Primele manuale noi, din 2014-2015, in varianta tiparita, digitala si on-line

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 07:20
3833 citiri
Primele manuale noi, din 2014-2015, in varianta tiparita, digitala si on-line
Foto: incomod.ph

Primele manuale noi din invatamantul preuniversitar vor fi disponibile la clase din anul scolar 2014-2015, cartile tiparite urmand sa fie insotite de o varianta digitala, care va aduce ca noutate exercitii interactive, jocuri, animatii si filme, potrivit unui proiect al MEN.

Metodologia privind evaluarea sau reevaluarea, aprobarea, achizitionarea si gestiunea manualele scolare in invatamantul preuniversitar - lansata in dezbatere publica, marti, de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) - prevede ca manualele scolare se prezinta in trei forme: varianta tiparita, digitala si on-line.

Astfel, elevii vor primi, la inceputul anului scolar, manualele in doua variante, tiparita si digitala (stocata pe un CD), iar cea on-line va fi postata pe platforma www.manuale.edu.ro.

In 2013-2014, manuale-pilot pentru clasa I

Pentru anul scolar 2013-2014, la clasa I, vor fi disponibile manuale scolare-pilot - in format digital, pe website-ul www.manuale.edu.ro, si in varianta tiparita, in bibliotecile unitatilor de invatamant, precizeaza MEN.

Pentru a fi admise in sesiunea de evaluare, fiecare proiect de manual scolar trebuie sa fie insotit de CD-uri cu varianta digitala.

Potrivit MEN, manualele in varianta digitala trebuie sa imbogateasca procesul educational cu activitati multimedia interactive.

In plus, varianta electronica nu este restrictionata doar la rolul de manual propriu-zis, ci este (in conjunctie cu platforma on-line care il gazduieste) si caiet de notite, respectiv portofoliu de lucrari personale.

Cel mai important element de noutate adus de manualele in varianta digitala este reprezentat de activitatile multimedia interactive de invatare (AMII).

In 2014-2015, manuale pentru clasele I, a II-a, a V-a si a IX-a

Potrivit MEN, calendarul realizarii manualelor scolare pentru preuniversitar incepe in anul scolar 2013-2014 si ar urma sa se incheie in 2017-2018.

Astfel, in 2013-2014, este programata realizarea manualelor-pilot pentru patru discipline de clasa I (comunicare in limba romana, comunicare in limba romana pentru scolile cu sectiile cu predare in limba materna, comunicare in limba materna, matematica si explorarea mediului), care ar urma sa ajunga la elevi din anul scolar 2014-2015.

Conform calendarului propus de MEN, la 31 mai 2013 va fi aprobat, prin ordin al ministrului Educatiei, pachetul de reglementari in domeniul manualelor scolare si va fi postat pe SEAP caietul de sarcini pentru elaborarea manualelor scolare-pilot pentru clasa I in procedura de licitatie deschisa.

In perioada 1 iunie - 1 octombrie 2013, este programata elaborarea proiectelor de manuale scolare-pilot pentru clasa I, in varianta tiparita si insotita de componenta digitala a acesteia.

Intre 1 si 15 octombrie 2013 se va desfasura sesiunea de evaluare a calitatii proiectelor de manuale scolare-pilot pentru clasa I, incheiata prin comunicarea rezultatelor acestei evaluari.

In intervalul 15 - 25 octombrie 2013 sunt programate depunerea si rezolvarea eventualelor contestatii privind rezultatul evaluarii, finalizata prin comunicarea rezultatelor finale ale sesiunii de evaluare si aprobarea, prin ordin al ministrului Educatiei, a manualelor scolare-pilot pentru clasa I.

Intre 25 octombrie si 5 noiembrie 2013 va demara procesului de achizitie a manualelor scolare-pilot pentru clasa I, care va avea la baza incheierea unui acord-cadru de furnizare a manualelor scolare intre MEN, ca autoritate contractanta, si agenti economici.

Ulterior, pana la 5 decembrie 2013, va avea loc transmiterea, catre bibliotecile unitatilor de invatamant, a manualelor scolare pilot pentru clasa I, aprobate prin ordin al ministrului Educatiei.

In continuare, calendarul propus are programate, in perioada 5 decembrie 2013 - 15 martie 2014, colectarea si centralizarea la nivelul inspectoratului scolar, a observatiilor si a propunerilor cu privire la manualele scolare-pilot pentru clasa I si, ulterior, transmiterea acestora la Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE); operarea, de catre agentii economici, a modificarilor solicitate de CNEE, pe baza observatiilor si a propunerilor cu privire la manualele scolare-pilot pentru clasa I.

In perioada 15 - 31 martie 2014, vor fi centralizate comenzilor de manuale scolare-pilot de clasa I, pentru anul scolar 2014-2015, in functie de solicitarile cadrelor didactice.

In final, intre 31 martie si 15 aprilie 2014, vor fi lansate comenzilor de manuale scolare-pilot de clasa I, pentru anul scolar 2014-2015, conform calendarului propus de MEN.

De asemenea, conform unui calendar cu aceleasi etape, procedurile pentru manualele de clasa a II-a vor demara in august 2013, cu evaluarea proiectelor, si ar urma sa se incheie in iunie 2014, cu lansarea comenzilor.

Potrivit calendarului referitor la toate manualele din preuniversitar, in 2014-2015 vor fi realizate manualele pentru clasele I, a II-a, a V-a si a IX-a, in 2015-2016 - cele pentru clasele a III-a, a IV-a, a VI-a si a X-a, in 2016-2017 - cele pentru clasele a VII-a si a XI-a, iar in 2017-2018 - manualele pentru clasele a VIII-a si a XII-a.

MEN subliniaza ca va incerca accelerarea procesului de realizare a manualelor de clasa a VIII-a si a XII-a, astfel incat acestea sa intre in vigoare incepand cu anul scolar 2016-2017.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#manuale digitale, #manuale noi elevi , #manuale