Scandalul manualelor: Elevii reclama ca problemele lor sunt altele, Tudor Chirila spune ca absurdul a devenit normalitate

Sambata, 29 Iulie 2017, ora 16:46
5795 citiri
Scandalul manualelor: Elevii reclama ca problemele lor sunt altele, Tudor Chirila spune ca absurdul a devenit normalitate
Foto: Facebook / CNE

Consiliul National al Elevilor (CNE) acuza Ministerul Educatiei de "lipsa de transparenta si de asumare a dialogului social" in cazul elaborarii manualelor scolare si spun ca problemele lor sunt cu totul altele, in contextul scandalului public declansat dupa ce ministrul Liviu Pop a anuntat ca vor exista manuale de sport sau de dirigentie.

Intr-un comunicat de presa, CNE arata ca un manual de educatie fizica pentru clasa a V-a "nu poate solutiona nicicum adevarata problema a sportului in scolile din Romania".

"Bazele sportive, salile de sport si lipsa dotarilor sunt carente majore ale sistemului de invatamant preuniversitar, ce isi fac resimtite efectele negative asupra elevilor romani: cei mai multi nu considera sportul o componenta a unui stil de viata sanatos, orele de sport au devenit facultative, implicit ineficiente, elevii nu sunt atrasi sa abordeze noi metode de practica sportiva, din cauza lipsei infrastructurii si a dotarilor necesare.

Mai mult decat atat, majoritatea salilor de sport nu pot fi folosite in perioada vacantelor scolare, asa ca nici macar doritorii nu pot beneficia de oportunitate", semnaleaza reprezentantii CNE.

Astfel, in loc sa gaseasca solutii pentru aceste probleme, ministerul introduce un manual, ceea ce arata "cat se poate de clar ca tentativele ministerului raman forme fara fond, menite a insela opinia publica", arata sursa citata.

Pe de alta parte, reprezentantii elevilor critica lipsa de transparenta a ministerului si refuzul de a-si asuma "un dialog social onest", orientat catre problemele reale.

Astfel, in luna aprilie, la o intrunire a Comisiei pentru manuale scolare, elevii au vorbit despre "necesitatea pregatirii temeinice a cadrelor didactice", cerand si ca "manualul sa devina un instrument, nu un scop in sine", se arata in comunicat.

"Cu privire la introducerea de noi manuale scolare, reprezentantii elevilor nu au mai fost consultati, asa cum ar fi firesc, avand in vedere calitatea de beneficiari primari ai educatiei", reclama CNE.

In plus, elevii spun ca pentru ei ar fi mult mai importante formarea continua a profesorilor, diversificarea metodelor de predare si evaluare, precum si elaborarea unor programe scolare care sa puna accent pe acumularea de competente-cheie de catre elev.

"Consideram inadmisibile lipsa de transparenta din spatele asumarii unor astfel de decizii, intrunirea doar formala a comisiilor de lucru al caror scop, cel putin aparent, este consultarea cu partenerii direct implicati in actul educational, precum si comunicarea deficitara cu reprezentantii ministerului, care par a evita negocierile si discutiile cu reprezentantii elevilor", se mai arata in comunicatul de presa al CNE, prin care se solicita clarificari publice din partea Ministerului Educatiei.

Anuntul facut de ministrul Liviu Pop privind introducerea de manuale la sport si dirigentie a generat un adevarat scandal public, ample dezbateri si reactii negative, inclusiv din cauza continutului manualului de educatie fizica pentru clasa a V-a, care are 142 de pagini greu de descifrat pentru un copil de 11-12 ani.

Subiectul a fost comentat sambata si de Tudor Chirila, in stilul sau caracteristic.

"Cand am scris versurile 'am copiat la mate si la sport' din piesa '18 ani', partea cu sportul genera efect comic tocmai prin absurditatea continuta de actul copierii la o materie in care partea teoretica nu prea poate fi despartita de partea practica. Mai ales la elevii de liceu. Viata ne invata ca absurdul poate deveni normalitate", a scris pe Facebook Tudor Chirila.

Citeste mai multe despre scandalul manualelor de sport si dirigentie:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Consiliul Elevilor manuale sport, #Tudor Chirila manuale sport dirigentie , #manuale
Comentarii