Mandru ca sunt roman: Vasile Popa, gazetarul de matematica si olimpicii sai

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 11:35
14148 citiri
Mandru ca sunt roman: Vasile Popa, gazetarul de matematica si olimpicii sai

Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati aproape ca nu mai are nevoie de prezentare. Ca vinul vechi - infiintat in 1867 - isi sporeste valoarea odata cu trecerea timpului.

La catedrele fostului LVA au predat celebritati din toate domeniile. Printre ele, matematicianul Gheorghe Titeica, lingvistul Iorgu Iordan, istoricul literar Gheorghe Adamescu sau sociologul Florin Stefanescu-Goanga, pentru a aminti doar cateva nume.

In banci s-au aflat Camil Ressu, Virgil Madgearu, muzicienii Dimitrie Cuclin si Ionel Fernic, generalul Eremia Grigorescu, fizicianul Calin Besliu.

Vitrinele colegiului sunt pline cu trofee insemnand diplome de excelenta, cupe, medalii, plachete etc. De mentionat si cea conferita in 2009 (locul III, la "10 pentru Romania"). Dovezi care atesta calitatea procesului de invatamant desfasurat in incinta unui edificiu, el insusi monument patrimonial de arhitectura.

CNVA, cum e cunoscut in orasul de la Dunare, constituie o fertila pepiniera de talente. Stau marturie sutele de medalii de aur, locuri secunde sau mentiuni obtinute la olimpiadele nationale si internationale de matematica, fizica, biologie, chimie, informatica, limba romana, limbi straine s.a.m.d. Concursurile au avut loc pe mai toate meridianele lumii. De la Washington la Mumbai, de la Seul pana la Toronto.

Cea mai recenta distinctie i-a revenit elevului Mihai Racoreanu, premiul I la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica (Rio de Janeiro, 2011). A fost considerat admis la Universitatea din Oxford, inca inaintea de finalizarea cursurilor liceului.

Un alt scolar eminent al colegiului galatean se numeste Mihai Manea, laureat I al mai multor olimpiade de pe mapamond. Actualmente este profesor la Universitatea din Boston (Massachusetts).

Cel ce i-a cultivat talentul acestuia din urma este profesorul Vasile Popa (foto), printre altele si redactorul-sef al "Revistei de Matematica din Galati", fondata in 1985. Dascalului de la CNVA i-am propus urmatorul interviu.

Ati avut curiozitatea sa totalizati premiile obtinute de olimpicii pe care i-ati "antrenat"?

N-am calculat cu precizie... matematica (zambeste), insa cei cu performante absolut aparte sunt in numar de 15. Dumnezeu mi-a dat o "floare", este vorba de Mihai Manea, dar sunt la fel de mandru de "manjii" mei. Cei de odinioara, ca si cei de azi. Absolventii predau acum la universitati de renume din Statele Unite, Franta, Noua Zeelanda, Belgia, Canada.

Exceptand motivele stiute ale diferentei dintre Occident, sa zicem, si Romania privitoare la salarizari, nivel de trai etc, ce alte cauze influenteaza acest interminabil "export" de aur cenusiu?

Conditiile speciale si sigure oferite dupa absolvire, posibilitatea aplicarii cunostintelor si a dezvoltarii profesionale, respectul fata de valorile autentice. N-am descoperit piatra filosofala. Sunt teoreme demonstrate fara echivoc acolo, departe.

Ce inseamna pentru dumneavoastra notiunea de satisfactie profesionala?

Pe langa acesti copii pe care vreau sa-i "molipsesc" cu dragostea de stiinte exacte, ma bucura foarte mult postura de redactor-sef al unei reviste de profil, fondata in urma cu peste un sfert de veac. Este o punte inedita intre jurnalism si matematica.

Ar mai fi doua lucuri. Sunt onorat ca predau la acest colegiu si mai amintesc, fara falsa modestie, publicarea articolului meu de referinta - "Asupra inversabilitatii functiilor continue".

Calitativ, credeti ca exista parti distincte intre scoala de dinainte de '89 si cea de astazi?

Cu certitudine, da. Desi actualii elevi beneficiaza de ultimele cuceriri ale tehnicii, plus cunoasterea suficient de temeinica a unor limbi de circulatie internationala, traditia invatamantului romanesc ar trebui sa impuna mai mult. Per ansamblu, as da o nota in plus scolii "prerevolutionare".

Cum ne putem pastra valorile? Ma refer la tinerii cu rezultate de exceptie in toate domeniile.

Mi-e greu sa raspund la aceasta intrebare (surade acru). Vin cu un exemplu extrem de graitor. Am o clasa de-a XII-a. Ei bine, mai mult de jumatate dintre elevi au obtinut deja burse de studii in strainatate.

In procente, ca tot suntem la ora de "mate", cati dintre dascalii romani fac apostolat?

Presupun ca undeva intre 75 si 80%. Fireste, cu inerenta marja de eroare. Care este aproape neglijabila. Nu cred ca exagerez.

Din punctul dumneavoastra de vedere, cum arata o reforma reala in invatamantul romanesc?

Prima si cea mai importanta problema de rezolvat este analiza programelor scolare. De aici pleaca totul. Intr-o directa conexiune. O radiografie precisa a subiectului poate oferi solutii demne de salutat.

In acest moment, pregatiti viitori laureati in matematica?

N-am alta scapare. Acesta mi-e destinul. Sunt convins ca "juniorii" de care ma ocup vor calca pe urmele predecesorilor lor. Ii simt, ii vad cum evolueaza. Asadar, intrevad noi titluri la orice nivel. Altfel, as demola o traditie. Colegiul National "Vasile Alecsandri" fabrica olimpici fara contenire.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Vasile Popa, #Colegiul National Vasile Alecsandri, #CNVA Galati, #olimpici CNVA, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #matematica