Ziare.com

Taxe de pana la 9.500 de euro pentru studentii straini

Miercuri, 26 August 2009, ora 08:55

   

Taxe de pana la 9.500 de euro pentru studentii straini
Ministerul Educatiei a emis un proiect de lege prin care le permite universitatilor sa perceapa taxe mai mari strainilor din afara UE, de pana la 9.500 de euro pe an.

Legea aflata in vigoare din 1994 nu le permitea universitatilor sa perceapa taxe mai mari decat cele stabilite de minister.

Ordonanta, care va intra in vigoare din anul universitar 2010-2011, stabileste doar un cuantum minim, institutiile de invatamant superior avand dreptul sa perceapa mai mult decat sumele prevazute de MECI. In plus, taxele se vor calcula in euro, nu in dolari, ca pana acum.

Astfel, conform proiectului, tinerii care vor sa studieze ingineria vor plati anual peste 2.700 de euro, pentru arhitectura - peste 3.500 de euro, iar pentru film - peste 9.500 de euro.

Universitatile de Medicina in care studiaza peste 70% din totalul
studentilor straini (6.000 de tineri) nu au stat mult pe ganduri si, cu toate ca nu au inca o acoperire legala, s-au inteles sa perceapa o taxa de 5.000 de euro, cu 1.800 de euro mai mult decat cuantumul minim dat de MECI, din acest an universitar.

Perceperea taxelor pana la intrarea in vigoare a noii legi si abrogarea celei vechi este ilegala.

Studentii din afara UE care vin sa invete in Romania ajung sa plateasca astfel mai mult decat daca ar studia in Austria sau in Italia. La Universitatea din Innsbruck, Austria, se percepe o taxa de 1.500 de euro pe an pentru extracomunitari, iar la Universitatea din Utrech, Olanda, taxa este de 6.000 de euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1890 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

politicienii infractori romani au nevoie de mai multe taxe...

nu le ajunge bugetul...dupa cit au jefuit in frunte cu PSD-PNL-PC...Bombonel-Ilici-Vodcaroiu-Voiculescu-Tradiceanu-Patriciu-Calinescu-Becali...

 

hotia organizarta la nivel de rectori si decani

OHO si ce hotie calificata este prin rectori si decani.Sunt facultati in care profesori si decani de discipline sunt puse de la alte discipline pe motiv ca nu au personal si ca merge si asa. Au umplut golurile bine instrumentate cu sociologi si psihologi.Ce afaceri ce posturi pe pile si nu respecta organigrame de studii! Ce jaf cu concediile care trebuiesc platite pentru cei inscrisi la doctorate si ei nu le platesc pe motive ca nu sunt bani. Banii se deveresaza in buzunarele lor i ale decanilor. Salarii care pleaca la astia de la 10.000 de ron in sus baza! Excrocherii fara margini

SCRIS PE GENUNCHI

* Probabil ca Ministerul de resort are o explicatie, pentru masura luata.
* Este regretabil faptul ca autorul nu se refera la expunerea de motive a legiuitorului, indusanu-i cititorului ideea ca noile taxe sunt rezultatul unor fantezii exuberante ale celor din minister.
* Cu asemenea atitutudine, autorul imprvizat creaza in public opinie falsa ddespre autoritati, despre capacitatea specalsti, chiar despre guvern.
* Sunt de acord ca nu pare normal ca in Romania invatamantul sa fi mai scump decat in tari cu traditii mai avansate, dar nici nu-mi pot forma o idee,pana nu cunosc ce a stat la baza hotararii.
* Cu alte ciuvinte, inca un articol scris "pe genunchi"

 

Economia de piata le va descurca pe toate

Daca un student strain va accepta sa plateasca mai mult pt. a veni in Romania decat in Austria (Romania nu are nici o universitate in top 500 - pe cand Austria si Italia au) este treaba lui. Nimeni nu te opresti sa platesti cat vrei din banii tai. Cei care vin pt. a invata vor compara preturile si vor lua o decizie. Cei care vin doar pt. diploma nu prea au de ales - in Austria diplomele se dau pe merit si nu pe bani.

Sanatate.

D-le Pitigoi,adevar ciripesti.
Sanatate.

ieftin ca braga

avand in vedere fabricile de diplome de la noi ,e un pret mic,vii aici platesti ,te distrezi patru ani si iei o diploma dintr un stat UE,beton afacere, ala nu conteaza ca esti prost bata

 

"DESTEAPTA"...idee !

asa vom ramine fara solicitanti din strainatate ... Nu ca s-ar fi imbulzit, nu !
Vor veni, pote, beizadelele sefilor de trib din Africa !

 

de acord

Statul da burse studentilor straini (Special celor din Molova care injura Romania)in profida celor de la noi!Daca ei nu ne vor,de ce sa ii fortam sa vrea cu noi?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor