O generatie cu viitor sumbru: 1 din 5 copii din Romania renunta la scoala

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 09:47
3619 citiri
O generatie cu viitor sumbru: 1 din 5 copii din Romania renunta la scoala

Rata abandonului scolar in Romania a fost, anul trecut, de 17,4 la suta, in scadere fata de 2011, cand a fost de 17,5 la suta, si fata de 2010 (18,4 la suta), insa mult peste media de 12,8 la suta din Uniunea Europeana, potrivit cifrelor date publicitatii de Eurostat.

Romania se numara, de asemenea, printre tarile unde proportia tinerilor absolventi de studii superioare ramane scazuta - la 21,8 la suta -, fata de media din UE - 35,8 la suta.

Un procent mai mic decat Romania la acest capitol se inregistreaza doar in Italia (21,7 la suta).

Tarile cu cele mai mari rate ale abandonului scolar sunt Spania (24,9 la suta), Malta (22,6 la suta) si Portugalia (20,8 la suta), insa procentele inregistrate de acestea in 2012 releva, totusi, un progres fata de cele din 2011, se arata intr-o analiza a Comisiei Europene.

Cel mai bine din acest punct de vedere stau Slovenia (4,4 la suta), Slovacia (5,3 la suta), Cehia (5,5 la suta) si Polonia (5,7 la suta), in timp ce rata abandonului scolar in Bulgaria a fost anul trecut de 12,5 la suta, iar in Ungaria, de 11,5 la suta.

Tot anul trecut, in 12 state membre (Austria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia), rata abandonului scolar a scazut deja sub obiectivul de 10 la suta, preconizat in Strategia Europa 2020, Irlanda situandu-se pentru prima data la acest nivel.

Acelasi indicator s-a redus cu cel putin un punct procentual in Germania, Grecia, Irlanda, Letonia si Marea Britanie, insa a crescut in Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia.

In medie, ponderea tinerilor care isi abandoneaza prematur studiile este in prezent de 12,8 la suta in UE, scazand de la 13,5 la suta in 2011.

Anul trecut, 35,8 la suta dintre persoanele cu varste intre 30 si 34 de ani din UE au absolvit ciclul tertiar de invatamant, fata de 34,6 la suta in anul precedent, conform analizei CE. Cel mai mare procent de absolventi de studii superioare se inregistreaza in Irlanda - 51,1 la suta.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#rata abandon scolar Romania, #copii renunta scoala Romania , #invatamant
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Normal, ce rosta au scoala si studiile? Poti ajunge premier si cu