Parintii cred ca educatia sexuala se face prin practica

Marti, 05 August 2008, ora 10:00
4511 citiri
Parintii cred ca educatia sexuala se face prin practica

Cazul minorei de 14 ani a fost oferita drept "cadou" de tatal unui baiat de aceeasi varsta a impresionat pe multi si a aratat inca o data lipsa de comunicare intre parinti si copii. Medicii, psihologii si avocatii considera ca toata vina o poarta parintii, care refuza sa faca educatie sexuala propriilor copii, considerand ca experienta vorbeste de la sine.

Initierile baietilor in "tainele" sexului nu sunt o raritate. Cu zeci de nai in urma, unii tatici isi duceau copii, ajunse la varsta pubertatii, la bordel.

In prezent, varsta debutului sexual a scazut foarte mult. Fetele isi pierd virginitatea inca din scoala generala. Legea insa a ramas aceeasi: orice contact sexual cu o persoana sub 18 ani se pedepseste cu inchisoarea, scrie Gardianul.

In America se considera ca, la 16 ani, exista deja un "discernamant sexual". Parintii sunt si ei de doua feluri, cei care vorbesc cu copilul despre sex si cei care ignora subiectul din ignoranta sau falsa pudoare.

Singurii vinovati in cazul minorei care a intretinut raporturi sexuale cu sarbatoritul de 14 sunt parintii.

"Fata va suferi traume pe termen lung, pentru ca aceasta se va simti foarte vulnerabila. Dupa o astfel de experienta, minora va dezvolta sentimentul de neincredere, de teama si implicit sentimentul de a depinde mereu de cei din jur.

Atat parintii, cat si persoanele apropiate ar trebui sa o sustina, sa o ajut sa treaca peste acest moment greu pentru orice persoana matura, dar mai ales pentru un copil. Minora este o victima, nu este vinovata de nimic pentru ca la varsta de 14 ani nu ai discernamant", a declarat psihologul Bogdana Bursuc.

Pentru a fi evitate astfel de cazuri parintii trebuie sa le vorbeasca minorilor despre viata sexuala.

"Din cauza lipsei de comunicare pe tema sexualitatii, copiii vor trai cu impresia ca actul in sine nu implica decat trupurile. Parintilor le este foarte frica sa vorbeasca cu minorii despre sex pentru ca au impresia ca o astfel de discutie ii va determina pe minori sa isi inceapa viata sexuala de la varste fragede, desi studiile contrazic conceptiile parintilor", a mai precizat Bogdana Bursuc.

Implicarea Bisericii este un obstacol in reformarea sistemului penal in ceea ce priveste fapte cum este cea petrecuta la Iasi, sustine avocatul Catalin Dancu, expert in dreptul penal. Totodata el se declara adeptul schimbarii limitei de varsta pentru astfel de fapte care atrag raspunderea penala.

Specialistii considera ca minora va suferi traume pe termen lung, iar aceasta va avea relatii cu persoane alaturi de care se simte in siguranta.

O femeie din Constanța și-a violat fiica minoră timp de 4 ani. La abuz participa și partenerul ei
O femeie din Constanța și-a violat fiica minoră timp de 4 ani. La abuz participa și partenerul ei
O femeie de 31 de ani din judeţul Constanţa este cercetată, după ce a întreţinut relaţii sexuale cu fiica sa de 13 ani, împotriva voinţei sale, iar aceste fapte au avut loc în ultimii...
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
#educatie sexuala, #parinti, #copii, #viol, #minora, #debut, #viata sexuala , #invatamant