Echivalarea studiilor pentru copiii plecati cu familia in strainatate, un calvar

Joi, 28 August 2008, ora 11:40
54069 citiri
Echivalarea studiilor pentru copiii plecati cu familia in strainatate, un calvar
Foto: Oana Bucataru

Zeci de mii de elevi din toata tara sunt supusi anual unui adevarat calvar birocratic in momentul in care vor sa se transfere la scolile din strainatate sau sa se intoarca la cele de acasa.

Din cauza birocratiei sau a diferentelor foarte mari intre sistemele de invatamant, unii copiii au trebuit sa repete inutil anii scolari facuti in afara granitelor tarii, cel mai greu fiind pentru copiii plecati cu familia in Italia, deoarece acolo se folosesc calificativele si in anii de gimnaziu, scrie Ziarul de Iasi.

Este si cazul Oanei Bucataru, eleva in clasa a noua la Liceul "Bogdan Voda" din Halaucesti, careia la admitere nu i s-au luat in calcul decat mediile obtinute in clasa a cincea si a opta, cele pe care le-a facut in Romania, si notele de la tezele cu subiect unic sustinute in ultimul an de gimnaziu.

Oana a studiat doi ani in Italia, iar calificativele obtinute acolo nu i-au fost recunoscute si nici echivalate. "La clasele a sasea si a saptea, pe foaia matricola imi apar liniute", spune aceasta.

De multe ori, aceasta nerecunoastere echivaleaza in Romania cu repetarea claselor terminate in alte tari, cei care decid daca elevii continua sau repeta clasa fiind reprezentantii Ministerului Educatiei, care primesc din partea scolilor dosarele acestora. "Atunci cand programele difera radical, elevii care se intorc in tara sunt nevoiti sa reia de unde au ramas. In anumite cazuri se decide in interesul copilului si este interpretata metodologia, pentru ca elevul sa nu fie prejudiciat", a explicat Daniel Tomoni, seful Biroului de Presa al Ministerului Educatiei.

Oana Bucataru, care s-a intors de un an din Italia si a facut clasa a opta la liceul din comuna, povesteste ca in Italia nu a facut deloc chimie si fizica, iar ce a invatat la celelalte materii "era mai usor decat ce se face in Romania".

Pe de alta parte, la scoala programul era foarte strict. Elevii nu puteau pleca acasa decat dupa ce veneau parintii si doar in cazuri exceptionale, acestia puteau solicita scolii printr-un document semnat sa lase copiii sa plece singuri spre casa.

"Incepeam orele la 8,30. Diferenta este ca nu aveam decat o singura pauza, intre 10 si 10,15, in care luam masa impreuna cu profesorii. Securitatea era foarte mare. Daca intarziai, trebuia sa treci pe la director. Apoi era un profesor de serviciu in fiecare zi", a mai povestit Oana.

Fata recunoaste ca avut la inceput probleme cu limba italiana dar s-a acomodat repede iar copiii au ajutat-o foarte mult, atat in timpul orelor cat si al activitatilor extrascolare. "A fost la cursuri de ceramica, dansuri, teatru. Asa cum este educatia in Romania, nu cred ca o sa-i ajungem niciodata pe italieni", spune mama Oanei.

In acelasi timp, "profesorii sunt mai indulgenti si nu au voie sa tipe la elevi, nu primesc atentii nici macar de Craciun". In schimb, manualele se cumpara, nu doar pentru un singur an, ci pentru intreg ciclul de invatamant.

Care este circuitul documentelor in cazul Italiei

Pentru a pleca la studii in strainatate, elevii trebuie sa depuna la Inspectoratul scolar Judetean un dosar care sa cuprinda foaia matricola, diploma de absolvire a gimnaziului, daca exista, o adeverinta tip de autentificare a diplomei. In plus, trebuie sa achite cate 10 lei pentru fiecare act.

Elevul trebuie sa se inscrie la scoala de acolo cu certificatul de nastere, certificatul cu vaccinurile efectuate si documentele de la scoala frecventata in tara de origine.

Toate documentele pot fi date la scoala chiar si in limba originala, in cazul in care nu este posibila traducerea acestora, iar parintele poate face o declaratie pe propria raspundere cu privire la clasa in care era copilul in tara de origine, data si locul nasterii.

In sens invers, elevii care se intorc in Romania dupa ce au studiat in strainatate trebuie sa depuna la inspectoratul scolar un dosar care sa contina aprobarea unitatii de invatamant la care doresc sa studieze, foaia matricola din Romania, precum si situatia scolara din strainatate pentru fiecare semestru sau an in parte, copii dupa buletinele parintilor si al copilului, daca este cazul. "Acest dosar trebuie intocmit in dublu exemplar. Unul ramane la noi, altul este trimis la ministerul Educatiei", a completat Sabina Manea, purtatorul de cuvint al ISJ.

In Italia, pana la gimnaziu inclusiv, elevilor le este apreciata performanta scolara prin calificative. Acestea sunt traduse mai mult sau mai putin in notele romanesti de expertii Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, o directie infiintata in cadrul Ministerului Educatiei.

Potrivit articolului 10 din metodologia dupa care lucreaza acesti experti, "procedura de recunoastere si echivalare nu trebuie sa confere mai multe drepturi cetatenilor care au studiat in strainatate fata de cei care au studiat in Romania".

Durata procedurilor de evaluare dureaza maxim 30 de zile. Acolo, ciclul primar este format din 5 clase, iar cel gimnazial din alte 3, iar materiile studiate la gimnaziu sunt limba italiana, istoria, geografia, matematica, geometria, stiinte naturale, limba straina, educatie artistica (desen, istoria artei), educatie muzicala, educatie tehnica, educatie fizica si informatica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lași telefonul la intrarea în restaurant, primești o sticlă de vin gratis. "Nouăzeci la sută dintre clienţi au ales vinul"
Lași telefonul la intrarea în restaurant, primești o sticlă de vin gratis. "Nouăzeci la sută dintre clienţi au ales vinul"
Oferta unui restaurant - o sticlă de vin gratuită clienţilor care renunţă la telefoanele mobile în timpul mesei - face furori la Verona, celebrul oraş al iubirii, scrie The Guardian....
Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni, 15 aprilie, că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene se apropie de final. ”Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea...
#eleva, #Italia, #documente, #echivalare, #Note, #calificative , #invatamant