Ziare.com

Ministerul Educatiei spune ca si dupa rectificarea bugetara tot are mai multi bani ca-n 2018. I se taie bugetul pentru ca nu l-a folosit

Miercuri, 07 August 2019, ora 11:25

   

Ministerul Educatiei spune ca si dupa rectificarea bugetara tot are mai multi bani ca-n 2018. I se taie bugetul pentru ca nu l-a folosit
Ministerul Educatiei Nationale a facut, miercuri, cateva precizari dupa ce s-a anuntat ca in urma rectificarii bugetare i se vor taia din fondurile alocate.

Practic, reprezentantii ministerului sustin ca reducerea se justifica pentru ca banii alocati in acest an nu au fost cheltuiti, dar chiar si in aceste conditii bugetul MEN tot este mai mare decat cel din 2018.

"Bugetul Ministerului Educatiei Nationale, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, a beneficiat de o crestere de aproape 10 miliarde de lei fata de bugetul acordat in anul 2018, iar executia pe primul semestru este de 46%", transmite ministerul intr-un comunicat Ziare.com.

Reprezentantii institutiei noteaza ca prin proiectul rectificarii bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizata astfel:

- 400 de milioane de lei de la "Cheltuieli de personal", in urma supraestimarii acestei categorii de cheltuieli la alcatuirea bugetului la inceputul anului. De asemenea, prin plata obligatiilor catre personalul didactic generate de sentintele judecatoresti au fost obtinute economii cu dobanzile aferente. Suma ramasa dupa rectificare asigura plata salariilor pana la sfarsitul anului, plata titlurilor executorii, precum si platile ce deriva din aplicarea Legii nr. 85/2016.

- 440 milioane de lei de la "Asistenta sociala", sume aferente programului "Merg la scoala", intrucat, pana in prezent, actul normativ necesar derularii acestui program nu a fost aprobat. Facem precizarea ca Ministerul Educatiei Nationale deruleaza la ora actuala, cu finantare de la bugetul de stat, un program de asigurare a rechizitelor scolare pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse. Media ramasa de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decat media lunara a platilor pe primul semestru, permite derularea in continuare a actualului program pentru rechizite scolare. Totodata, MEN asigura din fonduri externe nerambursabile rechizite scolare prin Proiectul "Rechizite pentru prescolari si elevi - Sanse egale la educatie".

- 109.4 milioane lei de la "Transferuri intre unitati ale adiministratiei publice" si 7 milioane de lei la "Bunuri si servicii". Mentionam ca la aceste capitole, sumele anulate reprezinta retinerile de 10% efectuate potrivit Legii 500/2002 privind finantele publice, sume ce nu se repartizeaza in semestrul al doilea decat daca este necesar, dupa examinarea de catre Guvern a executiei bugetare pe primul semestru.

- 80 de milioane de lei de la "Alte cheltuieli". Diminuarea bugetului MEN la acest capitol afecteaza sub nicio forma plata burselor, respectiv a dobanzilor.

- 20 de milioane de lei de la "Active nefinanciare", ca urmare a mentinerii nivelului cheltuielilor, in semestrul II, la un nivel comparabil cu platile efectuate in primul semestru al anului.

Referitor la "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020", suma de 2,1 miliarde de lei ramane in buget drept credite de angajament, ceea ce da posibilitatea inceperii si derularii proiectului "Instrumente pentru clasa -table interactive".

De asemenea, prin proiectul rectificarii bugetare, la "Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila" se propune suplimentarea bugetului cu 30 de milioane de lei credite bugetare, in vederea finalizarii obiectivelor de investitii aferente Proiectului privind ducatia timpurie (PRET), respectiv pentru finantarea Proiectului privind invatamantul secundar -ROSE.

Totodata, pentru invatamantul universitar, prin rectificare, se propune majorarea cheltuielilor cu 500 milioane lei, asigurata prin majorarea veniturilor proprii cu suma de 250 milioane lei si reglementarea utilizarii disponibilitatilor din anii anteriori in limita sumei de 250 milioane lei.

Reprezentantii ministerului noteaza in comunicat ca, dupa rectificarea bugetara, bugetul Ministerului Educatiei Nationale continua sa beneficieze de fonduri mai mari cu 42,4% fata de anul 2018.

Vezi si:


A.G.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5335 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inutil cheltuirea banilor la o tara de genii !

Poate ar trebui schimbata Capitala Romaniei la ...la Caracal !

 

vicepresedinta botoasa de la pnl-pd

si usr nu au aflat ca taierile in mare parte din bugetele unor ministere sau alte institutii ale aparatului central se fac pentru faptul ca nu au cheltuit, in timp real, resursele bugetare alocate.

 

Da, mare explicatie...

...taie de la ministerul educatiei 1,3 miliarde de lei (iti dă buget in mai si in iulie iti taie, nici n-ai timp să faci licitatiile!) si arunca banii in plata salariilor și pensiilor speciale!

dom'le, n-ai prea intzeles !

plata de salarii si pensii speciele aduce voturi si naste partizanat politic, nu bunul mers al invatzamantului natzional.

Halal, ministrul acesta

care raporteaza cu mandrie partinica p.s.d. ca a primit prea multi bani si oricum n-ar avea pe ce sa cheltuiasca o suma mai mare, chiar daca ar primi-o. Atata tembelism si prostie, alaturi de servilism *** fata de sefii de partid, devine o premiera in Romania postrevolutionara. Ministrul afirma, cu alte cuvinte, ca invatamantul patronat de el are tot ce trebuie ca sa functzioneze perfect (adica la nivelul anului 2018 ? an in care stie toata lumea ca totul a mers perfect ??). Faptul ca au murit copii cazuti in haznaua (buda) vreunei scoli a fost o pura intamplare, care n-ar fi putut fi evitata nicicum prin cresterea cheltuielilor pentru amenajarea moderna a scolilor, a tuturor scolilor. Asta ca sa dau doar un exemplu din multe, multe altele. Sa vezi si sa nu crezi: partidul care ne fericeste cu astfel de ministri vrea sa castige t.o.a.t.e. alegerile ce urmeaza... spre fericirea eterna a Romaniei !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor