Plagiatul din farfurie si buzunar (Opinii)

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 00:05
8670 citiri
Plagiatul din farfurie si buzunar (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

Adevarul este ca Victor Ponta are dreptate atunci cand spune ca plagiatul este o tema care nu intereseaza in Romania, o tema cu care la noi nu se pot nici castiga si nici pierde campanii electorale.

Doar ca un autentic intelectual, un profesor universitar adevarat ar rosti aceste vorbe nu cu ironie si dispret, ci cu mare amaraciune, cu disperare chiar.

Este trist ca in Romania furtul intelectual nu intereseaza pe nimeni. Cui ii pasa adica daca ai furat o idee, adica munca altcuiva?

Au ajuns sa nu ne intereseze prea tare nici furturile unor obiecte palpabile, precum banii publici sau parti din economia nationala.

Cred ca o mare parte din populatia Romaniei, mai ales cea rurala, nici macar nu stie ce e acela un plagiat. Se mananca sau se bea? E pe patru sau pe doua roti? E despre intelectuali, despre elite, adica nu umple direct nici buzunarul si nici farfuria? Nu e de interes.

Sa ne creasca pensiile si sa ne dea salarii si poate sa-l plagieze si pe Socrate, ca sa-l parafrazam pe Ioan Rus intr-un moment de gratie.

Asa ca, da, in Romania nu e nicio pproblema ca am avut un ministru al Educatiei plagiator dovedit, ca avem un premier plagiator dovedit, iar actualul ministru al Educatiei este si el acuzat de cateva palgiate. Si acestea sunt doar cazurile cele mai notorii. Sistemul nostru de invatamant, nenorocit si nereformat atata vreme, a transformat plagiatul in sport national.

Daca tezele de doctorat obtinute sa zicem in ultimii 22 de ani, ca sa nu mergem mai departe, ar fi luate la puricat, probabil ca mai bine de jumatate s-ar dovedi furturi ordinare. De altfel clasa politica, inclusiv opozitia, a fost destul de rezervata in privinta plagiatului lui Victor Ponta, dincolo de niste reactii de ochii lumii nu foarte vehemente.

Si daca e sa fim si mai cinstiti am recunoaste ca in Romania furtul, chiar daca nu este de idei, nu reprezinta chiar cel mai mare pacat cu putinta. Romanii au toleranta excesiva fata de aceasta apucatura pe care nu ezita prea mult sa o practice, chiar daca ne referim doar la furtul prin evaziune, de exemplu.

Dar asta nu inseamna ca furtul, indiferent de ce tip este el, nu ne ia din farfurie si din buzunar, dar intr-un mod pervers, indirect. Desi nu pare, plagiatul unui premier, al unui ministru al Educatiei ne costa cu mult mai mult decat putem socoti si duce.

In plan intern este vorba in primul rand despre educatia pe care o primesc elevii si studentii romani, aceia care ar trebui sa preia Romania, sa o reformeze, sa o reprezinte cu brio in tot mai dura competitie mondiala.

Sunt copii, sunt tineri care invata de la premier si de la ministrul Educatiei ca furtul e permis, ca impostura e acceptabila. Pentru ca apoi, iesiti din scoala sa clacheze rapid in lupta unde impostura si furtul nu tin, adica in competitia europeana. Oare de ce romanii fac in strainatate mai degraba munci necalificate?

Raman din fericire si caractere integre, educate in familii de treaba sau de dascali nepervertiti, dar ele ajung mai devreme sau mai tarziu, atunci cand vor sa-si deschida aripile, sa plateasca pacatele altora.

Cu atatia demnitari plagiatori, cum credeti ca este privita Romania in lumea academica internationala? Cum credeti ca este privit invatamantul romanesc? Ca o fabrica de impostori. Si atunci cand un tanar roman cu adevarat valoros doreste sa se afirme in afara tarii, sa publice, sa interactioneze cu mediul universitar din alte tari, este privit prin prisma acestei etichete, cu suspiciune, cu dispret poate.

Este lasat mai mult pe lista de asteptare a marilor publicatii, este verificat mai aprig, este refuzat la cea mai mica neintelegere. Este un paria pentru ca vine dintr-un sistem contaminat si nefrecventabil.

Dar ce ne pasa noua de elita? Sa fie santoasa! Noi cu farfuria si cu buzunarul. De necrezut, dar plagiatul le afecteaza si pe ele. Marii investitori internationali nu sunt precum miliardarii nostri de carton. Au ceva mai multa carte decat baronii. Ei stiu ce inseamna un plagiat. Adica un furt. Pentru ei, guvernul Romaniei are in frunte un hot. Cine isi aduce banii, cine investeste in tara condusa de un hot? Si in tara in care nu vin investitii, de unde sa vina locuri de munca? Si fara locuri de munca, cum sa se umple farfuria?

Poate cu bani europeni. Nici pentru Bruxelles un guvern impanat cu hoti, fie ei si de idei, nu este unul de incredere. De aceea facturile trimise spre decontare sunt mai abitir puse sub lupa, de aceea pentru orice neregula robinetul este inchis.

In afara lumii noastre mici si autiste, cu hotii se vorbeste stand cu mana pe portofel. Si cat timp Comisia Europeana si investitorii straini stau cu mana pe portofel, ale romanilor vor fi la fel de goale. Si farfuriile la fel.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#plagiat invatamant romanesc, #studenti romani strainatate, #romani publicati strainatate , #invatamant
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
C
Cronos
rank 3