Tineri liceeni romani - pentru prima data impreuna la Marsul celor Vii (Galerie foto)

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 10:15
3731 citiri
Tineri liceeni romani - pentru prima data impreuna la Marsul celor Vii (Galerie foto)
Lumanari aprinse de elevii romani, in memoria victimelor Holocaustului

Fundatia Ronald S. Lauder Romania a condus delegatia de liceeni romani la Marsul celor Vii, care comemoreaza anual, de un sfert de secol, cele sase milioane de victime ale Holocaustului.

In perioada 7-9 aprilie 2013, Fundatia Ronald S. Lauder Romania, in colaborare cu Primaria Sectorului 3, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Institutul National pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel, au organizat pentru elevii din 5 licee bucurestene si liceul Lauder-Reut a doua editie a Marsului International al celor Vii (March of the Living International).

March of the Living International este un program educational apartinand organizatiei internationale cu acelasi nume, adresat tinerilor evrei si ne-evrei din toata lumea.

Scopurile programului sunt atat universale - infruntarea indiferentei, rasismului, injustitiei, cat si particulare - combaterea antisemitismului, intarirea identitatii iudaice si a legaturii cu statul Israel.

Programul se desfasoara anual in Polonia, in Zilele Comemorarii Holocaustului.

Delegatia romana a fost formata din 31 de elevi si profesori de istorie de la liceul Lauder-Reut, CN Mihai Viteazu, CN Matei Basarab, liceul Alexandru Ioan Cuza, liceul Decebal si Benjamin Franklin.

Toti elevii sunt olimpici la istorie si au fost insotiti, pe langa profesorii lor, de Tova Ben Nun Cherbis, presedintele Fundatiei Ronald S. Lauder Romania si al Complexului Educational Lauder-Reut, alaturi de personalitati din cadrul Guvernului Romaniei si al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, precum si de echipe de jurnalisti de la Pro TV, Realitatea Tv, B1 Tv, Ziua si Realitatea Evreiasca

Delegatia romana s-a alaturat astfel celor peste 10.000 de participanti din toata lumea, care au invatat despre un capitol singular prin atrocitatea sa, din istoria umanitatii, care au comemorat victimele Holocaustului prin ceremonii emotionante si care au vizitat toate obiectivele relevante pentru perioada ultimului razboi mondial si pentru Polonia nazista, astazi devenite muzee - lagarele de munca si exterminare Treblinka, Maidanek, fostele cartiere si ghetouri evreiesti ale Varsoviei si Cracoviei, fabrica lui Schindler.

Delegatia Romaniei la Marsul celor Vii

Traseul lor s-a incheiat cu marsul lor, "Marsul celor vii", de-a lungul tragicei rute Auschwitz - Birkenau- un omagiu si o promisiune a celor vii catre cei care au pierit, ca marsul vietii a inlocuit pentru totdeauna marsurile mortii.

Mesaje scrise de participanti ila Marsul celor vii, de puse pe sinele de tren in memoria celor 6 milioane de victime, multi dintre ei memmbri de familie ai participantilor

Fundatia Ronald S. Lauder Romania a initiat acest proiect educational unic in tara- pentru ca generatiile de tineri romani de astazi sa poata invata istoria Holocaustului, la fata locului si de la insisi supravietuitorii care mai sunt astazi in viata, spre a pasi in viitor cu grija si convingerea ca aceste tragedii nu se vor mai intampla niciodata.

Cuptoarele folosite pentru aderea oamenilor - lagarul de exterminare Maidanek

Aflat deja la a doua editie, proiectul Marsul celor vii a cuprins peste 12 licee din Bucuresti pana in prezent.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#liceeni romani Marsul celor Vii, #Marsul celor Vii comemorare Holocaust , #licee