Presa de azi: Ministrul Adomnitei este convins ca Bac-ul a decurs normal

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 07:02
1884 citiri
Presa de azi: Ministrul Adomnitei este convins ca Bac-ul a decurs normal

Cazul "Mita de la Bac" a sfarsit in arestul politiei, anunta vineri Evenimentul Zilei. Directoarea Liceului particular George Pop de Basesti" din Sighetu Marmatiei, Virginica Leordean, a recunoscut joi ca a primit bani de la elevi pentru a-i ajuta la examenul de bacalaureat.

La iesirea de la audieri, unde a aflat ca va sta la arest in urmatoarele 29 de zile, directoarea a declarat ca este nevinovata si ca ea este doar tapul ispasitor.

Tot joi, la Tribunalul Cluj s-a judecat si cererea procurorilor DNA Cluj de a o aresta si pe Ileana Botici (33 de ani), una dintre eleve. Dupa un proces care a durat mai bine de trei ore, Ileana Botici nu a fost arestata deoarece a recunoscut toate acuzatiile.

In timpul audierilor, Botici a declarat ca a adunat banii de la colegii de clasa la solicitarea directoarei Leordean. Aceasta a spus ca a adunat cate 1.000 de lei de la fiecare elev, dar au existat cazuri cand a primit si mai putin, deoarece au existat si elevi care nu aveau bani.

Veronica Gavri Todinca, avocata directoarei Leordean, a declarat ca banii erau pentru protocol si nicidecum pentru a mitui comisia de Bacalaureat.

Sighetu Marmatiei: Directoarea liceului a fost arestata dupa ce a recunoscut ca a fraudat BAC'-ul, scrie si Ziua.

Directoarea liceului din Sighetu Marmatiei, acuzata de fraudarea Bacalaureatului, si o eleva au recunoscut ca au adunat de la 120 de elevi suma de un miliard de lei.

Cadrul didactic a fost arestat pentru 29 de zile, joi, de catre judecatorii Tribunalului din Cluj, iar eleva este cercetata in stare de libertate. Femeia si eleva fusesera aduse la tribunal cu propunerea de arestare preventiva. Locuinta directoarei Liceului particular George Pop de Basesti, filiala Sighet, Meda Leordean, a fost perchezitionata, miercuri, de anchetatori.

Acestia au ridicat din casa 70.000 de lei si peste 1.500 de euro, bani asupra carora au instituit sechestru, a declarat avocata profesoarei. Aceasta a adaugat insa ca banii gasiti in casa acesteia erau luati cu credit de la banca pentru cumpararea unui teren.

Ancheta penala a inceput de la informatii potrivit carora elevii care au sustinut examenul de Bacalaureat la Grupul scolar pentru Industrie Mica din Sighetul Marmatiei ar fi platit cate 1.000 de lei pentru a promova examenul.

Suma totala cu care trebuiau recompensati membrii comisiei ar fi ajuns, astfel, la aproximativ 100.000 de lei, adica un miliard de lei vechi.

Romania libera ne informeaza ca Ministerul Educatiei se lauda cu cel mai bine organizat BAC si ignora scandalurile. O directoare de scoala a fost arestata pentru ca ar fi determinat 40 de profesori sa rezolve subiectele de la bacalaureat, distribuite ulterior in salile de clasa.

Procurorii anticoruptie au anuntat ca le cerceteaza penal pe Meda Virginica Leordean, directoarea scolii private "Gheorghe Pop de Basesti" din Ulmeni, si pe Mirela Botici, o eleva in varsta de 36 de ani. Prima este acuzata de dare de mita, in timp ce a doua este cercetata pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.

In ciuda scandalurilor de la Bac, conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii nu are nimic sa-si reproseze. "Bacalaureatul din acest an a fost cel mai bine organizat examen din intreaga istorie postdecembrista", a concluzionat joi conducerea Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului.

Vinovati pentru scandaluri ar fi presa, profesorul Gheorghe Radulescu, cel care a declarat ca s-a copiat, mostenirea lasata de fostii ministri ai Educatiei si adversarii politici ai echipei liberale de la conducerea MECT.

Cu toate ca s-a copiat, ca promovabilitatea inregistrata a fost exagerata, ca diferentele dintre primul si ultimul judet au fost imense, ca sunt cazuri in care chiar DNA cerceteaza modul in care s-a fraudat examenul, ministrul Cristian Adomnitei si intreaga sa echipa nu isi reproseaza nimic.

S-a subliniat ca au fost luate cele mai stricte masuri de securitate, ca a fost cel mai ridicat numar de elevi si profesori eliminati, ca totul a fost perfect.

Si Gardianul scrie ca ministrul Adomnitei este convins ca Bac-ul cu probleme a decurs normal. Scandalul legat de examenul de Bacalaureat la Sighetu Marmatiei a intrat, joi, antr-o noua etapa.

Directoarea Liceului particular "Gheorghe Pop de Basesti", Virginica Leordean, a fost arestata de Tribunalul Cluj pentru fapte de coruptie, an timp ce eleva care s-ar fi ocupat de strangerea banilor de la colegii ei pentru a promova examenul va fi cercetata an stare de libertate.

Dupa tot scandalul legat de organizarea si desfasurarea examenului de Bacalureat, sesiunea 2008, in sfarsit, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a tinut sa precizeze public ca acest eveniment "a isterizat" intregul invatamant.

In opinia demnitarului, principalii vinovati sunt cei care au reclamat "nereguli inventate si nefondate", o parte din presa scrisa si vizuala care a creat presiune asupra elevilor si dascalilor, precum si factorii destabilizatori din sistem care au dat curs unor interese politice.

In acest context, Cristian Adomnitei a remarcat faptul ca, odata cu acest Bacalaureat, s-a inregistrat "o premiera absoluta", prin faptul ca s-au luat cele mai aspre masuri de control pe timpul desfasurarii tuturor probelor de examen.

Din Cotidianul aflam ca tezele extreme de la Bac vor fi reevaluate. Reprezentatii Ministerului Educatiei au declarat joi ca se vor reevalua prin sondaj lucrarile elevilor de la Bac.

"Se vor recorecta prima oara lucrarile de la primele 10 judete cu procente foarte mari, apoi ultimele 10 cu procente mici. Iar judetele cu nivel de promovare mediu vor fi luate prin sondaj. Elevii care se vor dovedi ca au copiat sau ca au trisat vor fi nevoiti sa reia examenul, pentru ca diplomele lor vor fi anulate", a precizat Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in minister.

In acelasi timp, secretarul de stat recunoaste ca cele mai mari fraude se fac in sala de examene si nu la corectarea lucrarilor.

Prin urmare, Ministerul Educatiei a anuntat ca isi va reuni specialistii pentru a analiza "daca este util sau nu sa mai postam subiectele pe site", spune Preoteasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#bacalaureat, #frauda, #DNA, #adomnitei , #invatamant