Ministrul Pop sustine ca doar 10% din auxiliare erau avizate de minister si explica de ce are nevoie de editura unica

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 23:36
4660 citiri
Ministrul Pop sustine ca doar 10% din auxiliare erau avizate de minister si explica de ce are nevoie de editura unica
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Pop

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, sustine ca doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite in sistemul de invatamant in ultimii 3-4 ani au avut aviz de la MEN.

"Din pacate, doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite in sistemul de invatamant in ultimii trei sau patru ani au avut aviz de la MEN, celelalte nu aveau niciun fel de aviz. Pentru copii de clasa a IV-a de anul trecut a fost aprobat, nu stim cum, ca avem ancheta interna, doar un auxiliar pentru limba engleza", a spus ministrul, joi seara, la Antena 3.

Potrivit acestuia, atat manualele de sport, dar si celelalte manuale de clasele a II-a a III-a si a IV-a facute de edituri sunt de o calitate "foarte slaba".

Manualul de sport a fost "mostenit"

Liviu Pop a precizat ca manualul de sport nu a fost realizat in perioada de cand se afla la carma ministerului, ci "l-a mostenit".

" (...) Nu am putut sa fac nimic ca ministru al Educatiei sa spun: 'domn'e, nu mai puneti manualul de sport!' Era licitat deja eu cand am venit, cred ca erau facute si ofertele in perioada aceea in iunie.

Este un drept pus in lege in 2011. (...) Nu am pus eu manualul de sport, eu l-am mostenit acest manual. Nu este un moft al ministrului Educatiei. Este un moft in lege, daca il putem numi un moft.

Prin Legea manualului scolar trebuie sa clarificam acest aspect. (...) Eu pot sa spun ca l-am citit si da, sunt dezamagit, daca ma intrebati de calitatea manualului, si nu numai la sport", a mai spus ministrul Pop.

Baronii manualelor

Pe de alta parte, Pop a sustinut ca "baronii manualelor" obtin anual pe zona de auxiliare "undeva peste 100 de milioane de euro".

"Baronii manualelor, care, asa cum am spus, in zona aceasta a auxiliarelor au anual - se vehiculeaza - undeva peste 100 de milioane de euro. Nu stiu cati dintre acesti bani sunt fiscalizati si in buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Bani gri catre negru.

Trist este ca in spatele acestor baroni ai manualelor, care incaseaza venituri foarte mari si au averi colosale unii dintre ei, sufera elevii acestei tari si noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca sa putem asigura gratuitate educatiei - si nu numai, si a sanatatii, eu vorbesc acum de educatie. (...)

Este o miza financiara si eu cred, intuiesc ca o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt si din zona aceasta. Nu am cum sa dovedesc, intuiesc si voi face public la momentul respectiv si toate editurile care au fost notificate si toate editurile care niciodata nu au participat la licitatie de manuale - mare atentie!-, dar totdeauna s-au dus la vanzari de auxiliare", a spus Pop.

Citeste si:

Cum e cu editura unica

Ministrul Educatiei si-a prezentat in aceeasi emisiune si planurile pe care le are dupa ce Editura Didactica va ajunge in subordinea MEN.

"Noi avem manuale in Romania de pe vremea domnului Marga, de 20 de ani. Cu aceasta ultracompetitie intre autori este invatamantul mai bun ca acum 20 de ani?

Vom muta competitia pentru manuale intre autori. Autorii pot sa scrie manualele, dar noi trebuie sa ne asiguram, ca stat, prin Editura Didactica si Pedagogica, de faptul ca nu mai am intarzieri de manuale la clasa", a spus Pop.

Intrebat cand vor ajunge manualele de clasa a V-a in scoli, ministrul a spus in 90% dintre acestea vor fi pe bancile elevilor in 10 octombrie.

"In 10 octombrie vom avea 90% dintre ele. Va asigur ca vom avea resursa educationala pentru fiecare elev. Sa nu mai facem erori de sistem, Editura Didactica si Pedagogica vine in subordinea MEN.

In momentul in care avem actul normativ, in maximum o saptamana incepem licitatia pentru manualele de clasa a VI-a si pentru toate manualele de clasele I-V care nu au fost licitate. 100% rezolvam problema.

Prin Legea manualului scolar pe care o avem in programul de guvernare si pe care, asa cum am spus, saptamana viitoare o vom lansa in dezbatere publica, vom finaliza aceasta harababura a manualelor scolare si ii asigur pe toti parintii, elevii si profesorii ca tot ceea ce va ajunge in ghiozdanul elevului, in fata elevului va fi certificat de cineva", a afirmat demnitarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Pop manuale editura unica, #Pop auxiliare avizate , #manuale