Tinerii saraci ar putea fi ajutati sa faca facultate daca vor lucra pentru stat

Duminica, 26 Aprilie 2009, ora 21:55
1665 citiri
Tinerii saraci ar putea fi ajutati sa faca facultate daca vor lucra pentru stat

Studentii fara mijloace financiare ar putea accesa, de la 1 octombrie, credite pentru terminarea facultatii, si ar putea sa nu returneze o parte din banii imprumutati daca accepta sa lucreze in folosul statului roman, a precizat consilierul ministrului Educatiei, Remus Pricopie.

Creditele vor putea fi acordate prin intermediul unei agentii care va functiona dupa o metodologie aflata, in prezent, in lucru.

"Gandim aceasta agentie si ca o investitie a statului in capitalul uman, tocmai de aceea nu punem problema ca bancile, care au nevoie de garantii materiale. Astfel, studentii ar face credite pe 10-20 de ani, iar o parte din dobanzi sau din suma imprumutata ar fi acordate ca granturi sau burse, daca sunt respectate anumite conditii.

De exemplu, daca studentii care apeleaza la credite isi finalizeaza studiile la timp, cu rezultate bune si accepta sa lucreze in folosul statului roman, atunci nu trebuie sa mai plateasca o parte sau chiar toata suma imprumutata. Vorbim de o investitie in oameni pregatiti, de care statul, spre deosebire de banci, are nevoie. Noi nu vom cere garantii materiale, dar vom putea, astfel, acoperi nevoile pietei muncii, de exemplu, vom putea acoperi cererea de medici si profesori calificati in mediu rural", explica Remus Pricopie.

Modul in care va functiona Agentia nu a fost inca stabilit, deoarece exista numeroase neajunsuri in acordarea unor astfel de credite fara garantii materiale.

Potrivit Ministerului Educatiei, fondurile necesare creditelor propriu-zise vor fi alocate prin reglementari legale ulterioare Legii bugetului din acest an, unde sunt prevazuti numai banii pentru salariile celor aproximativ 30 de angajati pe care ii va avea agentia, respectiv aproape 1,2 milioane de lei.

"Este un proiect frumos, dar nu stiu cat este de fezabil, pentru ca ne aflam intr-o perioada economica grea si este dificil sa facem sa functioneze vechile structuri, daramite unele noi. In Statele Unite ale Americii astfel de credite sunt foarte curente, insa la noi ma indoiesc ca in acest moment bancile ar fi dispuse sa dea credite fara garantii materiale", spune consultantul financiar Bodan Baltazar.

Infiintarea Agentiei de credite pentru studenti a fost legalizata la inceputul acestui an printr-o ordonanta de urgenta care o anuleaza pe cea din 1998. In acest fel este anulat si fondul de garantare, ceea ce inseamna ca anul acesta nu mai poate fi sub nicio forma accesat.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#ajutor facultate, #ajutor stat, #credit student , #invatamant