Scoala in vreme de ciuma (Opinii)

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 07:25
6084 citiri
Scoala in vreme de ciuma (Opinii)

Oare asta inseamna guvernare de stanga? Acest stil de ordonanta care mutileaza o lege si care ofera scoala pe bani la tot poporul?

De marti, in Romania vor exista studenti fara diploma de bacalaureat. S-a creat un nou tip de facultate: "invatamant tertiar non-universitar". Te doare capul! Adica o loaza intra in acest sistem si ce face? Invata trei ani, obtine o diploma "nonuniversitara" si continua sa taie frunze la caini. Eventual, se plange pe Facebook ca, desi a studiat de a rupt, n-o angajeaza nimeni. Apoi, face depresie!

Aceasta ordonanta care a intrat de marti in vigoare nu are nicio legatura cu elevii. In opinia mea, e impotriva lor. E o noua afacere marca PSD prin care vor sa tina in viata institutii de invatamant neperformante care poarta numele de "fabrici de diplome".

Asupra unui elev care nu a luat Bac-ul, pe langa povara ratarii examenului, va apasa si povara "invatamantului tertiar non-universitar", adica, mai pe romaneste, scoala pentru prosti. In loc sa investeasca in performanta si in profesii, Victor Ponta mi se pare ca reinventeaza invatamantul de partid, dar, de aceasta data, fara ideologie.

Pentru cei care au uitat, in timpul comunismului erau scoli de trei si sase luni la care studiau activistii si viitorii activisti. La aceste scoli nu conta bacalaureatul, ci doar sa fi fost trimis de o organizatie de partid. Erai indoctrinat si trimis inapoi sa slujesti partidul prin propaganda. Astazi, "tertiarele" nici macar asta nu mai pot face.

Aceasta struto-camila mutileaza sansa tinerilor din Romania de a incepe sa functioneze intr-un sistem de educatie logic si va muri pe limba ei. Din lipsa de clienti. Unui elev care a picat Bac-ul, in loc sa invete pentru noul examen sau sa urmeze o scoala de meserii, i se ofera un mar otravit, trei ani de taxe care-l duc catre nimic. Bine, aici se ascunde o smecherie - daca in aceasta perioada studentul tertiar reuseste sa ia examenul de bacalaureat, atunci se transforma in student cu acte in regula, pastrandu-si anul de studiu si notele luate pana atunci.

Ma intreb ce parinte sanatos la cap va fi de acord sa plateasca taxe de studiu pentru un elev care nu a trecut examenul de maturitate? Nu mai bine il tine un an acasa gratis si-l pune sa invete, decat sa plateasca mersul odraslei la o "nonuniversitate"? Rareori un guvern a luat o decizie mai politicianista si mai lipsita de noima cum cred ca este aceasta ordonanta.

Daca vreti, decizia reprezinta politica disperata a PSD care vrea sa impace si capra si varza. Cum spunea Ilie Sarbu, lider al partidului de guvernamant, intr-un alt context, "aici nu e vorba de cetateni". Aceasta declaratie se potriveste de minune, cred ca PSD incearca sa serveasca interesele unui grup, aruncand in aer logica dupa care functioneaza o societate. Facultate fara Bac! Trebuie sa spunem ca, in toata paranoia lui, Ceausescu n-a reusit sa produca un nonsens social mai mare.

Cine ii va trage la raspundere pe Remus Pricopie, actualul ministru al Educatiei, si pe Victor Ponta, actualul prim-ministru al Romaniei, pentru transformarea invatamantului universitar intr-unul non-universitar? Cei care vor lua Bac-ul vor fugi ca dracul de tamaie de asocierea cu studentii tertiari sau cum Dumnezeu se vor mai fi numind pana atunci, incercand sa urmeze o facultate normala din strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#facultate fara bacalaureat, #OUG Legea educatiei , #invatamant