Portretul cursurilor de comunicare si media de la Liceul Lauder-Reut

Vineri, 09 Mai 2014, ora 12:24
5405 citiri
Portretul cursurilor de comunicare si media de la Liceul Lauder-Reut
Generatia nascuta in 1990 (absolventi FCRP)

De opt ani, Liceul Lauder-Reut din Bucuresti reprezinta un reper al educatiei de varf in domeniile comunicare, media si marketing, prin specializari si competitii interne, pe acest palier neexistand o presiune reala din partea concurentei.

  • Este un demers vizionar, destinat a comprima decalajul dintre educatia primita de elevii din vest si sistemul traditional al cursurilor din institutiile de invatamant din Romania;
  • o depasire a baricadelor psihologice de tipul "la noi nu se poate";
  • un privilegiu aflat intr-o continua schimbare si adaptare la exigentele impuse de piata, detinut de elevi si conturat pe durata a trei ani de liceu, in jurul unui nucleu puternic de profesori proveniti din mediul universitar.

Aici nu e loc de experimente, totul este foarte bine planificat si implementat, construit pe o programa aprobata de Ministerul Educatiei si Invatamantului, dar reimprospatata an de an cu noi studii de caz, brief-uri, aplicatii.

Palmaresul celor 8 ani de cursuri

Trei participari consecutive la Festivalul de publicitate "Cannes Lions", realizarea de campanii de promovare pentru produse reale, realizarea de filme documentare, expozitii de fotografie artistica, participari la concursuri umar-la-umar cu studentii, vizite in companii si televizuni de renume, articole si interviuri publicate in reviste, organizari de conferinte - sunt cateva dintre proiectele elevilor inscrisi la aceste cursuri.

Ingredientele succesului Lauder-Reut: promisiunile sunt respectate

Elevii de liceu sunt initiati, inca din clasa a IX-a, in domeniul comunicarii si al jurnalismului, iar in anii urmatori aprofundeaza elemente de publicitate, PR, afaceri. Optiunile elevilor se realizeaza pe baza unor prezentari de cursuri, organizate la inceputul fiecarui an de studiu.

Naomi Guttman, absolventa a liceului, prima promotie:

  • "Cursul de media mi-a permis sa imi dezvolt atat latura creativa, cat si pe cea pragmatica a personalitatii mele, prin experiente si proiecte ambitioase. Pentru acest curs am reusit sa pun pe picioare si sa prezint un concert cu A.G Weinberger si Berti Barbera in clasa a X-a, fiind una dintre cele mai frumoase provocari pe care le-am indeplinit."
  • Elevii invata sa fie pragmatici, sa aplice pe brief-uri reale ceea ce studiaza, ei evolueaza si isi preleva din cursurile saptamanale informatii si inspiratie pentru provocarile din universul de zi cu zi.

    Alexandru Lungu, clasa a XI-a uman:

  • "Cursul de media m-a invatat sa imi dezvolt abilitatile analitice, de comunicare si redactare in diverse subiecte de actualitate."
  • Andrei Mina, clasa a XI-a real:

  • "Modul de predare al cursului de media este unul special (multe activitati interactive). Am participat la multiple proiecte in domeniul acesta."
  • Toti elevii apreciaza implicarea in multe proiecte concrete si interactivitatea de la cursuri, iar unii dintre ei ar dori sa fie prevazuta mai mult de o ora pe saptamana.

    Brief-ul Centrofarm

    Elevii Lauder-Reut in vizita la Centrofarm, alaturi de profesori si directori de departamente

    Daca anul trecut elevii au avut ocazia de a lucra cu brief-ul DNA-Day Romania, in acest an scolar provocarea a venit din partea Centrofarm.

    In urma unei vizite la sediul central al celui mai indragit lant de farmacii din randul studentilor si elevilor, cursantii de media/comunicare au asistat la o prezentare memorabila a conducerii departamentului de marketing al acestei companii si au primit invitatia de a rezolva un brief atractiv, dar si dificil in egala masura.

    Colectia de interviuri - proiectul de suflet al elevilor de la clasa a XI-a

    Pentru a celebra sapte ani de cursuri media, elevii Mara Cristina, Sara Pufan, Denise Conn, Andrei Florescu, Serban Burlica, Daniela Hadad, Stefan Muntean si Andreas Itu au realizat o colectie de interviuri grupate in doua sectiuni: media si business.

    Aceste materiale pot fi citite chiar pe site-ul liceului si au fost prezentate cu ocazia decernarii diplomelor pentru absolvirea cursurilor.

    Coperta colectiei de interviuri

    Persoanele intervievate prezinta cateva opinii legate de initierea unei cariere in domenii indragite de elevi, precum: televiziune, agentii de publicitate si relatii publice, training, merchandising.

    Premii la concursuri de fotografie

    Zece liceeni de la grupele de media din Lauder-Reut s-au calificat la concursul de fotografii "I Love Romania! I Love Europe!", organizat de Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) cu ocazia "Saptamanii cetateniei europene" (noiembrie 2013).

    Radu-Bogdan Udroiu, din clasa a IX-a R, a ajuns in finala si a castigat Premiul al III-lea, cu o fotografie intitulata "Anul asta unde mergem?".

    Concursul s-a adresat studentilor din Romania, dar, in virtutea parteneriatului academic pe care Complexul Educational Lauder-Reut il are cu SNSPA, organizatorii au admis si lucrari ale elevilor nostri.

    "Cursul optional de media, concursul 'I Love Europe', SNSPA, toate au venit foarte repede, una dupa alta, intr-un timp foarte scurt. Am incercat sa imi gestionez totul cat mai bine, am gandit acea fotografie zile intregi, poate chiar saptamani, pana am ajuns la rezultatul dorit", rememoreaza Bogdan pasii care l-au dus la victorie.

    Eseuri pentru Festivalul One World Romania

    Ca si anul trecut, elevii de la comunicare/media s-au implicat in concursul de eseuri pentru unul dintre putinele festivaluri de film documentar din Romania si singurul dedicat drepturilor omului. Cum ma afecteaza si ne afecteaza coruptia? Cum poate fi rezolvata aceasta problema? Ce pot sa fac atunci cand sunt pus in situatia de a comite un act de coruptie? Cine ar trebui sa lupte impotriva coruptiei? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care au incercat sa raspunda Ilinca Manolache si Orit Itzikovici, din clasa a IX-a, dar si Miruna Stancu si Vladimir Pripp, din clasa a X-a.

    In culisele televiziunii

    Televiziunea atrage, cum bine se stie. Iar culisele ei, cu atat mai mult. De aceea, vizitele in studiouri de televiziune sunt, de fiecare data, pentru elevii nostri, un moment de neuitat. Anul acesta a venit randul posturilor B1 si Digi TV sa fie gazda si sursa de informatii pentru elevii interesati de profesia de jurnalist de televiziune si de complexul mecanism care se afla in spatele ecranului.

    Diplome si predare de stafeta

    La sfarsitul fiecarui an, elevii de la comunicare/media/marketing sustin, intr-un cadru festiv, proiectele de absolvire si primesc diplome si carti din partea partenerilor academici. In iunie 2013, festivitatea de premiere a avut loc la SNSPA, partener academic al Lauder-Reut, in prezenta Rectorului SNSPA, al Decanului Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, al unor distinsi invitati, cum ar fi domnul Christian Mititelu, membru in Consiliul National al Audiovizualului.

    "Parteneriatul acesta inseamna foarte mult pentru noi", a subliniat Tova Ben Nun- Cherbis, Presedinta Fundatiei Ronald S. Lauder Romania si a Complexului Educational Lauder-Reut, in timp ce Prof. univ. dr. Alina Bargaoanu, Rectorul SNSPA, a evidentiat beneficiile acestui parteneriat pentru ambele parti, iar Conf. univ. dr. Nicoleta Corbu, Decanul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice (FCRP) i-a indemnat pe elevi sa se indrepte spre facultatea pe care o conduce. Unii fosti elevi la cursurile de comunicare/media au ales, deja, facultatea pe care s-o urmeze, cum ar fi Yvonne Milea, acum studenta in anul II la sectia Publicitate din FCRP.

    Invitat la festivitate, fostul sef al BBC in limba romana, Christian Mititelu, le-a vorbit elevilor despre standardele jurnalistice si presa de calitate.

    Prezentandu-si proiectul de campanie publicitara pentru un produs imaginar, Tomer Mozafi, Robin Scrieciu si Tudor Nicodin au convins asistenta sa cumpere "Laveta V3", iar Vlad Stanculescu - sa achizitioneze "Sandalele Goofy".

    Cineasti in devenire, elevii dintr-a X-a au investigat intr-un film de scurt metraj, cu un scenariu original si plin de umor, cunostintele pe care elevii de la Lauder le au in domeniul biologiei, mai exact al ADN-ul si al genomului uman.

    La randul lor, elevii din clasa a XI-a au vorbit despre beneficiile alegerii unei cariere si pregatirii pentru aceasta cat mai timpuriu, au descris experienta participarii in trei ani consecutivi la Festivalul de publicitate Cannes Lions, precum si formula noua a proiectului de sfarsit de an: expozitia de fotografie.

    Un mix elegant si armonios alcatuit din treizeci si doua de fotografii expuse in spatiul generos din incinta liceului a surprins cateva contraste in diferite viziuni: viata-moarte, lumina-intuneric, cald-rece, bine-rau. Perechile interdependente au fost reinterpretate de elevi, oferind diverse simboluri din lumea in care traiesc.

    Fila 2013 s-a inchis printr-un gest simbolic de predare de stafeta. Absolventi ai FCRP, care editeaza publicatia online "Gen90" i-au invitat pe elevii de la Lauder-Reut sa contribuie jurnalistic la revista lor.

    An de an, fiecare generatie are oportunitatea de a invata de la profesori experimentati si figuri emblematice din sfera comunicare, media, business, prin intermediul parteneriatelor academice, dar si al unor proiecte concrete in domeniul publicitar, jurnalistic si al afacerilor.

  • Conf. Dr. Liana Ionescu
  • Dr. Alina Catanet
  • Catedra de Media, Business si Diplomatie
  • Complexul Educational Lauder-Reut
  • Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
    Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
    Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
    #cursuri media licee, #cursuri Lauder Reut, #cursuri comunicare liceu, #Complex Educational Lauder Reut , #licee