Ziare.com

Cum pot fi platiti profesorii in functie de performanta

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 13:04

   

Cum pot fi platiti profesorii in functie de performanta
Un profesor bacauan a inventat o formula matematica de salarizare a dascalilor in functie de performanta lor la catedra.

Astfel, in contextul in care Guvernul a propus luni disponibilizarea a 20.000 de cadre didactice sau inghetarea salariilor in invatamant, iar sindicatele au refuzat oferta, anuntand declansarea protestelor, profesorul de matematica Ioan Ursu, din Bacau, a inventat o metoda care, in opinia sa, ar rezolva problema recompensei materiale a dascalilor, scrie Evenimentul Zilei.

Potrivit calculelor sale, un profesor bun de liceu ar putea castiga 4.500 de lei, inspectoratele s-ar desfiinta si singurii care ar supraveghea activitatea colegilor de la catedre ar fi profesorii merituosi.

In schimb, ministrul Andronescu si liderii de sindicat caracterizeaza formula de calcul a profesorului Ursu drept utopie.

Formula de calcul a video-profesorului

Nu este pentru prima oara cand Ioan Ursu incearca sa revolutioneze invatamantul romanesc. Inca din 2002 el a venit cu ideea ca fiecare profesor sa-si filmeze lectiile de la clasa.

"Orele ar putea fi stocate, elevii ar putea relua explicatiile acasa cand nu inteleg ceva la clasa. La sfarsit de an, lectiile s-ar aduna intr-un video-manual reprezentand 'dovada' si obiectul evaluarii profesorului", explica bacauanul, care crede ca filmatul orelor i-ar responsabiliza pe profesori si pe copii deopotriva.

In proiectul lui Ursu, Guvernul ar stabili un coeficient de multiplicare diferit in functie de ciclul de invatamant si de studiile necesare ale celui care ocupa un anumit post in invatamant. S-ar tine cont de media anilor din ultima scoala absolvita de dascal, vechimea in munca si, in mod special, de performanta la locul de munca.

Printr-o ecuatie simpla, fiecare profesor ar primi un salariu diferit de al colegului sau, la care ar cantari greu in primul rand valoarea si pregatirea sa. Performanta didactica va fi evaluata anual de o comisie formata la nivel judetean din profesorii cei mai buni in materia respectiva.

In plus, la salariu va conta si corectitudinea notarii elevilor. Elevul e notat la clasa de profesorul lui, dar si la teza unica de un alt profesor. Diferenta dintre cele doua note va reprezenta eroarea de notare si va cantari negativ la salarizare.

"Dispar inspectoratele, profesorii se intorc la catedre, dispar examenele de definitivat, gradele didactice, titularizarile care sunt sursa traficului de influenta si o bisnita pentru inspectorate. Descentralizarea e maxima, pana la nivelul celui care sta 50 de minute in fata elevului", conchide profesorul Ursu.

Ministrul si sindicatele se opun

"Am analizat propunerea domnului Ursu, dar, la o prima evaluare, concluziile nu sunt incurajatoare. Propunerea poate fi, teoretic, fezabila la o scara foarte mica, eventual la nivelul unei scoli, dar in nici un caz la nivel national. Asta nu inseamna ca domnul Ursu trebuie sa fie descurajat", a comentat ministrul Ecaterina Andronescu pentru Evenimentul Zilei.

De aceeasi parere e si liderul sindical Gheorghe Isvoranu, de asemenea matematician: "O salarizare pe individ ar fi total neproductiva. Va dati seama ce ar insemna sa avem 400.000 de state de plata, cu tot cu personalul TESA? Apoi, ce fac cu profesorul de la Coarnele Caprei, unde performanta cea mare e ca l-a adus pe un copil la scoala? Ar insemna un talmes-balmes in salarizare. Si apoi, ar aparea criteriile subiective, pentru ca sunt profesori de pe aceeasi ramura didactica care nu se apreciaza intre ei".

Formula salariului pe merit

S = Pb x q; Pb = Pa + Pd; Pd = Nvd + Ppo + V / 10 - 4 x Dnp.

In concluzie, salariul unui profesor va putea fi aflat prin formula: S = (Pa + Nvd + Ppo + V / 10 - 4xDnp) x q

De exemplu: Ionel Popescu e profesor de matematica la liceu, cu 17 ani vechime si Pa = 8,75. La evaluarea inspectorilor a primit nota 9,20, defectul sau de notare e 4,17, punctajul la olimpiade e 0,47. Coeficientul de multiplicare stabilit de guvern pentru invatamantul liceal este 210.

Deci S = (8,75 + 9,20 + 4,17 + 17 / 10 - 4 x 0,47) x 210 = 4605,3.

Ionel Popescu va avea salariul de 4.605,3 lei pe luna timp de un an, pana la urmatoarea evaluare.

Legenda:

Pa = punctajul de absolvire
Pb = punctajul bugetarului
Pd = punctajul performantei didactice
S = salariu bugetar q a coeficientul de multiplicare (fix, stabilit de guvern)
V = vechime Nvd a nota data de inspectori pentru performanta didactica
Ppo = punctajul pentru performanta la olimpiade
Dnp = defectul de notare al profesorului

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3357 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Incepe sa scartie "unitatea" cadrelor didactice

Terminati cu prostiile astea care va descalifica stimati profesori . Mai bine stati tari pe pozitii si cereti-va drepturile promise de politrucii astia incapabili dar ordinari si mincinosi ,in Campania de asta toamna !
Totusi am o intrebare pentru inventivul profesor ; Daca desfinteaza Inspectoratele , cine le face , anual ,evaluarile cadrelor didactice ?

 

oricum ii mai corecta procedura prorectorulului de la UBB

asta-i scoala ro,maneasca de asta avem o singura univ in top 1000 pe pozitia 925....desi platim cel mai bine profani din europa de est unii ajung sa castige 150 000 de lei anual ....fiind plagiatori si sefi spaguibili

Daca suntem in capitalism...

...trebuie sa aplicam metode capitaliste.
Singura solutie este separarea invatamantului de cultura generala (gratuit) de invatamantul de specialitate (platit partial de beneficiarii directi ai actului de invatamant, adica de parintii sau sponsorii elevilor). In acest fel vor fi platiti suplimentar acei profesori care vor fi preferati si solicitati de catre parintii elevilor. Un fel de oficializare a meditatiilor.

 

performanta

d-ul URSU are dreptate sa se desfiinteze inspectoratele acolo sint pilele celor de la putere,.toata lumea la munca sa invete cum se cistiga nu savina la servici cala plimbare sau cind au chef vedeti ....

Ceva dreptate are !

Ganditi-va cate cadre cu salarii mari functioneaza intr-un inspectorat judetean!Sa nu uitam ca si managerii scolilor raspund de tot ce se intampla in scoli, atat organizatoric, didactic, disciplinar, etc,deci cei din Inspectorate ce rol mai au?

 

o tampenie, nu o utopie!

Astfel de propuneri revin mereu, pentru diferite domenii. Ele sunt produsul unor minti bolnave care amesteca factori obiectivi (ecuatii, coeficienti, ponderi) cu altii subiectivi (comisii, evaluare paralela etc). Cine ne garanteaza si cum ca in comisiile de evalaure vor fi cei mai buni profesori? Ca rezulatatele evalaurii confratilor lor vor fi cu adevarat obiective, stiind bine ca probitatea profesionala si integritatea morala nu prea merg mana in mana, in special in Ro? Exista un sistem rezonabil si destul de obiectiv de promovare a cadrelor didactice si este absolut normal ca toti cei ajunsi la un anumit nivel sa fie platiti la fel. Cum crede stimabilul din BC ca se vor mai face suplinirile? O sa mai vrea proful de fizica sa tina orele profului de mate aflat in concediu de boala? Eu cred ca domnul din BC nu este profesor, sau, daca este, ar trebui sa isi gaseasca altceva de facut; poate il ajuta cineva.

 

Viceversa

Daca defectul de notare e 4,17 si punctajul la olimpiade e 0,47 atunci don'' profesor Popescu se va bucura, dupa 17 ani vechime, de un S = 722,4 (daca nu crezi, fa socotelile).
Ca sa iasa aprox. 4605 trebuie ca defectul sau de notare sa fie 0,47 si punctajul la olimpiade 4,17, adica invers fata de cum e prezentat exemplul.

 

De toate pentru toti

Eu propun sa plecam din sistem si sa-i lasam pe parinti sa-si invete acasa copiii.Acestia sa vina numai la examinare si apoi sa plece in strainatate .La noi invatamantul este foarte ieftin,iar parintii doresc un invatamant scump pentru calitate.Daca am pleca in masa ,ar fi o eliberare pentru toti.

 

eu asa am facut...

am plecat,...ei,am primit cadou de la dzeu un sot-de aia am plecat,insa,dne,invatamantul,catedra nu mai sunt ceea ce era acum 25 de ani...era frumos la catedra,eram uniti toti dascalii,...ne respectam ,ii respectam pe cei mai in varsta- luam de la ei tot ce era bun,..aCUM E CU TOTUL ALTFEL-putini sunt cei ce mai fac meserie-ceilalti intocmesc "situatii-tabele-referate-etc-tampeniiiiiiiiiiiiii-"numai meserie,nu!ies insa in fata celor ce se ocupa cu adevarat de copii,...sunt platiti mult mai bine,umilindu-i pe ceilalti...ARZI,TE MISTUI PT COPII,...am lucrat gratis,cu placere,cu drag...
ceea ce a devenit invatamantul acum ma depaseste...m-am retras...nu credeam insa ca voi putea trai fara a fi invataTOR..SE POATE TRAI...

De toate pentru toti

Eu propun sa plecam din sistem si sa-i lasam pe parinti sa-si invete acasa copiii.Acestia sa vina numai la examinare si apoi sa plece in strainatate .La noi invatamantul este foarte ieftin,iar parintii doresc un invatamant scump pentru calitate.Daca am pleca in masa ,ar fi o eliberare pentru toti.

 

ceva mai simplu

Profesorii sa fie evaluati in functie de citi elevi au promovat in ciclul de invatamant superior si notele obtinute de elevi la examenele de admitere la acele institutii. Eu nu am avut note stralucite nici la gimnaziu nici la liceu. Dar am invatat de fiecare data in clase cu profesori care erau buni pedagogi, exigenti si corecti cu modul de notare. Nu am avut nevoie de pregatire sau studiu in afara programului scolar. Si am reusit si in invatamantul superior. Mandria si renemele lor se baza pe cifra elevilor reusiti dupa ce terminau ciclul respectiv. asta se intimpla intre anii 1971 - 1990 (scola generala, liceu, facultate)

 

nesimtire

tara e plina de agramati cu sau fara diplome universitare si profesorii in majoritate infractori la plata impozitelor la banii proveniti din meditatii au marea nesimtire de a cersi marirea salariului. celor care sint buni si foarte buni profi si au o conduita exemplara da sa li se mareasca salariu. sa primeasca de zece ori mai mult decit profesorii spagari. ca sa fie lucrurile clare ar trebui o evaloare si a gradului de prietenie cu limba romana deoarece sint multi profi agramati

 

asa e!

mi-e rusine ca am fost invatator...mie mi-e rusine !e un flagel acum,..de la adrian copilu'' pana la ziaristi-oameni a caror meserie e scrisul...si mai e ceva:au devenit ceva in viata copiii ai caror parinti au avut bani,iar ei erau mediocri,...cei buni ori fbuni s-au cam scufundat...de ce?
prostii- rau termina facultati-finante-banci!iar eu pot jura ca unii nici acum nu stiu tabla inmultirii!eu constrangeam parintii(uneori ii enervam!)sa se ocupe de ei,in timpul liber,ii tineam dupa ore in clasa, le explicam ca nu fac fata !...lucram,dne cu prostii!GRESALAAA!-TREBUIE SA LUCREZI CU CEI BUNI!Azi,parintii alora prosti imi arata obrazul,ca,de'',uite ce au ajuns copiii lor,iar eu prevesteam pe dos!...astea sunt insa dezamagiri frumoase!cele urate sunt cu copiii f buni...
ei,sufera,si nu VOR SA FACA FACULTATILE ASTEA DE ***!...caci ,vazandu-si colegii prosti in facultati pretioase se descurajeaza!in plus n-au nici bani!ca parca asa face dzeu-da bani,dar minte mai putina,...rar exceptii...noii "colegi" scriu gresit in condica numele lectiilor,ne tutuiesc cu nonsalanta,...alte vremuri-noi nu suntem buni-nu,ei!noi nu potrivim,..nu,ei!

Si eu am plecat

Si eu am plecat... dupa 5 ani la catedra ca profesoara de romana.Am fost studenta foarte buna, cu premii la sesiunile nationale de comunicari stiintifice. Medie absovire 9,83, medie master 9,90, nota titularizare 9,85, prima pe judet. Am predat la cel mai bun liceu din judet, Colegiul National. Am avut copii la olimpiade, desi ca incepator mi s-au dat clase mai slabute, caci cele cu medie generala mare ajungeau, desigur, la profesorii cu vechime.
Munceam multe ore dupa programul de la clasa, contrar parerii generale ca profesorii lucreaza doar 18 ore pe saptamana. Citeam, corectam, pregateam lectiile, compuneam exercitii personalizate, in functie de nivelul clasei sau de diferitele niveluri de pregatire dintr-o clasa. Am organizat serbari si excursii, am pus in scena piese de teatru, am facut ore in aer liber,in gradina scolii sau in parc. Si altele...
Dar m-am casatorit, cu un coleg profesor, si am ajuns inevitabil sa colindam bancile pentru a obtine un credit ipotecar pentru un apartament cu 2 camere dintr-un cartier periferic. Cand ofiterii de credite auzeau suma salariilor noastre dadeau din umeri: "Ne pare rau...".
Finalul? Astazi suntem si eu, si sotul meu, angajati in domeniul privat, intr-o multinationala, in pozitii de middle management. Avem deja apartamentul nostru, masina, un baietel frumos, ducem o viata decenta si abia asteptam sa depasim criza ca sa ne mutaam intr-un apartament mai mare sau, eventual, sa ne construim o casa.
Sfatul meu pentru tinerii din invatamant: cautati altceva, fiindca in domeniul privat aveti mult mai multe posibilitati de cariera, intalniti mult mai multe provocari si, categoric, mult mai multe ocazii de a invata lucruri noi si de a va dezvolta abilitatile profesionale.

 

SIGUR ....si SIMPLU !

formula de calcul va fi urmatoarea:
"atentia"data directorului ( valoarea ei, adica !) = salariul de competenta !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor