Greva din educatie sau cum se pierd alegerile (Opinii)

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 22:53
3039 citiri
Greva din educatie sau cum se pierd alegerile (Opinii)
Foto: Romania Tv

De fiecare data, grevele, mitingurile si protestele din invatamantul romanesc trebuie privite cu foarte mare atentie deoarece aceasta categorie de lucratori constituie cea mai importanta parte a elitei intelectuale.

Daca in alte sectoare poate fi usor vorba de manipulare, de ducere cu zaharelul, ei bine, cand analizeaza revendicarile cadrelor didactice, intotdeauna de bun simt, guvernantii trebuie sa caute solutii, altfel consecintele se vad la viitoarele alegeri.

Cum se pierd alegerile?

Fenomenul s-a manifestat pentru prima oara la alegerile din 1996, cand, dusi mereu cu vorba de Guvernul Nicolae Vacaroiu, educatorii au ramas categoria platita cel mai prost. Atat de prost, incat ajunsesera bataia de joc a necalificatilor din alte domenii. In consecinta, s-a intamplat ca partidul dlui Ion Iliescu a pierdut alegerile.

Situatia s-a repetat ca trasa la Xerox in 2000: cu toate maririle destul de consistente ale salariilor, din pricina inflatiei si a discrepantei uriase intre ei si alte categorii cu aceleasi studii, dascalii nu s-au ales cu mai nimic. De aceea au reactionat identic, iar Conventia Democratica a pierdut alegerile, taranistii primind lovitura de gratie, dupa care nu si-au mai revenit nici astazi.

Nici PSD-ul anilor 2000 - 2004 nu si-a schimbat atitudinea fata de scoala, asa ca a pierdut puterea la sfarsitul guvernarii. In schimb, Alianta DA si guvernul Tariceanu au incercat sa rezolve cazul flagrant de desconsiderare a unei intregi clase sociale, dar de reusit au reusit doar partial.

Povestea celor 50%

Spre finalul mandatului sau, insa, prim-ministrul a avut parte de o provocare insidioasa din partea Opozitiei si a presedintelui Basescu, doritor de un nou mandat. De aceea, au venit cu un proiect de lege de crestere a salariilor la catedra cu 50%, cam atat ar fi fost necesar pentru echilibrarea salariilor din educatie cu a colegilor din alte domenii.

Desi la orice calcul pe buget, banii necesari unei asemenea cresteri de poveste nu se gaseau, proiectul a trecut, dar n-a putut fi pus niciodata in practica integral, reajustarile ulterioare nefacand decat sa tina pasul cu inflatia. Da, dar PDL a castigat alegerile cu 33%.

Dovedind ca politicienii nu invata nimic din greselile trecutului, guvernele Boc si Ungureanu i-au abandonat cu totul pe dascali, iar taierile de salarii cu aproximativ 37% in 2010, percepute de ei drept curbe de sacrificiu, le-au pecetluit situatia de categorie sociala defavorizata. In consecinta, PDL a ajuns in 2012 la doar 15%. Unde se afla si acum.

Dascalii nu sunt singuri pe lume

Adevarat este ca nemultumirile slujitorilor scolii s-au suprapus mereu peste cele ale tuturor lucratorilor, dar ceea ce a determinat trendul procentelor electorale a fost de fiecare data influenta extraordinara a educatorilor. Explicatia? Nu e familie sa nu fie legata cumva de scoala, vazuta de cetateni ca un fel de barometru.

Acum din nou profesorii se afla in strada. Din nou frustrare si nemultumire. "Noi v-am votat, voi ne-ati tradat", "Fara scoala = popor analfabet", "Fara educatie, moare orice natie"..., iar studentii si elevii, evident, ca pretutindeni, sunt de partea mentorilor lor. Atata doar ca protestele lor civilizate nu ameninta momentan statu-quo-ul guvernamental.

Si tot asa mai departe...

Din pacate, ca intotdeauna in ultimii 24 ani, guvernul are alte prioritati, iar alegerile generale sunt inca departe. Pentru ca lucrurile sa nu degenereze, probabil ca educatorilor li se va cere, tot ca intotdeauna, sa manifeste intelegere fata de situatia bugetara precara si sa lucreze din dragoste fata de copii si patriotism. Oricum o faceau. De reforme nu mai amintim.

Iar situatia ar putea continua ca si pana acum. In schimb, USL e posibil sa se confrunte cu aceleasi motive care au dus la pierderea puterii in 1996, 2000, 2004, 2008, 2012. Pentru ca niciuna dintre majoritatile postdecembriste n-a pus mare suflet in dezvoltarea invatamantului, a culturii, pierderea sau castigarea alegerilor ar putea deveni indiferenta oamenilor scolii, dar peste ani si ani educatia se va confrunta cu aceleasi lipsuri. Ceea ce nu mai e de acceptat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste profesori, #proteste salarii educatie, #profesorii protest salarii, #guverne salarii profesori , #invatamant
Comentarii
Poza Mu Chin Chai
Mu Chin Chai
rank 5
Poza gong
gong
rank 5