Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Reactii dupa acuzatiile lui Liviu Pop privind mafia manualelor: Andronescu zice ca nu stie, sefa editurii de stat arata cu degetul spre privati

Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 14:37
4105 citiri
Reactii dupa acuzatiile lui Liviu Pop privind mafia manualelor: Andronescu zice ca nu stie, sefa editurii de stat arata cu degetul spre privati
Foto: captura Facebook / Universitatea Politehnica din Bucuresti

Mai multe reactii au aparut dupa acuzatiile facute de fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop (PSD), referitoare la mafia editurilor si spagile care s-ar da pentru manuale.

Liviu Pop: Ministerul Educatiei e condus de baronii manualelor. Spagi indirecte si directe de care DNA si presedintele stiu

In timp ce directorul general al Editurii Didactice si Pedagogice arata cu degetul spre editurile private, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, tot de la PSD, spune ca nu s-a intalnit cu astfel de situatii si ca afirmatia colegului sau de partid este "usor gratuita".

"Este clar ca un ministru stie mai mult decat un director general, pentru ca are acces la mai multe informatii. Am colaborat excelent si cu Liviu Pop, si cu Valentin Popa", a declarat, pentru News.ro, Maria Nistor, director general al Editurii Didactice si Pedagogice (EDP) din 2017.

Pop si Popa au fost ministri ai Educatiei in perioada iunie 2017 - septembrie 2018.

In ceea ce priveste situatia manualelor de anul acesta, ea a afirmat: "Problema de acum este ca Ministerul Educatiei nu este condus. Manualele de Matematica, Istorie si Chimie sunt aprobate, dar nu pot fi postate pe platforma pentru a fi alese de profesori pentru ca nu exista ordin de ministru. Am preferat paradigma de anul trecut. Daca in 2017 au fost 25 de titluri noi, licitate public, in 2018 au fost 158 de titluri, anul acesta s-au solutionat contestatiile si sunt 53 de titluri intrate in licitatie".

Nistor a specificat ca, anul trecut, intr-un singur manual al Editurii Didactice, cel de Geografie de clasa a VI-a, au fost greseli, iar volumul a fost retiparit integral.

Acum, a continuat directoarea, "pentru al treilea an, exista pe bancile elevilor un manual de Istorie in care romanii se invecineaza cu polonezii si rusii, dar nimeni nu a vorbit despre asta, pentru ca este vorba despre o editura privata".

Nistor a precizat ca anul trecut au existat manuale unice de Istorie si Geografie pentru ca "nu s-au declarat admise mai multe".

In 2019, exista doua manuale unice pentru Educatie Muzicala si Fizica, publicate de editura Art, "iar acum nu mai zice nimeni nimic", a completat ea.

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, considera insa ca afirmatia lui Liviu Pop, conform careia incepand din 2011 Ministerul Educatiei este condus de baronii manualelor, este una "usor gratuita", spunand ca ea nu s-a lovit de un asemenea fenomen.

Ecaterina Andronescu a declarat, pentru News.ro, ca Ministerul Educatiei este cel care trebuie sa decida in problema manualelor.

"Cred ca e o afirmatie usor gratuita. Nu mi s-a intamplat niciodata. Eu am fost de patru ori la Ministerul Educatiei si cred ca cel care trebuie sa decida in problema manualelor este Ministerul Educatiei. Are o metodologie pe baza careia se lanseaza licitatiile de manuale, iar editurile trebuie sa raspunda. Mi se pare gratuit spus lucrul aceasta. Eu nu m-am lovit de un asemenea fenomen", a declarat Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru al Educatiei Liviu Pop, a declarat, la Digi24, ca Ministerul Educatiei e condus de baronii manualelor, din 2011.

In 2017, atunci cand a detinut portofoliul Educatiei, Liviu Pop a decis ca toate cartile sa fie tiparite de Editura Didactica. Sustinea, atunci, ca asa ar opri mafia manualelor. Volumele rezultate in urma acestei decizii au fost pline de greseli si au fost retiparite.

"Stiu doar de baronii manualelor din Ministerul Educatiei. Daca vreti, facem emisiuni in direct despre spagile indirecte si directe care se dau si de care si DNA stie, si presedintele statului stie", a declarat Pop, la Digi 24.

"Ministerul Educatiei nu e condus de PSD, e condus de baronii manualelor, din 2011. Noi ne-am perindat pe acolo cate sase luni, cinci luni", a continuat el.

Intrebat daca guvernarile stau si se uita la mafie, fostul ministru a raspuns: "In zona manualelor si a auxiliarelor, tentaculele baronilor sunt bine infiltrate. Stie si presedintele".

Fostul ministru al Educatiei a sustinut ca toti premierii si toti ministrii Educatiei stiu aceasta situatie. "Ne luptam cu ei, ne luptam in continuare. E o lupta continua", a afirmat Liviu Pop.

El a admis ca unii premieri stau si asista neputinciosi la o mafie dintr-un minister, oricare ar fi el. Solicitat sa precizeze daca si Viorica Dancila este un astfel de premier, Pop a evitat un raspuns: "Nu fac eu clasamente acum, mai ales in timpul campaniei electorale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#mafie manuale spaga minister Educatie , #manuale