Invitatii Ziare.com Oana Badea: Sute de mii de elevi fara manuale gratuite. Ministerul se face ca ploua

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 15:18
2820 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Sute de mii de elevi fara manuale gratuite. Ministerul se face ca ploua

Elevii claselor a XI-a si a XII-a au dreptul la manuale gratuite. Am convingerea ca s-a citit si s-a inteles pe deplin continutul articolului 16 alin. (3) din Legea Educatiei Nationale care prevede faptul ca "In scopul realizarii finalitatilor educatiei si a formarii profesionale prin sistemul national de invatamant, invatamantul liceal de stat este generalizat si gratuit".

Totusi, in ultimii doi ani scolari, aproximativ 550.000 de elevi ai claselor a XI-a si a XII-a nu au beneficiat de manuale gratuite. In acest an scolar beneficiarii gratuitatii manualelor reprezinta mai mult de 360.000 de elevi. Nimeni insa nu pare a fi deranjat de acest lucru: nici ministerul, nici sindicatele, nici macar reprezentanti parintilor foarte critici altadata.

Intr-o discutie informala, mai in gluma, mai in serios, un jurnalist local mi-a zis ca lumea habar nu are de acest lucru.

Am solicitat public o explicatie conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Alba cu privire la aspectul semnalat, dar raspunsul venit tardiv dovedeste o crasa incompetenta: "Ciclul inferior ce inseamna a IX-a si a X-a vor beneficia de manuale gratuite. Clasele a XI-a, a XII-a sau seralul, a XIII-a, trebuie sa isi cumpere manualele. Deci nu mai este invatamant obligatoriu, acolo manualele se cumpara", mentioneaza inspectorul general ISJ Alba.

Un inspector general care nu face deosebire intre implicatiile juridice diferite ale termenilor "obligatoriu", "generalizat" si "gratuit" este un incompetent.

In acelasi timp, Ministerul doarme linistit. Se pare ca a fost interesat doar de articolele de lege care daunau grav intereselor meschine. Legea Educatiei Nationale modificata cu mare viteza acolo unde se aduceau prejudicii mincinosilor, impostorilor si catorva politruci vopsiti in sindicalisti, nu a fost inca citita articol cu articol.

Ministerul a fost interesat de recorduri absolute in nedecontarea navetei elevilor, in economisirea de bani pe spinarea educatiei si in gestionarea la limita suficientei a debutului de an scolar.

Dupa ultimele declarati ale ministrului de resort, lucrurile se vor rezolva nu stim exact cand dar stim cum.... cu tableta. Pana la tabletele cu pricina ne vom descurca insa din contul propriu cu cate o tableta impotriva lehamitei ce ne cuprinde. Bine ca toata lumea a cazut de acord asupra faptului ca educatia este prioritate nationala ca altfel nu stiu zau, ce ne-am fi facut!

Oana Badea a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei in guvernul Boc, dupa ce, anterior, a fost inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Oana Badea manuale digitale, #elevi manuale gratuite , #manuale