Greva generala in scoli: Cine sufera, cine e de vina, ce e de facut? (Video)

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 13:12
3290 citiri
Greva generala in scoli: Cine sufera, cine e de vina, ce e de facut? (Video)
Foto: Arhiva

Aproximativ 4.900 de elevi din cei aproape 31.000 programati nu au sustinut, joi, proba de competente digitale la bacalaureat, testarea fiind afectata din cauza grevei in 136 din cele 886 de centre de evaluare.

In timp ce sindicatele sunt nemultumite de proiectul Legii Educatiei, aflat in discutie in Parlament, parintii acuza deopotriva ministerul si liderii sindicali ca se folosesc de copii ca de o "unealta de santaj".

Desi sindicatele din invatamant au anuntat greva generala, nu toti profesorii din tara s-au raliat la boicotarea probei de joi a bacalaureatului. Unii dintre profesori lucreaza in centrele de examen care gazduiesc, pentru a patra zi, proba de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. Practic, din totalul celor 886 astfel de centre, doar 136 sunt afectate de greva, iar sustinerea probei va fi amanata, in cazul acestora.

Cadrele didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia "Spiru Haret" si Federatia Educatiei Nationale reclama scaderea veniturilor dupa intrarea in vigoare a legii salarizarii si disponibilizarile anuntate si de noua Lege a Educatiei.

Greva profesorilor amana bacalaureatul in 136 de centre

"Greva de astazi (joi - n,red.) este menita sa traga un semnal de alarma atat pentru minister, Guvern si in mod deosebit pentru parlamentarii care discuta proiectul de lege in cadrul comisiei pentru invatamant. Pozitia salariatilor din invatamant este impotriva acestui proiect, care a fost inaintat fara o negociere cu partenerii sociali si cuprinde multe lucruri care sunt atat in defavoarea elevilor, cat si in defavoarea salariatilor", a declarat, pentru Ziare.com, Gheorghe Isvoranu, presedintele Sindicatului Spiru Haret.

"Daca acest proiect de lege va trece de Parlament, nu va face altceva decat sa trimita in derizoriu invatamantul romanesc", a opinat reprezentantul sindicatului.

Situatia din tara:

Gheorghe Izvoranu ne-a precizat ca examenul de bacalureat care nu a fost dat joi urmeaza sa fie reprogramat de catre directiile judetene, in perioada 26-29 aprilie. "Copiii vor da proba respectiva in perioada urmatoare. Programarile vor fi facute in fiecare dintre judetele in care proba nu a fost data", a precizat reprezentantul sindical.

Bucuresti - Aproximativ 100 de elevi din clasa a XII-a de la sase licee bucurestene care ar fi trebuit sa sustina astazi proba de testare a competentelor digitale a examenului de bacalaureat vor fi reprogramati pentru a sustine aceasta proba in zilele de 26, 27 si 29 aprilie.

Alba - doar aproximativ 500 de cadre didactice din cele circa 5.500 din judetul Alba sunt in greva generala. Zeci de elevi au fost reprogramati sa sustina proba de competente digitale din cadrul bacalaureatului.

Arad - Peste 90 la suta din angajatii din scolile si gradinitele din judet sunt in greva de avertisment, iar proba de competente digitale a bacalaureatului a fost reprogramata in opt din cele 41 de centre.

Arges - proba de competente digitale din cadrul examenului de bacalaureat nu se va desfasura azi din cauza grevei personalului didactic in zece din cele 42 de institutii de invatamant liceal din judet.

Bihor - peste 3.100 de cadre didactice din sistemul preuniversitar din Bihor sunt in greva, alaturi de 113 membri ai personalului didactic auxiliar si 430 ai personalului nedidactic.

Bistrita-Nasaud - proba D a Bacalaureatului, in care sunt testate competente digitale ale elevilor de clasa a XII-a, nu va fi afectata. 80 la suta dintre profesori sunt in greva.

Brasov - Examenul de bacalaureat se va desfasura normal, chiar daca profesorii sunt in greva. Aproximativ 9.000 de profesori afiliati la cele patru confederatii sindicale din judetul Brasov sunt in greva.

Cluj - Proba de competente digitale a Bacalaureatului nu se va desfasura intr-un centru de examen din Cluj, din cauza grevei generale din educatie, iar in sase scoli din municipiu si judet cursurile se vor desfasura normal, intrucat profesorii nu au aderat la miscarea de protest. Aproape 90 la suta dintre membrii sindicatului au decis sa participe la greva, aproximativ 4.880 de persoane.

Dolj - peste 8.000 din cele 10.000 de cadre didactice si personal auxiliar din invatamantul preuniversitar sunt in greva de o zi, proba de competente digitale a examenului de bacalaureat se desfasoara doar in 14 din cele 26 de centre organizate in judet.

Ministerul Educatiei: Greva generala nu inseamna ca punem lacatul pe scoli

Hunedoara - aproximativ 90 la suta dintre profesorii din judetul Hunedoara, adica peste 6.400 de persoane, sunt in greva generala de o zi, iar proba de competente digitale nu va avea loc in cinci din cele 35 de centre.

Parintii: Copiii nostri sunt folositi in lupta dintre sindicate si minister

Pe de alta parte, parintii din Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar sunt nemultumiti ca elevii sunt folositi ca unealta de santaj intre sindicate si Guvern.

"In ultima perioada de timp, atunci cand avem de sustinut teste nationale sau examene de bacalaureat, aceeasi sabie planeaza deasupra noastra. Din fericire, anumite cadre didactice au inteles ca interesul copiilor primeaza si s-au prezentat la scoala. De fiecare data, in aceasta lupta dintre sindicate si ministerul Educatiei, la mijloc sunt copiii nostri, a declarat pentru Ziare.com Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar.

Reprezentantul parintilor a subliniat ca intotdeauna sindicatele au reclamat faptul ca nu exista cale de discutie cu ministerul. "De fiecare data copiii nostri sunt folositi pentru a obtine cat mai multe de la Ministerul Educatiei. Eu inteleg ca si cadrele didactice sunt nemultumite, dar trebuie sa gasim momentul cand copiii nu sunt atat de afectati", ne-a mai spus Mihaela Guna.

In cazul in care boicotarea examenelor va duce la pierderea unui an scolar, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar se gandeste sa dea in judecata Guvernul si sindicatele.

Ce urmeaza?

Vineri, reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai federatiilor sindicale se vor aseza, din nou, la masa negocierilor, pentru a incerca gasirea solutiilor de stingere a conflictului. "La discutiile de miercuri cu reprezentantii ministerului, am constatat ca acestia sunt mult mai concilianti si mai deschisi la dialog decat inainte.

Fac un apel la membrii de sindicat sa demonstreze joi ca sunt uniti, pentru ca vineri, dupa greva, urmeaza alte discutii la minister si sper ca acestea sa marcheze inceputul rezolvarii problemelor noastre", a declarat, pentru NewsIn, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu.

Gheorghe Isvoranu, presedintele Sindicatului Spiru Haret, a precizat insa pentru Ziare.com ca discutiile de vineri nu vor fi axate pe proiectul Legii invatamanului. "Sunt niste discutii care nu sunt pe proiectul Legii educatiei nationale, sunt numai niste discutii tehnice si inca o modalitate a ministerului de a tergiversa lucrurile", a precizat Isvoranu.

In cazul in care nu se va ajunge la un compromis, sindicalistii ameninta cu "inghetarea" finalului de an scolar. "Daca vom constata ca ministerul isi va mentine aceeasi pozitie, partea mai delicata este cu finalul de an scolar care este, din punctul nostru de vedere, periclitat", a precizat Isvoranu.

Bugetarii ameninta cu greva generala

Nemultumiti de negocierile cu Guvernul, liderii bugetarilor s-au declarat hotarati sa declanseze greva generala pentru a bloca principalele institutii de stat care ofera servicii cetatenilor: de la administratii financiare, evidenta populatiei, pana la primarii si asistenta sociala.

Pe 29 aprilie, sindicatele din administratia publica, afiliate la Cartel Alfa, dar si reprezentantii Blocului National Sindical (BNS) vor organiza proteste de strada. Iar pe 5 mai, cei de la Cartel Alfa pot declansa greva generala pe termen nelimitat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#greva invatamant bacalaureat, #sindicate invatamant, #parinti greva , #invatamant
Comentarii
Poza ANTINEEA
ANTINEEA
rank 1
SIGUR NU E DE VINA basescu SAU GUVERNUL boc ! (in viziunea pedelacilor)
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ministrul Funeriu a spus aseara ca peste 3o.ooo de invatatori si profesori au primit salarii marite .