Presa de azi: Ministerul Erorii si Eratei a picat si teza la istorie

Vineri, 22 Mai 2009, ora 07:24
2701 citiri
Presa de azi: Ministerul Erorii si Eratei a picat si teza la istorie

Teza unica, gresita iarasi de "armata" de inspectori, titreaza vineri Evenimentul Zilei. Dupa eroarea din teza la romana si demisiile celor care au elaborat subiectele, proba la istorie nu a fost ferita de o alta "inadvertenta".

Istoria se repeta. Dupa ce in subiectul tezei la limba si literatura romana, de acum doua saptamani, inspectorii au incurcat personajele lui Caragiale din schita "Triumful talentului", profesorii de istorie au avut joi surpriza neplacuta sa constate ca nici ultimul examen al elevilor de clasa a VIII-a nu a scapat de stangacia mai marilor de la minister care elaboreaza enuntul tezelor.

Din fericire, subiectele s-au transmis corect la clasa, dupa ce ministerul educatiei a dat o erata. Astfel, in fragmentul de la subiectul al II-lea al tezei, a aparut "Armata I" in loc de "Armata II", lucru care ar fi creat confuzie in rezolvarea a doua dintre cerinte, care se refereau la gasirea a doua asemanari si a unei deosebiri intre aceste armate, pe baza textului dat.

"Inadvertenta", cum a numit-o Cristian Mirescu, directorul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP), nu a afectat desfasurarea tezei deoarece a fost corectata inainte de inceperea probei.

Si Gardianul scrie ca Autorii subiectelor de la Istorie au confundat Armata I cu a II-a. Subiectul al doilea al tezei unice la Istorie a fost redactat gresit. Armata I a fost confundata cu Armata a II-a intr-un enunt al tezei. Eroarea a fost sesizata insa de inspectorul de specialitate din Ministerul Educatiei, inainte ca subiectele sa ajunga la copii. Acestia au primit subiectele impreuna cu o erata.

Este cea de a doua greseala de la teza unica de anul acesta, dupa ce si la Limba romana subiectele au fost elaborate eronat. "Nu as considera-o o greseala. Din punctul nostru de vedere, problema care a aparut nu a creat niciun impediment in desfasurarea in bune conditii a tezei la Istorie. Copiii nu sunt afectati", a declarat, pentru Realitatea TV, profesorul Sorina Fasui de la Comisia de Examinare Bucuresti.

Intrebata a cui este vina pentru greseala strecurata, Sorina Fasui s-a intrebat retoric: "Sa spunem ca e vina dactilografei?".

Ministerul Erorii si Eratei a picat si teza la istorie, noteaza Gandul. Ministerul Educatiei greseste din nou. Dupa ce la limba romana au cazut in capcana schitei lui Caragiale, "Triumful talentului", incurcandu-i pe Nita Ghitescu si Ghita Nitescu, specialistii ministerului gresesc dupa aceeasi schema si la teza unica de la istorie.

Elevilor li se cerea sa gaseasca asemanarile si deosebirile dintre doua lupte din Primul Razboi Mondial purtate de "Armata 1" si "Armata 2". Autorii subiectelor au incurcat insa numerele armatelor.

Cineva de la minister s-a prins cu doar cateva minute inainte de inceperea tezei. Rapid, prin toata tara s-a transmis o erata, iar copiii au dat teza unica dupa ce pe foaia cu cerinte s-a modificat cu pixul numarul armatei. Cum de a scapat ministerului din nou o prostie?

"Din ce mi s-a spus este clar ca nu au functionat niste filtre. Toti cei care au gresit vor da socoteala. Pe mecanismul de realizare a subiectelor a intervenit aceasta lipsa de vigilenta a filtrelor", a declarat pentru Gandul ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ministerul Educatiei, infrant la Marasti, Marasesti, Oituz, scrie Jurnalul National. Ministerul Educatiei a pierdut azi si batalia de la ultima teza cu subiect unic, cea la Istorie. Pentru specialistii din strada General Berthelot, Armata a II-a a devenit Armata I, generalii Averescu si Grigorescu au fost aruncati pe campuri de lupta pe care nu au fost, iar celebra batalie de la Marasti a fost incurcata cu cea de la Marasesti, provocand un scandal de proportii.

In conditiile in care de anul viitor este posibil ca Ministerul Educatiei sa renunte la tezele cu subiect unic, acestea vor ramane in Istorie ca testarile cele mai abramburite, care au avut ca rezultat demiterile a doi profesori.

Greseala de la Istorie vine la aproximativ doua saptamani, dupa ce aceiasi specialisti ai Ministerului Educatiei reuseau sa incurce personajele lui Caragiale - Ghita Nitescu si Nita Ghitescu, la prima teza cu subiect unic, cea la Romana. Atunci, inspectorul de romana, responsabil cu verificarea subiectelor, si-a dat demisia, impreuna cu directorul adjunct al Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP).

Cristian Mirescu, directorul CNCEIP, a precizat ca greseala de la Istorie nu a afectat nici un elev, pentru ca ministerul a reusit sa transmita, cu jumatate de ora inainte de testare, o erata.

Ziua considera ca Bacalaureatul e deja compromis. Daca de rezultatul tezelor unice depinde admiterea la liceu - deci destinul unor copii frustrati deja de nedreptatile la care au fost supusi din partea ministerului, in cazul Bacalaureatului temerile sunt si mai mari.

Din acest motiv, profesorul Vlaston este convins ca examenul va fi fraudat masiv. Reamintim ca anul trecut, faptul ca a facut publice neregulile de la Bac' l-au costat pe acesta functia de director de scoala, insa preda in continuare matematica, avand si elevi olimpici.

"Urmeaza un examen si mai greu, Bacalaureatul 2009. Mijloace moderne si sofisticate de fraudare sunt pregatite, dupa cum declara chiar elevii, pe diferite forumuri. Daca elevii, parinti, profesorii, inspectorii, universitarii sefi de comisii au interesul ca examenul sa fie fraudat, iar ministerul, inspectoratele scolare si centrele de examen nu sunt in stare sa ii asigure corectitudinea, nu vad de ce il mai dam", a conchis presedintele EDU CER.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#teza unica istorie, #greseala teza istorie, #Ecaterina Andronescu , #invatamant