuneti.

Experimentati in permanenta

Nu va lasati descurajat daca o anumita carte sau un gen literar nu ii plac. Incercati altceva. Orice este mai bine decat nimic. Nu va scandalizati daca nu ii place opera lui Jules Verne, incercati legendele Olimpului sau istorioarele chinezesti, pline de talc si, mai ales, de umor.

Tineti cont de impactul urias al televiziunii, jocurilor video si Internetului asupra copiilor din ziua de azi. Ei sunt obisnuiti cu fraze simple si scurte, cu actiuni care se desfasoara in mare viteza.

Acestea sunt vremurile si nu le putem schimba. De aceea nu va indopati copilul cu cu lecturi greoaie, incarcate de zeci de cuvinte pe care nu le intelege, oricat ar fi de valoroase aceste creatii literare. Nu va temeti, va veni, incet-incet, si vremea lor.

Conectati lectura la realitate

Cele mai pretioase ajutoare in acest sens sunt animalele sau plantele din jur. De exemplu, orice caine care este erou intr-o povestire poate deveni subiect de discutie cu copilul dumneavoastra in momentul in care intalniti patrupedul vecinului.

"Ce parere ai, e mai bland sau mai rau decat cel despre care ai citit aseara? El cum ar reactiona daca...?", l-ati putea intreba pe cel mic.

La fel, daca stiti ca este pasionat de insecte, melci sau gandacei pe care ii puteti intalni prin gradina sau prin parcuri, gasiti-i istorioare in care acestea sunt personaje principale (sunt o multime!) si incercati apoi, impreuna, sa creeati altele.

Enciclopediile ilustrate sunt adevarate comori in acest sens, la fel ca si albumele care prezinta diverse clasamente din lumea fascinanta a vietatilor.

Fiti alaturi de el

Daca vedeti ca nu merge si nu merge, asezati-va langa el si preluati initiativa. Tratati momentul ca pe un bun prilej de a va apropia de copilul dumneavoastra si de a va pune in valoare calitatile de parinte.

Cititi-i cu intonatie si interveniti cu efecte sonore care sa anime povestirea. Fiti inventiv, faceti observatii, deschideti discutii de genul "Tu ce ai face in locul lui?". Si mai ales, aveti rabdare cu cel mic. Dati-i voie sa se exprime, sa isi creeze propria versiune, sa dea frau liber imaginatiei si creativitatii.

Nu priviti momentul ca pe o corvoada, dimpotriva. Ochii umezi ai micutului emotionat de aventurile prin care trece alaturi de eroul sau favorit, precum si secundele de liniste care se lasa cand asculta cu rasuflarea taiata cum curge povestea, va vor ramane intiparite in minte pentru totdeauna.

Treptat, incercati sa il lasati singur, asa cum ati procedat si cand a invatat sa mearga. Spuneti-i intr-o seara ca nu puteti citi impreuna dar intrebati-l a doua zi ce s-a mai intamplat, cum a evoluat aventura.

Veti constata cat de incantat va fi sa preia el rolul atat de important al "povestitorului", cum va incerca sa va copieze atitudinea si cum, fara sa isi dea seama, se va lasa captat in acest labirint al lecturii.

In niciun caz sa nu il fortati sa citeasca amenintandu-l, se va opune din rasputeri. Incercati sa il familiarizati cu mediul literar. Mergeti prin librarii si rasfoiti impreuna cartile din raft.

Luati-l cu dumneavoastra la plimbare pe strazile pline cu tarabe de carti si interesati-va de autori cunoscuti si de romanele care v-au facut atata placere. Dialogul dumneavoastra cu vanzatorul de carti sau cu ceilalti cumparatori va avea un efect incredibil asupra celui inca neinitiat in tainele placerii de a citi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
Zeci de persoane au fost ucise, printre care mai mulți copii, după un atac asupra taberei de refugiaţi Al-Maghazi, din centrul Gaza
Zeci de persoane au fost ucise, printre care mai mulți copii, după un atac asupra taberei de refugiaţi Al-Maghazi, din centrul Gaza
Cel puţin 13 persoane au fost ucise, inclusiv şapte copii, şi peste 25 au fost rănite după ce un atac a vizat marţi tabăra de refugiaţi Al-Maghazi, din centrul Gaza, potrivit oficialilor...
#copii, #citit, #lectura, #carti, #program , #invatamant