Cum sa discutam cu adolescentii despre sex

Vineri, 01 August 2008, ora 18:20
3815 citiri
Cum sa discutam cu adolescentii despre sex

Multi parinti se plang de faptul ca puntea de comunicare dintre ei si copiii lor, ajunsi adolescenti, se ingusteaza pe zi ce trece, iar probleme delicate cum ar fi cele legate de debutul vietii sexuale, par a fi imposibil de abordat.

Cu toate acestea, cel mai important rol in educatia sexuala a adolescentilor le revine parintilor. Sau cel putin, asa ar trebui sa fie... O serie de studii efectuate in Statele Unite au evidentiat faptul ca numai 19 la suta dintre tineri discuta cu parintii lor pe aceasta tema. Nu este de mirare ca se informeaza din alte surse si nu intotdeauna ceea ce afla corespunde realitatii, informeaza topsanatate.ro.

Chiar trebuie sa discutam?

Intr-adevar, nu este usor sa "spui lucrurilor pe nume" si, cu atat mai putin, sa constientizezi faptul ca micutul tau de ieri, care te urmarea prin casa si se juca linistit, este astazi un tanar activ din punct de vedere sexual.

Mai mult decat atat, multi dintre adultii de astazi au crescut in familii unde sexul era un subiect tabu. Asa era pe atunci si foarte putini erau aceia care aveau curajul de a-si infrange inhibitiile si prejudecatile. Ei bine, a sosit vremea pentru o schimbare.

Cum sa abordam problema?

Este normal ca un parinte sa fie stanjenit cand abordeaza aceasta tema cu copilul sau. Nu este nici o rusine sa recunoasteti cinstit acest lucru in fata copilului pentru ca si el se simte la fel. Tocmai de aceea, poate ar fi bine sa initiati un fel de "serial": discutati astazi o problema, peste cateva zile o alta si asa mai departe. Ideal ar fi sa incepeti inainte de debutul "revolutiei hormonale", specifice adolescentei.

O idee ar fi sa incepeti folosind ca pretext o emisiune de televiziune sau un film care trateaza acest subiect. De pilda, il puteti intreba: "Crezi ca acesti doi tineri erau pregatiti pentru a face dragoste?". Pornind de aici, puteti discuta despre abstinenta, sexul neprotejat si consecintele - uneori, dramatice - ale acestuia.

De ce este o problema presanta?

In zilele noastre, adolescentii isi incep viata sexuala mult mai devreme decat cei din generatiile trecute. Publicatiile si emisiunile pentru tineri abordeaza cu nonsalanta acest subiect, asa incat adolescentii ajung sa-si puna problema in felul urmator: "Hei, daca toti o fac, eu de ce nu?".

Prin urmare, mai ale fetele, isi incep viata sexuala prematur, fara a fi pregatite din punct de vedere emotional pentru acest pas, pentru a nu risca sa fie catalogate drept mofturoase sau "mironosite" si excluse din cercul de prieteni. Dar nici pentru baieti nu este deloc simplu; si ei se gasesc adesea in asemenea situatii, mai ales ca - se stie - baietii au obiceiul sa vorbeasca despre acest subiect, laudandu-se.

Tocmai de aceea, mai ales daca aveti o fiica, explicati-i ca nimeni nu are dreptul sa o preseze in acest scop. De asemenea, vorbiti-i despre pericolul consumului de alcool. Se stie ca, nu de putine ori, tinerii ajung sa intretina raporturi intime tocmai dupa ce au baut mai mult la o petrecere.

Acelasi sfat este valabil si in cazul baietilor. Daca prietenii lui se lauda cu escapadele lor romantice, el s-ar putea simti in inferioritate si ar ajunge sa-si inceapa viata sexuala mai devreme decat simte. Se impune o precizare in context: cel mai bine este ca baiatul sa discute cu tatal - va fi mai usor sa-i vorbeasca despre aceste lucruri decat daca ar vorbi cu mama lui.

A-i vorbi despre importanta masurilor de protectie nu inseamna sa-l bombardati cu amenintari si tot felul de informatii infricosatoare. Sigur ca vetiaduce problema in discutie, dar axati-va pe aspectul emotional si pe cel social, neuitand sa-i impartasiti punctul dumneavoastra de vedere referitor la ceea ce inseamna o relatie profunda si matura.

Si mai ales, nu va descurajati daca adolescentul refuza initial sa vorbiti despre asa ceva. Sigur ca nu-i este usor, insa fiti convinsi ca, in forul sau interior, ei apreciaza deschiderea si comunicativitatea de care dau dovada parintii lui. Si nu este exclus ca, in viitorul apropiat, sa vina din proprie initiativa sa va ceara sfatul.

”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
Românca Andreea Sasu, în vârstă de 33 de ani, una dintre cele mai apreciate fotomodele din Italia, este cuplată cu celebrul designer german Philipp Plein, iar în curând va deveni mamă....
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
#adolescenti, #sex, #discutii, #parinti , #invatamant